Råstof logo

BØGER – Madsens mad

Af Hans Pedersen

Frederik Madsen levede i 12 måneder udelukkende af kartofler og margarine. Han var hele tiden i fin fysisk form og i godt humør. Han var forsøgsperson på ”Laboratoriet og Kontoret for Ernæringsundersøgelser,” der blevet drevet af lægen Mikkel Hindhede. Under begge Verdenskrige var Hindhede toneangivende ved rationeringen af befolkningens kost.

Frederik Madsen er kun en person. Og da det er problematisk at lave statistik på en, er det velkomment, at en bog med et tilsvarende budskab som Mikkel Hindhedes i 2016 er blevet oversat til dansk. Titlen er ”Kinastudiet” og er skrevet af to amerikanske læger.

Hvorfor Kina? I 1970 var Kinas premierminister Chou EnLai ved at dø af kræft. Han iværksatte en undersøgelse, der omfattede 96% af Kinas befolkning. Resultatet blev en klar påvisning af, at nogle kræftformer er meget almindelige nogle steder og praktisk taget ikke-eksisterende andre steder. Befolkningen tilhører for 87%´s vedkommende den samme etniske gruppe, Han-kineserne.

På baggrund af dette resultat blev der i samarbejde med en kinesisk læge, dr. Chen, iværksat et storstilet forskningsprojekt i fællesskab mellem USA og Kina. Facit blev 8000 statistisk signifikante sammenhænge mellem livsstil, kost og sygdomme. Hjertesygdomme kan afhjælpes ved hjælp af kost. Brystkræft er relateret til koncentrationen af kvindelige hormoner i kosten. Mejeriprodukter kan øge risikoen for prostatakræft. Antioxidanter kan forbedre åndsevner.

Giver indtagelse af planteprotein samme kræftrisiko som indtagelse af animalsk protein. ”Svaret er et rungende NEJ. I disse eksperimenter fremmede planteprotein ikke kræft selv ikke ved indtagelse af store mængder (s. 62).” Gluten fra hvede medførte ikke samme resultat som kasein fra komælk.

Samtidig kan man sagtens spise større mængder – og dermed flere kalorier – af plantekost uden at blive fed.

At miljøet spiller en rolle kan ses af, at japansk-amerikanske mænd, der bor på Hawai, har større forekomst af Alzheimers end japanske mænd, der bor i Japan.

Som Hippokrates sagde for 2400 år siden: ”Der findes to ting: At vide, og at tro at man ved.”

 

  1. Colin Campbell og Thomas M. Campbell: Kinastudiet. 436 sider. Kr. 289. Direction Books, 2016.

Hans Pedersen er redaktør af RÅSTOF.

Relaterede artikler

Sammenbrud Man kan kalde ham amerikansk litteraturs graverjournalist. Jared Diamond har gennem et snart langt liv skrevet et antal bøger, der alle koncentrerer s...
Vi må deles om klodens ressourcer The Green New Deal blev i 2008 foreslået som en del af amerikansk lovgivning, der sigter mod at tackle klimaændringer og økonomisk ulighed. Navnet hen...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.