Råstof logo

Jordmødre

Af Hans Pedersen

Vi ser en direkte forbindelse mellem undertrykkelse af kvinder og af jorden.” Sådan lyder programerklæringen fra Anohni, Kembra Pfahler og Johanna Constantine. 

DE 13 DOGMER 

 1. Underkuelsen af kvinder og Jorden er to sider af samme sag. 
 2. Fremtidens feminisme fordrer deltagelse af alle mennesker. 
 3. Håndhæv en global standard for kvinders rettigheder og etisk behandling af kvinder. 
 4. Identificer de biologiske forskelligheder mellem kønnene, og stil i højere grad individer til ansvar på baggrund af deres medfødte anlæg. 
 5. Skil mænd af med deres roller som beskytter og rovdyr. 
 6. Omdefiner kvinders og mænds roller i samfundet, så de harmonerer med de aktuelle forhold. 
 7. Tilskynd til kvindelige systemer inden for alle ledelsesområder. 
 8. Opbyg politiske strukturer med udgangspunkt i en cirkulær model. 
 9. Omstrukturer samfundenes mønster for at nære biodiversitetens opblomstring. 
 10. Feminiser det maskuline sprog. 
 11. Dekonstruer mytologien om mandens åndelige overlegenhed. 
 12. Genopret den kvindelige arketype som central for skabelse. 
 13. Fremtiden tilhører kvinderne. 

Oversat til dansk.

Moses havde 10 bud. Anohni og Co. har 13. Begge er hugget I sten. Det er budskaber, der skal holde til solen brænder ud. Moses love handler om de menneskelige relationer. Anohnis om klimaet. I begge tilfælde handler det om at opføre sig ordentligt.

Kunstnerne Anohni, Kembra Pfahler og Johanna Constantine fastslår i deres programerklæring, ”… det arketypisk maskuline har historisk set handlet om at føre krig, skabe hierakier og udnytte ressourcer til egen fordel. De arketypisk feminine værdier derimod udspringer af moderskabet, som er hovedkilden til værdier, der handler om omsorg.”

Udstillingen ”Future Feminism” kan ses på Galleri ”O” på Aarhus havn indtil 3. september. Den er del af Kulturhovedstad Aarhus 2017. Udstillingen er sponseret af The Obel Family Foundation, 15. juni Fonden, Kvadrat, Ege, Olav de Linde og Panasonic.

Hans Pedersen er redaktør af RÅSTOF.

Relaterede artikler

Derfor skal vi have flyafgifter VedvarendeEnergi foreslår, at vi i Danmark indfører flyafgifter som i vores nabolande, Sverige og Tyskland. Læs mere om forslaget her.
Tag tog eller bus 17 gange i stedet for fly eller ... Hvem skulle lige tro det? Du kan i forhold til din CO2-udledning tage bussen eller toget hele 17 gange, hvis du vil rejse mellem København og Aarhus f...
Hvordan rejser jeg mest klimavenligt mellem Københ... DSB alene transporterer hvert år mere end 8 millioner personer mellem Øst- og Vestdanmark. Dertil kommer et stort antal rejsende med bil, fly og færge...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C
cc@ve.dk
www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.