Råstof logo

Bøger: Klimadrama

Af Hans Pedersen

Forfatteren til ”Biernes historie”, den succesrige norske forfatter Maja Lunde, har skrevet endnu en roman. Det er et todelt drama, der foregår dels i 2017 og dels i 2041. Den ene del fokuserer på konflikten imellem at skaffe energi via vandkraft og samtidig ødelægge Norges natur. Den anden beskriver livet som klimaflygtninge på desperat kurs væk fra ørkenen i Spanien.

Der er dømt konflikt over hele linjen. I familien, hvor far og mor er frontalt uenige om at bevare de 711 meter høje vandfald eller tjene penge på vandkraften. Skal man blive miljøaktivist og lave sabotage? Skal man blive ved med at vente i opsamlingslejren med de sparsomme rationer? Eller skal man finde sin egen vej væk fra lejrens masseslagsmål mod nord – mod regnen?

”De kom fra Sydspanien alle tre, fra ørkenen. Ingen af dem havde lyst til at sige særligt meget om tiden inden:” Men konflikten de kommer fra, er til at tage og føle på. ”De har Ebro, og derfor tror de, at de har alt,” sagde Caleb. (…) ”Når ikke engang vi nede sydpå kan finde ud af at stå sammen og dele det vi faktisk har (…) ”Jeg skider på Spanien. Det er ikke mit land længere. Jeg vil ikke bo der.” (…) ”Det bliver kun værre. Der er snart ørken overalt. Jeg vil redde mig selv. Nå op til regnen.”

Og i den anden del er det samme tone. ”Bergen er godt.” ”Bergen er vådt.” ”Vådt er godt,” lyder en af dialogerne.

Bogen handler i høj grad om vand. Både havet, fossene og vandkraften og i den anden del om ørkenen og manglen på vand. ”Men det værste var vandet. De havde rationeret det endnu kraftigere. Vi måtte ikke tage brusebad længere, ikke vaske tøj. Fik kun lige præcis så meget, som vi havde brug for at drikke.”

Således er det natursynet, der er til fundamental debat. ”Jeg har altid syntes, at byboer har et mere romantisk forhold til naturen, at vi, som kommer herfra, faktisk også ser nytteværdien.” Til dette reagerer kæresten ved at dykke ned bag vandkraftdæmningen og beskrive den natur, der nu ligger på dybt vand.

”Det var elproduktionen fra kulkraftværker, som havde været med til at skabe den globale opvarmning og vandmangel i første omgang, og nu havde vi brug for endnu mere strøm til at fremstille vand.”

Maja Lunde: Blå. 358 sider. Kr. 299,95. Forlaget Rosinante, 2018.

Relaterede artikler

Energi til en ø Hvis Naturstyrelsen på Livø i praksis kan vise, at det kan lade sig gøre at være selvforsynende med energi uden at være tilkoblet det globale net på f...
Helt i skoven: Punktér lungemyten Utallige gange er det i medier og daglig tale blevet slået fast som en sandhed, at Amazonas er verdens lunge. Men Amazonas er IKKE verdens lunge
Om at opfinde det varme vand Kan en væsentlig del af vandet til fjernvarme hentes fra undergrunden? Kan geotermi overtager olien, gassen og kullets plads i energisystemet?

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.