Råstof logo

Skovbrande, isen der smelter, orkaner der hærger. Det er nemt at blive pessimist, men i P1-podcasten er der også plads til optimisten. Foto: Flickr

BØGER – Lyseslukkere eller lys for enden af tunnelen

Del artiklen med andre
Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Af Troels Knudsen 

På P1-radio kan man for tiden høre klimamagasinet ”Sidste mand slukker lyset”. Udsendelserne er nytænkende, fordi de forsøger at gøre klimaforandringer og grøn omstilling vedkommende samtidig med, at de bevarer en faglig tyngde.

Radioprogrammet er bygget op som en dialog mellem den dystre sortseer og (over)optimisten. Bag programmet står videnskabsredaktør hos DR Søren Bjørn Hansen og klimajournalist Rasmus Thirup Bech, som i hver episode tager fat på diverse klimarelaterede udfordringer. Det er ambitiøst, idet de to værter på den ene side ikke lægger skjul på de massive problemer, som klimaforandringerne skaber. På den anden side forsøger de at komme med konkrete løsninger, som i det mindste kan bremse de værste effekter.

Glimt af håb i mørket

Som almindelig medieforbruger får man ofte serveret nyheder om klimaforandringer, som enten er dystopiske eller for glorificerende. Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke konsekvenser forskellige løsningsmodeller vil medføre, og samtidig kan nyheder om manglende isdække på Arktis give anledning til håbløshed. På den måde giver podcasten til tider en opløftet stemning, selvom de ikke holder tilbage med de barske realiteter.

Det sure med det søde

Indtil videre har programmet primært fokuseret på de naturvidenskabelige effekter af klimaforandringerne – isen i Arktis og Grønland smelter, skovbrande bliver mere udbredte, og orkaner bliver voldsommere, som vi har set det i Caribien og USA de seneste måneder. Men programmet har også taget fat på det voldsomme fald i pris på solceller, genplantning af skovområder og mange storbyers fremsyn.

Optimisten og pessimisten

Selvom programmet til tider virker en anelse påtaget, når de to værter skal trække sig op i hver deres hjørne som pessimist og optimist, er podcasten vellykket. Og med et format, hvor udsendelserne ikke varer mere end en halv time, er det muligt at være opmærksom hele udsendelsen igennem til trods for de til tider noget tekniske forklaringer. Verden er ikke sort eller hvid. Men håbet er lysegrønt.

For tiden har vi næsten ikke hørt andet end om orkaners hærgen specielt i Caribien og USA. Foto: Flickr.

P1-podcast “Sidste mand slukker lyset“, næste udsendelse d. 2. oktober 2017.

Relaterede artikler

BØGER – EU: Klimaets sværvægter eller det ty... I DEO’s antologi ”Kan EU redde klimaet?” giver fire forfattere en omfattende indsigt i EU’s klimapolitik. Bogen er skrevet så letlæseligt, som man nu ...
BØGER – Pyntegrønt Hvis videnskab er at tælle, er Kjeld Hansen en god videnskabsmand. Han er gået antallet af fredningssager, der er registreret i Danmark, efter.
BØGER – Advarsel fra Antarktis Alle ved, at Antarktis sveder. Men hvor meget? Og hvor hurtigt det går? I juli-nummeret af National Geographic er det Pine Island Isshelf, der er ekse...

Kommenter indlægget

Del artiklen med andre

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C
cc@ve.dk
www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 20. december, 2017.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.

RÅSTOF digitalt nr. 7 2017

Nutid, tak! ”Tog er fortid. Asfalt er fremtiden.” Sådan lyder det fra regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance. Og Venstres trafikpolitiske ordfører Kristian Pihl Lorentsen sætter trumf på og udtaler, at ”hvis Aarhus skal have mere letbane, må de selv betale” (Fyens Stiftstidende 9. januar 2017). Dermed overser Venstres ordfører de overfyldte indfaldsveje til selvsamme by, og at det er plat umuligt at parkere de fleste steder i byen samt ikke mindst, at halvdelen af Aarhus´ befolkning ikke har bil. Især på den politiske højrefløj savner man trafikpolitikere, hvis opfindsomhed strækker længere end til at foreslå flere spor på de danske motorveje.
Skal olie- og bilindustrien have frit løb til at vride de sidste kroner ud af deres investeringer? Eller skal vi tage forskud på fremtiden og erklære benzinbilen for død og organisere et samfund uden biler?
Med den nuværende regerings kurs vil transport med benzin- og dieselbiler eksplodere i 2030. Drivhusudledningen fra personbiler vil øges med 43%. VedvarendeEnergi foreslår, at el-og hybridbiler indføres som i Norge samtidig med, at kollektiv transport + cykling overtager en del af persontransporten fra bilerne. Derved kan personbilernes CO2-udledninger reduceres 89% frem til 2030 (se artiklen om biltransport i dette nummer af RÅSTOF).

Hans Pedersen, redaktør af RÅSTOF og
Claus Christensen, ansv. redaktør af RÅSTOF

Artikler: