Råstof logo

Anmeldelse: Klima fiktion

Af Hans Pedersen

Som dreng læste jeg helt selvfølgeligt som andre drenge om Jules Vernes udforskning af denne klode fra jordens indre og dybhavet til luftrummet over Nordpolen. Det er et åbent spørgsmål, om bøger kan redde verden, men specielt Vernes bøger er sprængfyldt med leksikalsk viden om denne klode.

Siden Jules Vernes bøger har Aldous Huxley med ”Fagre ny verden” fra 1932 og George Orwell med ”1984” fra 1948(!) skabt uudslettelige pejlinger på, hvordan fremtiden kan komme til at udforme sig.

Mens alle kender science fiction som genre er det rimeligt ukendt at moderne dystopier nu samles i genren Climate Fiction (cli-fy). Siden 2010 er en sand flodbølge af klimalitteratur sat ind. En lang række forfattere med etablerede navne som Margaret Atwood i spidsen har skrevet klima fiktion, således at genren af nogle betragtes som ”hottest new genre”. Margaret Atwood har skrevet tre bøger i denne genre: MaddAddam, The year of the Flood (på dansk: Syndflodens år) og Oryx and Crake.

Andre cli-fy bøger er finske Emmi Itäranta, der er blevet sammenlignet med netop Margaret Atwood med bogen ”Memory of Water”. Barbara Kingsolver tager i ”Flight Behaviour” udgangspunkt i monarksommerfuglens magiske trækrute, hvor millionvis af monarksommerfugle bevæger sig fra Mexico til Appalacherne – et træk der forstyrres voldsomt af klimaændringerne. I ”A Being Darkly Wise” tager John Atcheson livtag med problemstillingen, om vi rettelig hører hjemme i kulturen eller i naturen. Atcheson, der tidligere har været knyttet til USA’s Environmental Protection Agency (EPA) tager konkret udgangspunkt i et isoleret bjergområde i British Columbia.

I RÅSTOF har vi tidligere omtalt Charlotte Weitzes bog ”Den afskyelige” og Olivier Truc: ”Skyggerne vender tilbage.”

I science fiction er alt tilladt. Der er ingen tekniske hindringer. Og alt fungerer som regel. Sammenlignet med science fiction, så tager cli-fy udgangspunkt i iagttagelige naturfænomener, hvor alt kan gå galt. Inspirationen i klimalitteraturen tager udgangspunkt i de registrerede globale klimaændringer – den forøgede vandstand, de stadigt voldsommere storme og ændringerne i årstidernes skiften. Men det er tankevækkende, at ingen af forfatterne beskriver, hvad næste skridt skal være. Ingen forfattere går skridtet videre til at anbefale, hvilke handlinger der rettelig bør følge.

Således har Indtil videre ingen skønlitterære bøger anvist vejen til at redde verden, men Jules Verne fik sået et frø.

Hans Pedersen er redaktør af Råstof.

Relaterede artikler

Energipyramiden: Sådan sparer du på strøm og varme... Kan du blive bedre til at spare på energien i din husstand? De fleste kan nedsætte deres energiforbrug – nogle mere, nogle mindre.
PlanEnergis Grønne Pris går til unge klimahelte Flere end 150 aktivister i UngEnergi gør deres for at engagere andre unge i klimakampen. Fredag den 30. november blev de hædret af det rådgivende inge...
Energi til en ø Hvis Naturstyrelsen på Livø i praksis kan vise, at det kan lade sig gøre at være selvforsynende med energi uden at være tilkoblet det globale net på f...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.