Råstof logo

16-årige Greta Thunberg kæmper en klimakamp mod større magter

Af Rosa Brask Christensen

Den svenske skoleelev Greta Thunberg har i månedsvis demonstreret for klimaet foran den Svenske rigsdag

Hej! Jeg hedder Rosa Brask Christensen, er 13 år gammel, og jeg har været i skolepraktik i en uge hos VedvarendeEnergi. Jeg har skrevet denne artikel til Råstof.

16-årige Greta Thunberg: Hvorfor skal jeg studere for en fremtid, der snart ikke eksisterer?”

”Jeg vil ikke have jeres håb. Jeg vil ikke have, at du er håbefuld. Jeg vil have dig til at gå i panik. Og handle som om dit hus brænder ”. Sådan siger Greta Thunberg. Det her er alvorligt; det er klimakrisen, som hun beskriver. Hun vil have handling.

Sådan startede en kæmpe demonstration i mere end syv lande.
Alle skolestrejkerne startede med Greta Thunberg. Hun sad uden for rigsdagen i Sverige og pjækkede fra skole. Hun havde et skilt i hænderne, hvor der stod ”Skolstrejk för klimatet”.  Det regnede, det blæste, og det var koldt, men alene sad hun ude og protesterede. Hun protesterede mod politikkerne, at de ikke gjorde nok imod klimaforandringerne. Flere i forskellige lande demonstrerede sammen med hende. Hvis du har hørt om de kæmpe demonstrationer, vi har set i forskellige lande, udspringer det fra Gretas klimastrejke. Ungdommen gør oprør imod de magtfulde voksne. Hun inspirerede hele ungdommen og sikkert også mange voksne til at demonstrere mod de større magter. Greta har inspireret skolestrejkende elever på flere forskellige danske gymnasier for klimaet. Det samme gjorde unge fra Australien, Holland, Belgien, Finland, Canada, Sverige, Tyskland og Brasilien.

“Min besked er, at hvis vi ikke er ligeglade med klimakrisen, og hvis vi ikke handler nu, vil der næsten ikke være noget andet spørgsmål i fremtiden,” siger Greta “Hvorfor skal jeg studere for en fremtid, der snart ikke eksisterer ?”

Bemærkelsesværdig tale inspirerer og fylder ungdommens hjerter
Greta har snakket til mange konferencer og er især blevet bemærket ved en tale hun holdte til COP24:

Den her video beskriver det, vi har gjort i fortiden, og som måske ikke sikrer os en fremtid. Den forklarer, hvad vi har sat i gang og nu må stoppe. På samme tid kritiserer Greta Thunberg politikere og de rige mennesker og siger, at det ikke er godt nok. Prøv at se den.

Min yndlingsdel af talen er, når hun siger ” I 2078 vil jeg fylde 75 år, Hvis jeg får børn, måske vil de tilbringe den dag sammen med mig, Måske vil de spørge omkring jer, Måske vil de spørge, hvorfor I ikke gjorde noget, mens der stadig var tid. I siger, I elsker jeres børn over alt på jorden, Men stadig fjerner I deres fremtid, foran deres egne øjne.”

Familie og baggrund
Greta har en mor, far og en søster. Begge hendes forældre levede meget af at flyve, blandt andet fordi hendes mor var international operasanger, og faren var skuespiller. Greta overtalte sine forældre til at stoppe med at flyve. Hun overtalte dem også til at blive vegetarer og senere veganere. Hele hendes barndom fik hun at vide, at der var noget, der hed klimaforandringer, men hun undrede sig over, hvorfor vi ikke gjorde noget ved det. Hun synes, det er underligt, at det er de rige, der bliver ved med at udlede drivhusgasser, når det er dem, der har magten og pengene til at forandre det. Derfor besluttede hun sig for at demonstrere imod rigsdagen, indtil de højere magter skulle holde deres ord og begynde at tage alvorlige handlinger.

Ungdommen
Jeg tror, at ungdommen i dag altid har vidst, at de levede i en verden med en udløbsdato. Jeg tænker, at ungdommen ved, at der ikke bliver gjort noget ved det. Vi ved godt, at der er klimaforandringer, så hvorfor er det så svært at gøre noget ved det? Det forsvinder ikke. Det bliver ikke bedre. Hvis vi alle hjælper hinanden, så har vi en rigtig chance. Vi kan ikke give op, det er vores fremtid. Derfor skal vi kæmpe. Greta har startet det her, og vi kan fortsætte det, sammen med hende, sammen med dig.

Hvorfor gør vi ikke noget ved klimaet?
Hvad ved folk om klimaet? Ved I, at om 12 år kan det være for sent at gøre noget ved det? Ved I, at det er menneskeskabt? Ved I, at vi kan gøre noget ved det? For det kan vi. Vi kan fikse det vi skabte. Er det ikke os her i Danmark, der har penge og resurser til det? Greta siger, at Sverige er et af de rige lande, og det er de rige lande, der forurener ekstremt meget. Danmark er da ligeså rigt. Er det ikke os, der har chancen for at rede jorden fra alt det, vi har forurenet?

Men det handler også om det individuelle. Der er dem, der hele tiden vil blive rigere og stærkere, som bliver ved med at forbruge. Som Greta Thunberg siger : “Vores civilisation bliver ofret for muligheden af en lille gruppe mennesker, sådan de kan blive ved med at lave enorme mængder penge. Det er lidelsen for de mange, som betaler for det luksuriøse hos de få”.

Du skal føle dig motiveret og klar til kamp. Du skal have en indre vrede på jorden, politikerne og dig selv. Du skal være klar til at ofre din grådighed og forklare andre folk, at de skal ofre deres.

 

Rosa Brask Christensen er skoleelev på Århus Friskole.

Relaterede artikler

Slut med at sælge kritisk infrastruktur til kapita... El, vand og telefoni er fra 90erne og frem blev solgt til udenlandske investorer. Lige nu ser vi en bølge af offentlige tilbagekøb af kritisk infrast...
Tør du investere i atomkraft? Gennem hele sin levetid har atomkraftindustrien været massivt støttet af statslige midler
Leg med ild kan blive ris til egen røv Ved at afbrænde regnskoven øges CO2 i atmosfæren. Samtidig mister vi en række muligheder for at udnytte regnskovens planter til medicin og farmaceutis...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.