Råstof logo

Foto: Wikimedia.

Atomkraftværker eller vindmøller?

Af Hans Pedersen

Ganske ofte bliver vi i VedvarendeEnergi stillet spørgsmålet: Hvor megen energi går der til at producere en vindmølle i forhold til hvor meget energi, der går til at producere et atomkraftværk. Lige så ofte møder vi postulatet, at atomkraftværker udleder nul CO2 i løbet af sin levetid. De to spørgsmål præsenterer vi her dokumenteret svar på.

Alene det, at det tager mellem 10 og 19 år at producere et nutidigt atomkraftværk gør det indlysende, at der er et stort forbrug af energi. Når dertil kommer, at cement og stål udgør en dominerende andel af byggematerialer, kan man intuitivt forstå, at det drejer sig om nærmest usammenligneligt store mængder energi, der anvendes på opbygningen af et atomkraftværk i forhold til, hvad der anvendes på at rejse vindmøller og solceller. Cementindustrien udgør 5-8% af verdens samlede energiforbrug.

Forskellen
Men hvor stor er forskellen? Det har Mark Z. Jacobsen på Stanford University i San Francisco beregnet (se kilde nederst i artiklen).

Facit er, at et nyt atomkraftværk udsender op til 37 så meget CO2 pr. produceret kWh i løbet af sin levetid sammenlignet med en vindmølle. Dertil kommer, at det tager op til 17 år længere at producere et atomkraftværk i forhold til at producere en landmølle. Og prisen er op til syv gange større for en kWh produceret på et atomkraftværk sammenlignet med en tilsvarende produktion af en kWh på en landmølle eller et solcelleanlæg. Selve ventetiden på de omkring 17 år har også betydning, idet der skal lægges energiplaner med andre energikilder i den periode. Ventetiden har haft betydning for Kina i 2016, hvor CO2-udslippet steg med 1,3%, i stedet for som planlagt at være faldet med 3%. Denne forskel førte til, at den anslåede overdødelighed steg med 69.000 dødsfald.

Nul udslip
At påstå at produktion af elektricitet fra et atomkraftværk er CO2-frit, og dermed en væsentlig del af løsningen på klimakrisen, er fri fantasi. Enhver aktivitet, hvad enten det drejer sig om produktion af vindmøller, solceller eller atomkraftværker, kræver energi. Man kan således ikke producere sig ud af energikrisen eller klimakrisen. Men, som det kan ses ovenfor, er der stor forskel på valget af energikilder med de vedvarende energikilder som de klare vindere. Allermest sparer man ved gedigne energibesparelser – dét er den sikre vinder.

 

Kilde: Stanford

Facit er, at et nyt atomkraftværk udsender op til 37 så meget CO2 pr. produceret kWh i løbet af sin levetid sammenlignet med en vindmølle.

Hans Pedersen er redaktør af RÅSTOF.

Relaterede artikler

Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.