El- og brintbusser – fremtidens forureningsfrie løsning
Af Poul Møller Andersen
Kan vi løse den tunge bustrafiks miljøproblemer? Det forsøgte man at finde svar på til debatmøde i København
Brintbiler.dk – en service fra Partnerskabet for brint og brændselsceller, holdt den 14. september sit første årsmøde – ”Annual Danish Hydrogen Transport Day 2016”. Det foregik i mødelokaler på Christiansborg, og årsmødet havde fokus både på individuel og kollektiv transport. Derudover diskuterede man forretningsmodeller, og der var også afsat tid til egentlig debat, hvor 3 folketingspolitikeres gav deres bud på omstilling til bæredygtig transport.
Mødet havde et flot fremmøde på 70 deltagere – de fleste professionelle fra elbranchen, forsyningsselskaber, bilbranchen, gasselskaber, offentlige og private operatører, investorer m.fl. På seminaret præsenterede deltagerne på forskellig vis omstilling til el-drift med fokus på brint. Man kunne blandt andet høre, at brintbiler i dag kører med en driftsikkerhed på linje med benzin/diesel drift. Men også at infrastrukturen er ved at være på plads. Vender vi blikket mod Danmark, kan vi konstatere, at 60 danske brintbiler i år har kørt ca. 900.000 km.
Man kunne også blive belært om, at der de seneste 10 år har kørt brintbusser rundt i de fleste europæiske storbyer. Mange busfabrikker er derfor leveringsdygtige i el- og brintbusser. For eksempel præsenterede skotske Aberdeen City et 10 års projekt (2015-2025) med 10 brintbusser fra Vanhool – og efter sigende skulle det fungere helt efter hensigten. Det blev også nævnt, at polske Solaris – kendt som hovedleverandør af Aarhusianske bybusser og el-busser til adskillige europæiske byer – har haft en brintdrevet ledbus kørende i Hamburg det sidste år og er kommercielt leveringsdygtig i 2017.
Man kunne også blive belært om, at der de seneste 10 år har kørt brintbusser rundt i de fleste europæiske storbyer. Mange busfabrikker er derfor leveringsdygtige i el- og brintbusser.
Samme teknologi
Solaris ser ingen forskel på teknikken i en el-bus, hvad enten elforsyningen kommer fra en køreskinne, ”sjatladning”, batteri – eller en brindrevet brændselscelle. Fælles for busserne er desuden, at de opsamler bremseenergi. Forskellen er, at førstnævnte kræver ”her og nu”-el, hvilket kan lægge el-nettet ned(!), mens strøm til elektrolyse kan være med til at balancere elnettet og kan holde vindmøllerne i gang. Brintbussen vejer i øvrigt mindre, tankes på 10 minutter og har længere rækkevidde.
Vender vi igen blikket mod Danmark, skal der i København og Aarhus indsættes el-busser på de korte ruter med 3 minutter opladningstid. Og i Slagelse deltager man fra 2017 med 10 brintbusser i et EU-projekt (127 busser).
Under debatten blev det diskuteret, om elafgiften, der er i dag 3 gange så høj som benzinafgiften, ikke bør sættes ned. Det var derfor forstemmende at følge den afsluttende politiske debat med S, R og DF, hvor man kun kunne forholde sig til løsninger ud fra det nuværende afgiftssystem.
Den tunge transport leverer måske gennembruddet for brint i transportsektoren:
Læs mere: http://www.brintbiler.dk
https://nikolamotor.com/ præsenteres 1. december 2016
Tyske brintdrevne tog: http://www.alstom.com/innotrans2016/
Poul Møller Andersen er elektriker og medlem af VedvarendeEnergi