Elnettet er noget vi har sammen
Af Filip Marott Sundram
En række elselskabers fejlslagne investeringer har kostet dyrt. Det har givet anledning til debat om de forbrugerejede selskabers økonomiske ansvar. Dansk Energi svarer i dette synspunkt på kritikken.
I Danmark har vi et stykke grøn infrastruktur i verdensklasse. Selv mens stadigt mere strøm produceres lokalt fra vind og sol, og det stiller nye krav til elnettet, kan vi nyde billig el stort set uden afbrud. Samtidig har vi nogle af de laveste leveringsomkostninger for el i Europa.
Det er værd huske på, hvis man de seneste uger har fulgt med i debatten om de danske energiselskaber og deres investeringer. I debatten har et par vigtige nuancer desværre fået for lidt plads. De fortjener nævnelse her:
Først og fremmest bør det understreges, at elselskaberne ikke frit kan hæve tarifferne for elnettet for at dække kommercielle investeringer. Elnetselskaber må kun drive elnet og kun opkræve indtægter, der går til drift, investeringer og forrentning af selve elnettet, og som kan godkendes af Energitilsynet.
”Elnetselskaber må kun drive elnet og kun opkræve indtægter, der går til drift, investeringer og forrentning af selve elnettet, og som kan godkendes af Energitilsynet”.
Filip Marott Sundram
Reguleringen sikrer, at et elnetselskab kun må drive elnet. Alle investeringer i kommercielle projekter laves i andre selskaber, der både lovmæssigt og praktisk er adskilt fra elnetselskabet.
Elnetselskaberne er naturlige monopoler og har et reguleret loft over deres indtægter. Det loft bliver sænket af et effektiviseringskrav hvert år. Samlet set har de danske elnetselskaber de sidste ti år skåret driftsomkostningerne med knap én milliard kroner.
Når et andelsejet elnet drives så effektivt, at det giver et overskud så sendes overskuddet – der vel at mærke ikke kan overstige det tilladte forrentningsloft på 3,57 procent – i sidste ende tilbage til kunderne og lokalsamfundet. Det kan eksempelvis være i form af fiberbredbånd til områder, der ellers ikke havde adgang til fremtidssikret internet. Eller i infrastruktur til elbiler, der muliggør grøn omstilling på vejene.
På den måde er elnettet noget, vi deler. Og hvis du ligesom 1,8 mio. danske husstande og virksomheder er kunde i et andelsejet netselskab, er du også med til at bestemme, hvordan elnettet skaber størst mulig værdi for dets ejere.
Filip Marott Sundram er afdelingschef i Dansk Energi