Bøger: De syv dominerende søstre
Af Hans Pedersen
I 1973 udgjordes 90% af energiforbruget af olie. Da Ægypten og Syrien i oktober måned angreb Israel, truede de angribende lande med at stoppe olieleverancerne til de lande, der støttede Israel. Oliepriserne sprang i vejret. I november vedtog Folketinget billøse søndage og forbud mod oplysning i butiksvinduer. Danskerne reagerede ved at skære ned på energiforbruget.
Dermed er scenen sat for det stykke Danmarkshistorie, som Mogens Rüdiger har sat sig for at beskrive i bogen ”Oliekrisen.”
Bag oliekrisen lå tvekampen mellem på den ene side de dominerende internationale olieselskaber (de syv søstre) og på den anden side en række mindre nationale olieproduktioner i Syrien, Irak, Algeriet og Libyen. De syv søstre allierede sig med konservative regeringer i Saudi-Arabien og Iran og leverede våben til lokale konflikter. Olie den ene vej, våben den anden.
Den saudiarabiske sheik Ahmed Yamani var arkitekten bag de forhandlinger, der den 3. november 1973 førte til, at seks af de arabiske lande med et slag firdoblede oliepriserne.
På et krisemøde i februar 1974 i Washington mellem USA, Canada, Japan, Norge og de ni EF-lande blev det besluttet at fremme energibesparelser og at sætte ind på at finde alternativer til olie.
Siden har oliepriserne svinget meget men har tillige ført til, at blandt andet de danske elværker er gået fra at være massivt afhængige af olie til at bruge kul (og sidenhen biomasse).
Mens de internationale forhandlinger gik langsomt, var der anderledes gang i omstillingerne i de daglige husholdninger. ”Der blev skruet ned for radiatorerne. Tophuer, vanter, uldtrøjer og varme sutsko erstattede de mindre varme radiatorer. Sprækker ved døre og vinduer blev tætnet. Brusebadene blev kortere og koldere. Det blev nærmest en kollektiv indsats, der skulle vise, at man kunne klare den stor stigning i olieprisen.”
Mogens Rüdiger slutter sin historiske beretning med et legendarisk citat af sheik Yamani: ”Stenalderen sluttede ikke på grund af mangel på sten, og oliealderen vil slutte, længe før verden løber tør for olie.”
For egen regning slutter Rüdiger med at konkludere: ”Oliealderen ender på grund af klimabelastningen.”

Mogens Rüdiger: Oliekrisen. 100 sider. Kr. 100,-. Aarhus Universitetsforlag, 2019.