Råstof logo

Masterspild – UngEnergi gør op med madspild

Af Lasse Rasmussen

Hvert år smider hver eneste dansker mellem 47 og 99 kg god spiselig mad ud. Dette er ikke bare et enormt ressourcespild, men også en stor klimamæssig omkostning, som let kan undgås. Hele vejen fra jord til bord kan alle tage ansvar, da det ikke kun handler om spildet under produktion og transport, men i ligeså høj grad ændringer i vaner og adfærd. Det valgte UngEnergi Aalborg at sætte fokus på med konkurrencen ”Masterspild”.

Med inspiration fra tv-programmet Masterchef, hvor kendisser kæmper om at lave de bedste retter, arrangerede UngEnergi en lignende kokkekamp i april 2016 med navnet ”Masterspild”. I Skipper Clement skolens hjemmekundskabslokaler i Aalborg stillede fem hold op til dyst, om at lave de bedste retter af overskudsmad leveret af Nordjysk Fødevareoverskud – en non-profit organisation, der fordeler overskudsvarer til forskellige organisationer i Nordjylland. Dommerpanelet bestod af Johanne Mosgaard (kogebogsforfatter og indehaver af den veganske madblog ”Englerod”) samt Charnette Pedersen, frivillig i UngEnergi Aalborg.

Madspildens enorme klimabelastning

En af kræfterne bag eventet, Lisbeth Roesen fra UngEnergi Aalborg, fortæller, at ”de klimamæssige udfordringer som vi står over for i dag, betyder at vi har behov for en omstilling i forskellige sektorer. Dette arrangement tager udgangspunkt i vores forbrug af mad, både i forhold til hvilken slags mad der er klimavenlig, samtidig med alt den producerede mad bliver brugt.” Undersøgelser har vist, at ca. halvdelen af al den mad, der smides ud i skraldespanden, godt kunne have været spist. Dermed følger også et stort udslip af CO2 som kunne have været undgået. Den amerikanske tænketank World Resources Institute har beregnet, at det globale spild i fødevareproduktionen og udsmidning af spiselige madvarer årligt forårsager et udslip på mellem 3,3 og 5,6 mia. tons CO2, hvilket omtrent svarer til USA’s samlede årlige udledning på 5,2 mia. tons CO2 (2013).

Velsmagende, billig og klimavenlig ret

”Tanken bag arrangementet er, at det skal vise, at det er muligt at lave rigtig gode retter ud fra vegetarisk overskudsmad, og samtidig give deltagerne en masse inspiration, som de kan tage med hjem og anvende”, fortsætter Lisbeth Roesen. Dette viste sig i den grad muligt, da dommerne skulle smage på de velsmagende retter. Vinderholdet bestod af Maria, Mitra og Ingeborg, som alle vandt et forklæde samt en kogebog for deres velkomponerede ret med bl.a. bagte rodfrugter, stegte champignons og avocadocreme serveret med cremet kokossauce, friske forårsløg og radisser. ”Vinderretten havde lidt af det hele”, fortæller dommer Johanne Mosgaard, som gav point for især kreativitet og smag, men som også noterede sig, at vinderholdet havde orden i køkkenet undervejs, og virkede meget strukturerede og målrettede. ”Men alle holdene præsenterede flotte tallerkener – det var en hård konkurrence” afslutter Johanne Mosgaard, som var yderst imponeret over holdenes indsats.


Den amerikanske tænketank World Resources Institute har beregnet, at det globale spild i fødevareproduktionen og udsmidning af spiselige madvarer årligt forårsager et udslip på mellem 3,3 og 5,6 mia. tons CO2

Vinderretten havde lidt af det hele, hvor mange af råvarerne brugt, og den fik point for både kreativitet og smag” ifølge dommer Johanne Mosgaard. Foto: Ranya Khidhir Abdullah

Opskrift på vinderretten af Maria Lillelund

  • Et romanesco-kål
  • Kartofler
  • Tomater
  • En chili
  • En citron
  • Avocadoer
  • Ingefær
  • Hvidløg
  • Porrer
  • Forårsløg
  • En rød peberfrugt
  • Champignoner
  • Lilla bønnespirer
  • Grønne bønner
  • Radisser
  • Brune ris
  • En dåse kokosmælk
  • En grøntsagsbouillon
  • Soyasovs
  • Madolie
  • Tørrede chili og timian
  • Salt og peber
  • Vend de udskårne rodfrugter og kartofler med olie, tørret chili og timian, salt, peber og citronsaft, og bag dem i ovnen.
  • Rør en guacamoledip af avocadoerne, en hel chili, hvidløg, citronsaft, indmaden fra nogle af tomaterne samt salt og peber.
  • Bag overskårne tomater med salt, peber og tørret timian.
  • Bag halve peberfrugter samt halvdelen af romanesco-kålen og et halvt helt hvidløg. Smag til med salt og peber.

Undgå madspild

  • Planlæg dine madindkøb, og køb kun den mad, der er behov for.
  • Spis lokale produkter, så skal de ikke holde sig længe under transport.
  • Bliv bedre til at bruge rester i nye retter, men hold stadig øje med holdbarheden.
  • Opbevar maden ved den rigtige temperatur, så du smider mindre mad ud, der er blevet dårlig.
  • Køl madrester, der skal gemmes, hurtigt ned, eller frys dem evt. i små pakker.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Lasse Rasmussen er projektansat hos VedvarendeEnergi som event- og kommunikationsmedarbejder

Relaterede artikler

Vi er alle i samme båd Om bord på ”Fællesskibet” bliver besætningen udfordret på vaner og komfort. Til gengæld oplever de glæden ved samværet, når de sætter fokus på en klim...
Til fest og dagligdag Tøjproduktionen er fortsat stigende. Bæredygtig produktion er et must i fremtidens produktion af tøj, der er en af klodens mest belastende produktione...
Cardi, quiz og klima: UngEnergi på Roskilde Festiv... En gruppe af klimaengagerede fra UngEnergi fik deltagere på Roskilde Festival til at rette blikket mod deltagernes klimaaftryk – naturligvis med gode ...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C
cc@ve.dk
www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.