Råstof logo

Bøger: Topmålt dansk luskeri

Af Hans Pedersen

Forestil dig en hemmelig amerikansk base under den grønlandske indlandsis med 1000 km jernbaneskinner til hurtig at kunne flytte rundt på 600 atommissiler. Alle rettet mod Sovjetunionen.

En science fictionforfatter ville næppe være kommet på en så vidtløftig idé Men det er ikke science fiction. Det er den skinbarlige virkelighed i perioden fra sommeren 1957 indtil den endelige lukning af ”Project Iceworm” i 1967.

Vi er i den kolde krigs tid, hvor atomkrig var en konkret trussel. I første omgang ansøgte amerikanerne om at oprette en videnskabelig station 350 km øst for Thule – Camp Century. Men allerede fra 1959 stod det klart, ”at der også var militære formål bag installationen.”

11.000 personer blev indkvarteret i tunnelsystemerne under indlandsisen. Energien til driften af hele projektet kom fra en atomreaktor. I den forbindelse nåede man efter lange forhandlinger frem til en aftale, der lød sådan her:

”USA´s regering anerkender sit ansvar for at betale fuldt ud alle gyldige krav, som opstår som følge af anlæggets drift, og vil tage passende affære og, om nødvendigt, gøre henlæggelser til sådanne krav;”

Ejendommeligt at læse nu, hvor den danske regering uden sværdslag for nyligt har accepteret at rydde op efter amerikanerne på Camp Century.

At der ikke var tale om en videnskabelig station med et gigantisk militært projekt blev reelt snart klart, men det kom ikke til danskernes almindelige kendskab.

Med hensyn til at berette om det storstilede projekt var der gennem alle årene krig på kniven mellem amerikanerne og danskerne. Sagt kort så var amerikanerne interesserede i at lave decideret propaganda for det amerikanske militær. Danskerne – derimod – var mildt sagt lorne ved situationen, da regeringen kunne se, at det ville blive en penibel situation, hvis det fremstod, som om Danmark havde overdraget en del af Grønland til amerikanerne.

Derfor sørgede de danske myndigheder for, at der var censur på hvilke oplysninger, der blev bragt om Camp Century.

Når Projekt Iceworm blev opgivet i 1963 skyldes det de gigantiske kræfter som udspiller sig i indlandsisen. Den amerikanske journalist Walter Sullivan beskriver det således i New York Times: ”Den umiddelbare årsag til beslutningen (…) er, at reaktoren er ved at blive klemt til døde. Den uophørlige sammentrykning af de arktiske snemasser, det ene lag over på det andet, forvandler sneen til is og trykker reaktortunnelen sammen.”

Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen: Camp Century. Koldkrigen under Grønlands indlandsis. 268 sider. Kr. 299,95. Aarhus Universitetsforlag, 2018.

Relaterede artikler

Sammenbrud Man kan kalde ham amerikansk litteraturs graverjournalist. Jared Diamond har gennem et snart langt liv skrevet et antal bøger, der alle koncentrerer s...
Vi må deles om klodens ressourcer The Green New Deal blev i 2008 foreslået som en del af amerikansk lovgivning, der sigter mod at tackle klimaændringer og økonomisk ulighed. Navnet hen...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.