Ellen sender færgefarten ud på den grønne bølge
Af Ida Marie Frølund
På Ærø knokles der i øjeblikket på, at el-færgen Ellen kan blive klar til at stævne ud af Søby Havn. Der er høje forventninger til Danmarks første nybyggede el-færge, og den er samtidig med til at male et grønnere billede af fremtidens færgefart i en ellers sort transportsektor.
Lastet med 56 tons batterier skal Ellen snart glide lydløst gennem bølgerne i det sydfynske øhav og forbinde Ærø med Fyn og Als. Færgen er ikke blot den første nybyggede og fuldt batteridrevne færge, der kommer i drift i Danmark, men også verdens kraftigste og længst sejlende el-færge.
”Det særlige ved Ellen er helt klart rækkevidden. Jo mere distancen udvides, jo flere muligheder har vi, og jo større bliver den potentielle gevinst i CO2-regnskabet. Vi vil demonstrere, at det rent faktisk kan lade sig gøre at lave en færge til gavn for både miljø og bundlinje,” siger Trine Heinemann, der er projektkoordinator for færgen.
Ellen sejler en rekord på op til 22 sømil tur-retur til opladestationen, og det er syv gange længere end den norske el-færge Ampere, der i 2015 blev den første el-færge i verden. Udover at mindske CO2-udledningen slår Ellen også sine dieseldrevne forgængere med et kvarter i rejsetid og vil have en positiv indvirkning på forurening, lokalmiljø og dyreliv.
El-færgen er et EU-støttet projekt startet i 2015, hvor Ærø Kommunes færgeselskab investerer 89 millioner og modtager støtte på 113 millioner. Målet er at producere en 100% eldreven og CO2-neutral færge, der skal drives på grøn el primært fra Ærøs egne vindmøller og fragte passagerer, biler og lastbiler mellem Søby-Fåborg og Søby-Fynshav. Færgen kom til Ærø fra det polske værft Stettin i efteråret 2017, hvor skroget er bygget i stål, og resten af færgen bygges på Søby Værft.
Frontløber for en grønnere færgefart
Med el-færgeprojektet går Ærø forrest i den grønne omstilling af skibsfarten, og færgen er også netop blevet præsenteret ved FN’s klimatopmøde i Polen.
”Ellen er et fantastisk pilotprojekt, der afdækker, hvad det vil sige at bygge en el-færge med de udfordringer, det indebærer. Der er ofte blevet stillet spørgsmålstegn ved distance, batterier og opladning, men Ærø-projektet adresserer og afviser netop nogle af disse bekymringer. Jeg tror, at Ellen kan åbne øjnene for dem, der har sagt ”ah, vi er der ikke helt endnu” og få dem til at se, at teknologien – den er klar,” siger Chresten Træholt, lektor ved Danmarks Tekniske Universitet.
Samtidig er Ellen med til at kaste lys over den sorte sektor af transport, der står for ¼ af Danmarks samlede CO2-udledning. Heraf kommer 40% fra lastbiler, fly og skibe, og med et politisk mål om at være fossilfri i 2050 skal også denne transport højt på dagsordenen.
Ser vi på færgefart, viser en rapport fra Siemens, at Danmark har 42 kystnære ruter og 52 færger, der kan omlægges til el og reducere CO2-udledningen med 50.000 tons om året. 1/3 af de danske færger står over for en udskiftning i nær fremtid, og ifølge Siemens vil 39 ud af de 52 færger endda være mere profitable som el-færger.
”Hiver vi regnestykket op på Europæisk plan er der potentielt 700 færgeruter, der kan omlægges til el, og så begynder det at betyde noget i CO2-regnskabet,” fastslår Trine Heinemann.
En rejse er i gang
Ligesom el-bilen har været på en lang rejse, begynder el-færgen nu sin. Chresten Træholt forudser, at elektrificering vil blive en naturlig del af færgefarten i løbet af de næste 5-10 år.
”Det er ikke et spørgsmål om vi skal den vej, men et spørgsmål om hvor hurtigt vi kommer det. I takt med at vores el-net og energiproduktion bliver grønnere og grønnere, bliver alt det som kan køre, sejle eller flyve på el også grønnere og grønnere,” siger Chresten Træholt.
Allerede nu ser vi færgeruter i Danmark, der bliver omlagt til hybridløsninger eller ren el. På ruten mellem Helsingør-Helsingborg sejler nu verdens største eldrevne færge, der også konkurrerer tæt med Ellen om titlen som verdens kraftigste. Også Scandlines har som sit mål at sejle 100% elektrisk på strækningen Rødby – Puttgarten inden for få år.
Generelt er elektrificering af langdistancetransport dog en rejse med udfordringer og samtidig en omfattende investering og læringsproces. Chresten Træholt vurderer, at politiske reguleringer og finansieringsmuligheder i høj grad vil komme til at afgøre, hvordan el-færgens rejse kommer til at se ud de kommende år.
Ærøfærgen har da også været igennem flere forsinkelser og budgetoverskridelser og var planlagt til at sejle i sommeren 2017. Når Ellen endelig sejler ud i foråret 2019, føjer den til gengæld vigtig viden og erfaring til færgefartens videre rejse.
Kilder:
Siemens rapport: Electrification of Denmark’s ferry jet (2016)
”Chresten Træholt forudser, at elektrificering vil blive en naturlig del af færgefarten i løbet af de næste 5-10 år”.
Ida Marie Frølund er freelance-skribent for Råstof.