COP – COP – HURRA!
Af Hans Pedersen
Det er besværligt med, men det går ikke uden. Der er hårde forhandlinger ved de årlige internationale klimaforhandlinger. Men klima COP-erne er et nødvendigt mødested for at begrænse klimaændringerne. Og med COP22 i Marokko i år er forhandlingerne på ret kurs.
Gunnar Boye Olesen fra miljøorganisationen VedvarendeEnergi har deltaget i en lang række klima COP-er (den første i 1995 og de fleste siden 2008) og også den seneste, der fandt sted fra 7. til 18. november i Marrakesh.
– Det siges, at det vigtigste resultat ved COP 22 i Marokko er, at man nu vil ”kapitalisere på Parisaftalen”. Hvad vil det sige?
”Parisaftalen var ratificeret og trådte i kraft allerede inden COP 22 startede. Det betød, at forhandlingerne om alle detajlerne bliver fremskyndet, således at målet om at Parisaftalen skulle kunne virke i 2020 nu bliver fremskyndet til 2018.”
I praksis betyder det, at rammerne for klimateknologiarbejdet skal være klar til COP 24 i 2018.
– Hvad betyder det for Danmark?
”Danmark læner sig op af EU-politikken på klimaområdet, men skæver også til de globale forhandlinger ved COP’erne. Og det ser ud til, at selv det nye regeringsgrundlag er påvirket af processen med at fremskynde implementeringen af Paris-aftalen.”
Indtil videre er der tale om et skifte i overskriften på den danske regerings politik på klimaområdet fra ”Grøn realisme” til ”Grøn optimisme.”, og med den nye regering er der kommet lidt mere ambitiøse mål og hensigtserklæringer.
Konkrete tilsagn
Udover enigheden på COP22 om at fortsætte forhandlingerne i højere gear gav en lang række lande på COP’en tilsagn om at bidrage til Klimakonventionens Tilpasningsfond og et Klimateknologicenter. I alt drejer det sig om 570 mio. kr. og 160 mio. kr., hvor Danmark bidrager med 11 mio. kr.
”På COP’ens sidste dag kom et ganske særligt tilsagn: 48 lande, hvoraf de fleste er blandt verdens fattige og mest klimaudsatte lande, gav tilsagn om at omstille til 100% vedvarende energi frem mod 2050. Det giver håb om, at der trods alt kan lykkes at få udledningerne ned i tide,” slutter Gunnar Boye Olesen.
Hans Pedersen er redaktør af Råstof.