Råstof logo

Mennesket er i en tilstand, hvor vi er i klimachok; vi fornægter at klimaet er i en kritisk situation, og vi tager ikke miljøorganisationer, forskere mm. alvorlige, fordi vi isolerer os selv fra omverdenen

Anmedelse: No Planet B

Af Benjamin Schultz

Midt i et venteværelse konstruerer skuespillerne Maibritt Saerens og Sidsel Agensø klimaets tilstand. Med kakerlakkostumer, stand-up og body-performance, drages publikum ind i en fortælling om klimaforandringernes konsekvenser, og menneskehedens ustabile fremtid: Hvis vi altså lader jordens temperatur stige med 4,8 grader gennem de næste 80 år. En fremtid, der byder på klimaflygtninge, øget vandstande, og epidemier.

Med forestillingen opvejer skuespillerne menneskets handlekraft, og stiller os spørgsmålene: Hvad gør vi med vores planet? Hvordan og hvornår kan vi ændre vores adfærd? Er det muligt at ændre adfærd, når vi ikke selv er berørt af klimaforandringerne? Hvordan kan vi forstå dem?

Selvom teaterforestillingens tema er alvorlig, sanses en munter stemning i teatersalen. Flere gange henvender skuespillerne sig direkte til publikum med moralske dilemmaer, og beder dem tage stilling dertil. Men grundet skuespillernes, til tider, excentriske humor, og absurde sexscene med moder jord, bliver man ikke efterladt med en følelse af, at det er nu og her vi bliver nødt til at ændre vaner, hvis menneskeheden skal overleve. For det er jo bare for ”sjov”.

Menneskets ligegyldighed, eller skam over ikke at modvirke klimaforandringerne, bliver i forestillingen opført som et fænomen der er normalt. Mennesket er i en tilstand, hvor vi er i klimachok; vi fornægter at klimaet er i en kritisk situation, og vi tager ikke miljøorganisationer, forskere mm. alvorlige, fordi vi isolerer os selv fra omverdenen – med champagneflasken i hånden, nyder vi stadig livet, som vi altid har gjort det.

Men nogen skal jo have skylden for klimaforandringerne. Der er altid en syndebuk. Teaterforestillingen retter et kritisk blik på vores eget demokrati. Er det den bedste styreform, når klimaforhandlinger som COP15 bryder sammen? Eller er det i virkeligheden politikere, byggematadorer og olieselskaber som er vores fjender? Folk vi er afhængige af for at vores samfund fungerer.

 

No Planet B blev opført på Teater Svalegangen i Aarhus d. 12 – 15 okt., under teaterforestillingens turne i efteråret 2016.

Benjamin Schultz er i feltstudium hos VedvarendeEnergi

Relaterede artikler

Energipyramiden: Sådan sparer du på strøm og varme... Kan du blive bedre til at spare på energien i din husstand? De fleste kan nedsætte deres energiforbrug – nogle mere, nogle mindre.
PlanEnergis Grønne Pris går til unge klimahelte Flere end 150 aktivister i UngEnergi gør deres for at engagere andre unge i klimakampen. Fredag den 30. november blev de hædret af det rådgivende inge...
Energi til en ø Hvis Naturstyrelsen på Livø i praksis kan vise, at det kan lade sig gøre at være selvforsynende med energi uden at være tilkoblet det globale net på f...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.