Råstof logo

Med mariehønen Evigglad på global mission

Af Hans Pedersen

Victoria er ikke ret stor. Tæt på græsrodsniveau møder hun en mariehøne. ”Hej jeg hedder Evigglad. Kom med.. du skal møde Kong Gulerod. Han er den sundeste mand i hele universet.” Og så går snakken om sunde levevaner, proteiner og vitaminer.

Men oppe i den rigtige verden er Victorias bedstefar blevet indlagt med lungekræft. Han har røget cigaretter hele sit liv. Hans lunger er kulsorte af tjære. ”Jeg skal aldrig ryge,” siger Victorias lillebror.

Det er evident, at en lang række ændringer i praktisk levevis gennem tiderne er blevet overført fra USA til Vest-Europa – gerne med cirka ti års forsinkelse. Derfor bringes Victoria til USA for at tage forskud på den fremtid, der måske venter os. Her møder Victoria King Carrot, som er tykkere end noget andet menneske Victoria nogensinde har set. I den amerikanske skole lærer de om FNs verdensmål og i dag – tilfældigvis – om FNs tredje verdensmål, sundhed og trivsel. ”Vi er 80 millioner overvægtige amerikanere,” siger skolelæreren. ”Jeg er en af dem,” fortsætter han og slår sig på sin vom.

Og så er der uligheden. På vej hjem over Afrika er der en quiz, hvor man kan få bonus-information: ”Lige nu flyver du over Burkina Faso. De har i gennemsnit 5 læger for hver 100.000 mennesker. I Danmark har vi 3.350 læger pr. 100.000 indbyggere.”

Og så er der luftforureningen. ”Nogle steder i Europa er luften så beskidt, at beboerne hver dag indånder, hvad der svarer til 5-10 cigaretter.”

Serien ”Victoria & Verdensmålene” er en serie om de 17 verdensmål. Den er skrevet til 12-årige Victoria og hendes klassekammerater. Men lur mig – den kan bruges til højtlæsning for meget yngre børn, hvad enten bedstefader hoster eller ej.

Jesper Tornbjerg: Victoria & Verdensmålene. Her Kong Gulerod om FNs tredje verdensmål. Medlemmer af VedvarendeEnergi kan købe Victoria-bøgerne for 75 kr./stk. inkl. porto ved at skrive til  mærket VedvarendeEnergi-rabat.

Relaterede artikler

Plastikalderen En prognose for forbruget af plastik spår en firedobling i løbet af de næste 30 år. Forbruget af plastik skal holdes i ave og den anvendte plastik kon...
Globalt samarbejde styrker fortalerindsats for kli... Danmark og verdens andre rige lande har konsekvent ignoreret, at klimakatastrofer rammer fattige mennesker, der ingen andel har haft i at skabe den gl...
Til gavn for Grønland Der er så smukt i Grønland. Der er så sårbar en natur. Derfor er det magtpåliggende, at de aktiviteter, der foregår ved råstofindvinding i det Arktisk...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.