Verdens voksende forbrug af elektronik er en belastning for klima og miljø. I den rige del af verden bør vi købe mindre, bedre og genbruge. Men vi kan ikke trække stikket helt til elektronikken.
Om bord på ”Fællesskibet” bliver besætningen udfordret på vaner og komfort. Til gengæld oplever de glæden ved samværet, når de sætter fokus på en klimavenlig hverdag med mindre materiel velstand og mere fællesskab.
Tøjproduktionen er fortsat stigende. Bæredygtig produktion er et must i fremtidens produktion af tøj, der er en af klodens mest belastende produktioner.
En gruppe af klimaengagerede fra UngEnergi fik deltagere på Roskilde Festival til at rette blikket mod deltagernes klimaaftryk – naturligvis med gode råd til at mindske det.
UngEnergi Odense, som arbejder for at samle en hel generation om at standse klimaforandringerne, vandt torsdag aften verdensmålsprisen Ungeprisen 2019.
Det varme sommervejr betyder heldigvis, at vi bruger mindre el og mindre varme. Så hvorfor bekymre sig? Men inden man smider sig i hængekøjen, er der nogle sæsonbetonede energisparetips, man kan tage med sig.
Hvem skulle lige tro det? Du kan i forhold til din CO2-udledning tage bussen eller toget hele 17 gange, hvis du vil rejse mellem København og Aarhus for hver én gang, du tager hurtigfærgen.
DSB alene transporterer hvert år mere end 8 millioner personer mellem Øst- og Vestdanmark. Dertil kommer et stort antal rejsende med bil, fly og færge. Men hvilken rejseform er den mest klimarigtige? Og hvilken er den mest klimaskadelige?
Det globale CO2-udslip skal ned. Det kan private elforbrugere medvirke til ved at spare så meget som muligt på strømforbruget. Samtidig kan man forskyde en del af elforbruget til perioder på døgnet, hvor strømmen er billig og grøn.
Grundig udluftning et par gange dagligt plejer at klare problemet med skimmelsvampe i huset. Mange boligejere glemmer, at den naturlige ventilation forsvinder, når isolering gør huset tæt. Dermed stiger luftfugtigheden i boligen, og risikoen for skimmelsvamp øges.
Som dansker er det næsten ikke til at tro: 68 % af verdens befolkning kan ikke tåle laktose – altså mælkesukker. Men hvordan kommer man lige uden om mælken i en typisk dansk morgenmad? Det er der i de senere år kommet flere og flere svar på.
En prognose for forbruget af plastik spår en firedobling i løbet af de næste 30 år. Forbruget af plastik skal holdes i ave og den anvendte plastik konsekvent genbruges.
Som flypassager kan man vælge at betale ”aflad” i form af klimakompensation, og flere lande har indført flyafgifter på billetterne. Luftfarten selv går fri.
Råstof har lavet en kostpyramide, der tager hensyn til klimaet. Kast et blik på den, inden du tager afsted for at købe ind. Og for din egen sundhed, så husk at spise varieret!
Elbiler er for dyre. Deres rækkevidde er for kort i forhold til mit kørselsbehov. Der er ikke noget brugtvognsmarked endnu. Jo, der er mange myter i befolkningen om elbiler. Lars N. Jensen (LNJ) fra VedvarendeEnergi punkterer i dette interview en række af de fordomme, der cirkulerer.
Klimaquiz, powertalks om klimaforandringer og bæredygtig samkørsel. En gruppe af VedvarendeEnergis unge frivillige gjorde dette års Roskilde Festival endnu grønnere. Vi har lavet en fotoreportage om UngEnergis indsats på festivalen.
Vi forsøger at leve klimaansvarligt. Vi spiser mindre kød, sparer på strømmen og tager på cykelferie. Men samtidig investerer vi i ødelæggende sort energi gennem vores pension.
Der er ikke længere nogen undskyldning for ikke at vælge øko-byggeri. Thomas Lynnerup har fremstillet et hus, med de kvaliteter, som hører hjemme i et bæredygtigt hus.
Flygtninge der kommer til Danmark kan have stor gavn af grøn oplysning. Energibesparelser, mindre forbrugsregninger, grønne vaner og måske en nystartet interesse for grønne uddannelser er blot få af de potentielle gevinster, som kan plukkes.
