Råstof logo

Bøger: Planter er magiske

Af Hans Pedersen

Vi danskere har alle en fortid som samlere og jægere. I stenalderen var det en livsnødvendighed at samle de planter, man skulle bruge som en væsentlig del af den daglige føde. Så vidt jeg husker, havde Gravballemanden rester af 53 forskellige planter i maven. Der har således dengang i stenalderen været et gedigent godt kendskab til hvilke planter og hvilke plantedele, der egnede sig til menneskeføde. Det kendskab er i dag gået fløjten. Men det agter søskendeparret Lene og Søren Ejlersen at rette op med den bog, som Aarstiderne har udgivet på forlaget People´s Press.

Bogen hedder ”Vildnis” og har som mission at udbrede kendskabet til hvilke planter, der enten kan give maden et pift eller være egentlig fyldig næringsgivende mad. Det budskab bliver spredt med et smittende engagement og dermed kan det være med til at danne baggrund for at bevare den danske natur intakt, hvilket bliver klart mere og mere påtrængende – en livsnødvendighed.

Personligt har jeg gennem de seneste 35 år oplevet at et stykke sandjord, som jeg bestyrer, er gået fra at der ikke var en eneste brændenælde (som er meget næringskrævende) til at min matrikel nu har større partier, der er terrændækket af brændenælder. Hvor kommer al den næring fra? Den må være luftbåren.

Jeg vil nu i weekenden sammen med mine børnebørn gå i gang med at blanchere så mange brændenælder som muligt til små falafelstore kugler. Kuglerne kan ligge i fryseren som vitaminbomber til vintertiden.

”Brændenælder indeholder betakaroten, B- og C-vitaminer samt mineralerne calcium, kalium, silicium, jern og natrium. Nælden er desuden rig på klorofyl og vitaminer,” står der på side 47 i Vildnis.

På den måde kommer jeg af med nogle af brændenælderne på fornuftig vis, og børnebørnene får lært at der er en natur, det er grund til at holde af og smage på.

Lene og Søren Ejlersen: Vildnis, 208 sider. Kr. 249,95. Forlaget People´s Press 2018.

Relaterede artikler

To minutter i tolv De første engelske atomkraftværker blev bygget for at kunne fremstille atomvåben. Denne sammenhæng mellem atomkraftværker og atomvåben gælder den dag ...
Spillet om energiforliget Regeringens udspil til et nyt energiforlig er markedsført under slagordene billigt og grønt. Måske skulle regeringen bare have kaldt det billigt, mene...
Mindeord: Sigurd Wandel En markant skikkelse i det århusianske ulandsmiljø er død efter kort tids sygdom 75 år gammel.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.