Bøger: Planter er magiske
Af Hans Pedersen
Vi danskere har alle en fortid som samlere og jægere. I stenalderen var det en livsnødvendighed at samle de planter, man skulle bruge som en væsentlig del af den daglige føde. Så vidt jeg husker, havde Gravballemanden rester af 53 forskellige planter i maven. Der har således dengang i stenalderen været et gedigent godt kendskab til hvilke planter og hvilke plantedele, der egnede sig til menneskeføde. Det kendskab er i dag gået fløjten. Men det agter søskendeparret Lene og Søren Ejlersen at rette op med den bog, som Aarstiderne har udgivet på forlaget People´s Press.
Bogen hedder ”Vildnis” og har som mission at udbrede kendskabet til hvilke planter, der enten kan give maden et pift eller være egentlig fyldig næringsgivende mad. Det budskab bliver spredt med et smittende engagement og dermed kan det være med til at danne baggrund for at bevare den danske natur intakt, hvilket bliver klart mere og mere påtrængende – en livsnødvendighed.
Personligt har jeg gennem de seneste 35 år oplevet at et stykke sandjord, som jeg bestyrer, er gået fra at der ikke var en eneste brændenælde (som er meget næringskrævende) til at min matrikel nu har større partier, der er terrændækket af brændenælder. Hvor kommer al den næring fra? Den må være luftbåren.
Jeg vil nu i weekenden sammen med mine børnebørn gå i gang med at blanchere så mange brændenælder som muligt til små falafelstore kugler. Kuglerne kan ligge i fryseren som vitaminbomber til vintertiden.
”Brændenælder indeholder betakaroten, B- og C-vitaminer samt mineralerne calcium, kalium, silicium, jern og natrium. Nælden er desuden rig på klorofyl og vitaminer,” står der på side 47 i Vildnis.
På den måde kommer jeg af med nogle af brændenælderne på fornuftig vis, og børnebørnene får lært at der er en natur, det er grund til at holde af og smage på.

Lene og Søren Ejlersen: Vildnis, 208 sider. Kr. 249,95. Forlaget People´s Press 2018.