Hvordan reagerer befolkningen i velhavende industrialiserede lande på global opvarmning? Hvorfor er der så få, der agerer? Og hvordan kan de opretholde en hverdag med presserende sociale og økologiske problemer? Disse spørgsmål har Kari Marie Norgaard undersøgt i en landsby i Vestnorge.
Indrømmet – det er nok de færreste, der drømmer om, at gaven under juletræet er en gang rørskåle til isolering af hjemmets varmerør. MEN den lidt kedelige pakke, kan vise sig rigtig god i længden – du sparer nemlig hurtigt op mod 2000 kroner om året på at isolere dine varmerør. De penge kan jo bruges på andre gode gaver – år efter år efter år.
På Brenderup Højskole på Fyn er eleverne ved at færdiggøre et hus, der hverken er tilsluttet det lokale vandsystem eller elnettet. Røgen fra pillefyret renses i et jordfilter i en sådan grad, at der overhovedet ikke kommer hverken PAH-partikler eller anden forurening ud i miljøet. Træ til bygningen er hentet i den nærliggende skov og savet op i et mobilt savværk på stedet. Beboerne kender således alle detaljer i huset og har dermed det fulde ansvar for højskolens nye off-gridhus.
Hvis jeg ku' bli' en lille bitte mand, så rejste jeg straks til Krible-krable-land. Der er så mange sjove små dyr, så jeg kunne rigtig gå på eventyr”, sang Poul Kjøller for børnene i 1973.
Vi ser en direkte forbindelse mellem undertrykkelse af kvinder og af jorden.” Sådan lyder programerklæringen fra Anohni, Kembra Pfahler og Johanna Constantine.
Antallet af oliefyr i Danmark er faldet drastisk de seneste tre år. Men trods en massiv politisk indsats er der stadig omkring 100.000 mere eller mindre aktive oliefyr tilbage i Danmark.
”Brug selv fantasien, og gør det til en sport at spare”, lød filosofien i vinteren 1973, da oliekrisen tog livtag med den danske hverdag og udfordrede vores olieafhængige velfærdsstat.
Mens supermarkedskæder i flere europæiske lande i årevis har mærket fødevarer med en label, der fortæller om varernes klima- og miljøbelastning, er der ikke umiddelbart udsigt til en lignende dansk mærkningsordning
I januar i år satte DR-Kontant fokus på hulmursisolering på baggrund af henvendelser fra boligejere, som havde fået udført efterisolering af deres hulmur. Debatten har raset: Kan man stole på isoleringsfirmaerne, når hulmuren skal isoleres?
Vil du bruge mindre varme i vinterperioden? Så tænd langsomt op, når kulden tager til – og husk at isolere dine rør. Du kan spare op mod 2.400 kr. på varmeregningen.
Har du ældre hårde hvidevarer, som du ønsker at skifte ud? Du kan spare op mod 950 kr. på elregningen, samtidig med at din husstand kan nedsætte CO2-udslippet.
Mød Isabella. Isabella er 16 år, og går på Solrød Gymnasium. Hun har været med til at starte SG miljøudvalg - et udvalg der ønsker at gøre sin skole mere bæredygtig.
Set i lyset af at 97% af alle videnskabsmænd og –kvinder er enige om, at klimaforandringer er menneskeskabte, presser et spørgsmål sig på: Hvorfor sættes der ikke mere ind for at bremse klimaforandringerne?
Der er stort potentiale for at spare på energi i etageboliger. Efter gennemgang af 10 andelsboligforeninger og ejerforeninger i Lyngby-Taarbæk, er der fundet store besparelser.
Send dit varmeanlæg på en lang og velfortjent sommerferie: En almindelig villafamilie kan spare omkring 1.000 kroner på varmeregningen ved at sommerlukke varmeanlægget. Det er lettere end du tror.
Hvert år smider hver dansker mellem 47 og 99 kg spiselig mad ud. Dette er ikke bare et enormt ressourcespild, men også en stor klimamæssig omkostning, som kan undgås. Det valgte UngEnergi Aalborg at sætte fokus på med konkurrencen ”Masterspild”.
Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C
www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.
VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.
Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.
Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.
Få vores nyhedsbrev
Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.
Følg os
Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?
Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.