Råstof logo

Skal julen absolut være årets største forbrugsfest? Foto. Wikimedia.

Dejlig er jorden – tips til en grønnere jul.

Af Laura Katholm

Med den globale klimakrise som bagtæppe til julens traditioner er der god grund til at flytte fokus fra gaveræs og overlæsset julebuffet til de mindre materielle glæder ved julen. Læs med her og bliv inspireret til, hvordan din jul kan blive mindre anstrengende og mere bæredygtig, end den måske plejer. Naturligvis med juleglæden intakt!

For mange er julen lig med talrige traditioner og vaner, der næsten for enhver pris skal gentages – for ”ellers er det ikke rigtig jul.” Men ofte bliver højtiden til en hektisk forbrugsfest, hvor de voksne tonser afsted for at imødekomme de mange krav og forventninger. Sådan behøver det ikke at være.

Skru ned for gaveræset – julen har mange andre glæder

Nynner du ”Højt fra træets grønne top” i oktober måned, bliver du nok tysset på. Det hænger selvfølgelig sammen med den stærke tradition, der knytter sig til julemusik, som på mange måder er indbegrebet af julestemning. Og julesang behøver ikke at begrænse sig til juletræsdans, en tur i kirken og ”Last Christmas” i radioen. Med en guitar eller et klaver, en god playliste eller gamle travere på vinylen kan man komme langt.

Oplevelser i naturen, lege og spil, julefilm og timer i køkkenet med julemad og indtag af søde sager er alt sammen ting, man kan hygge sig med – særligt hvis man giver sig selv lov til at sætte tempoet ned.

Klimavenlige gaver og juletræer

For mange er det ikke realistisk at styre uden om julegaverne. Heldigvis er der mange måder til at undgå at julen bliver et forbrugsorgie.

Det bæredygtige magasin ”Sustain Daily” har lavet en artikel om bæredygtige julegaver. Vi takker for inspirationen til denne artikel og opfordrer til at give deres meget fine hjemmeside og magasin et kig.

Oplevelser og ”grønne” gaver: Der findes mange gaver, som ikke driver rovdrift på naturens ressourcer. Et godt eksempel er at forære en oplevelse – evt. én du og gavemodtageren kan opleve sammen. Det kan være gavekort til biograf og teater, koncertbilletter og restaurantbesøg. Af mere ”grønne” gaver kan du fx forære et mindre areal skov til en kær og på den måde være med til at frede natur til gavn for biodiversitet og klima i Danmark eller købe et regnskovscertifikat hos Verdens Skove. Eller hvad med nyudgivne bøger med klimaet som tema, som fx Andreas Ryes visuelle bog Mens vi venter

Genbrug: Ligesom mange ikke ser noget galt i at købe genbrug til sig selv, så er det absolut ingen skam i at kyndigt udvælge et genbrugsfund til en heldig modtager – det kan være et stykke tøj, musik, charmerende retrolamper, antikt porcelæn eller mere praktiske ting, som du ved, personen ønsker sig.

Hjemmelavede gaver. Er du lidt fingernem, – og har du lidt tid til overs, kan hjemmelavede gaver være sagen for dig. Det bæredygtige magasin Sustain Daily foreslår fx hjemmelavet julekonfekt, strik eller at man kaster sig ud i at fremtrylle sine egne skønhedsprodukter . VedvarendeEnergis ungdomsafdeling UngEnergi kan også inspirere med deres idé til en hjemmelavet julegave, nemlig ”flaskelampen” – læs her deres guide til, hvordan du kan lave den.

Ingen gaver: Det kan være ganske angstprovokerende for mange at bringe konceptet ”gavefri jul” på banen blandt familie og venner. For nogle er det at gå for langt, mens det for andre ville være et forfriskende og tidsbesparende tiltag.

Juletræer: Endnu en sejlivet tradition, som med lidt omtanke kan gøres mere bæredygtig. ”Grøn Forskel” har lavet en guide til dig: .

Invitér grønne retter med til julebordet

Der findes mange gode plantebaserede juleretter, som du kan hilse velkommen i julemiddagens faste repertoire, og som går naturligt i spænd med de øvrige julesmage. Suppler anden eller flæskestegen med en vegansk/vegetarisk juleret, og den vil sikkert blive et hit – også hos dem med kød på tallerkenen. Retter med runde omami-smage falder særligt godt i hak med kartofler, sovs og rødkål. Prøv fx én af disse to julepostejer; denne saftige nøddepostej med knoldselleri, æbler og svesker eller svampepostej med æbler, gulerødder og bønner.

En fast bestanddel i mange julekager er smør. Smør fra komælk ligger i den meget tunge ende af klimapyramiden, så det kan være fornuftigt at få øjnene op for alternativer, man kan supplere eller erstatte med. Mad med Medfølelse er en vegansk forening og fællesskab af mennesker, der inspirerer danskerne til at spise mere vegansk til gavn for sundhed, klima, miljø, dyrevelfærd m.m. Foreningen har kreeret en digital minikogebog med opskrifter på veganske julegodter – spækket med fristende opskrifter, der får munden til at løbe i vand.

Bæredygtig julegaveindpakning

”Alt skal pakkes ind og bringes ud og pakkes op – det’ et meget hårdt og krævenende job” sang Stella og Nova i julekalenderen ”Krummernes Jul”. Den strengt taget ufunktionelle gaveindpakningstradition er nok mest af alt et ”krævenende” job for naturressourcerne. Faktisk bruger danskerne ca. 825 tons gavepapir hvert år og vand, energi, træ, og kemikalier ofres i stor stil til formålet. Det meste gavepapir er desuden ikke genbrugsvenligt pga. dets indhold af plastik og skal smides i restaffald frem for papiraffald. Heldigvis kan du bevare overraskelsesmomentet i gavegivningen OG skåne naturen. Tjek Sustain Dailys guide til alternativ indpakning ud:

Rigtig god (og grøn) jul!

”For mange er det ikke realistisk at styre uden om julegaverne. Heldigvis er der mange måder til at undgå at julen bliver et forbrugsorgie”.

Laura Katholm er praktikant på RÅSTOF.

Relaterede artikler

Sammenbrud Man kan kalde ham amerikansk litteraturs graverjournalist. Jared Diamond har gennem et snart langt liv skrevet et antal bøger, der alle koncentrerer s...
Vi må deles om klodens ressourcer The Green New Deal blev i 2008 foreslået som en del af amerikansk lovgivning, der sigter mod at tackle klimaændringer og økonomisk ulighed. Navnet hen...
Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.