Energistyrelsen: Den vedvarende energi vil stagnere
Af Claus Christensen
Mens regeringen praler af ambitionerne i dens grønne omstillingsplaner, ser Energistyrelsen i sin seneste rapport mere dystert på tempoet i overgangen til vedvarende energi.
”Den grønneste regering nogensinde”. Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen under Folketingets spørgetime den 14. marts i år. ”At nå de 50 procent i 2030 er den mest ambitiøse målsætning, som nogen har haft – af en forpligtende karakter”, tilføjede Løkke. Dagen før udkom Energistyrelsens såkaldte basisrapport, der giver en prognose på, hvordan vores energiforbrug, energiproduktion og udslip af klimagasser kommer til at udvikle sig, hvis den nuværende energipolitik fortsætter som nu. Her var konklusionen ikke helt den samme som statsministerens: Hovedkonklusionen var, at 40% af den danske energiforsyning i 2020 vil komme fra vedvarende energi. Ti år senere, altså i 2030, vil andelen af vedvarende energi være på – 40%. Altså fuldkommen stagnation.
Sagen er, at man kun kan nå målet om 50 % vedvarende energi i 2050, hvis man udbygger med, hvad der svarer til en stor havvindmøllepark hvert år – i 10 år.
Lilleholt: Vi overopfylder klimamål
Måske var det derfor, at klima- energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt havde udsendt en pressemeddelelse samme dag som Energistyrelsen fremlagde sin rapport. I pressemeddelelsen siger ministeren: ”Basisfremskrivningen viser, at det går rigtig godt med den grønne omstilling i Danmark. Regeringen har gennemført en række store og vækstskabende initiativer de sidste par år, som fx afskaffelsen af PSO-afgiften, og vi kan se, at det samlet set ikke påvirker vores grønne nøgletal negativt i nogen nævneværdig grad frem mod 2020. Faktisk overopfylder vi vores EU-klimamål for perioden 2013-2020, som er et af de højeste i EU. Det bør mane oppositionens kritik i jorden, for på alle væsentlige grønne nøgletal står det fint til frem mod 2020,”. Se Pressemeddelelse.
En havmøllepark pr år i ti år
Sagen er, at man kun kan nå målet om 50% vedvarende energi i 2050, hvis man udbygger med, hvad der svarer til en stor havvindmøllepark hvert år – i 10 år. Derfor skal tempoet altså gevaldigt op, ikke mindst fordi udbygningen med netop vindmøller udfordres af de gamle vindmøller i Danmark, som er ved at være skrotningsklare. Faktisk regner man med, at der vil være omkring 2300 MW nedtagningsklare vindmøller allerede i 2020. Danmarks Vindmølleforening skriver således på deres hjemmeside: ”De ca. 4.500 landbaserede vindmøller i Danmark er i gennemsnit 15 år gamle. Heraf er en relativt stor del – både målt i antal og i MW – opstillet i den sidste halvdel af 1990’erne. Da man normalt regner med en levetid på godt 20 år for en vindmølle, vil der løbende, men specielt i løbet af de næste 5-10 år skulle udskiftes en række vindmøller for alene at opretholde Danmark nuværende elproduktionskapacitet på vindkraftområdet”. Se fakta fra Danmarks Vindmølleforening.
Claus Christensen er redaktør af Råstof