Råstof logo

Inspiration 4 2019

Advarsel!

Per år bliver der brændt 2 mia. tons kul af. Det fører til, at der slippes 7 mia. tons CO2 ud i atmosfæren, hvilket fører til at drivhuseffekten øges og temperaturen stiger. Således forlød det i The Rodnen & Otamatea Times den 14. august 1912,

COWI forudser, at Danmark i 2030 vil have seks datacentre, som vil bruge strøm svarende til 20% af hele Danmarks elforbrug. Foto: Istock.

Håb forude

De store datacentre, der har etableret sig i Danmark, har forpligtet sig til på længere sigt at være 100% forsynet med grøn energi.

Apple lå i 2017 på 83%, Facebook på 67% og Google på 56%.

Kilde: Tarjei Haaland, Greenpeace i Information 20. juli 2019.


Kilde: Danmarks Nationalregnskabsrapporter fra 2010 til 2019

Martin Lidegaard i kjole og hvidt

Sættet er lavet af økologisk bomuld og med processer og transport, der skulle være så klimavenlige som muligt. Designet af David Andersen.

NATURLIG ENERGI

Det seneste nummer af NATURLIG ENERGI sætter blandt andet fokus på atomkraftens risici og skrantende økonomi.

Musikpenge til Verdens Skove

Aarhus-bandet Pelican Beach går ind i klimakampen med udgivelsen af deres nye single. Hver gang man lytter til sangen ”Get to Know Ya” på streamingtjenesten Spotify, går pengene ubeskåret til miljøorganisationen Verdens Skove.

Giv singlen et lyt på spotify:

og giv dermed dit bidrag til bevarelsen af regnskoven.

”Get to Know Ya” skal afspilles omkring 175.000 gange, hvis bandets minimumsmål på 5000 kr. skal nås.

 

Foto: Ida Marie Jensen

Farvel til isfiskeri?

Her åbner Fred Carter isfiskesæsonen i 1920. Stedet er Lake Hopalong – den største sø i New Jersey (10 km2). I isfiskeriets storhedstid deltog tusinder i fiskekonkurrencer og vinterfestival.

Hvornår har der sidst være isfiskeri i Danmark?

Krydstogtsskibe

Et gennemsnitligt krydstogtskib i havn udleder lige så meget forurening som ca. 4.500 biler i sekundet. Landstrøm eliminerer udslippet.

Et mellemstort krydstogtskib med 2.500 passagerer ombord udleder 750 kg CO2 per passager, næsten samme udledning som rejse med fly

Kilde: Politiken 25. august 2019.

Mørke er en mangelvare

Gennem de sidste 50 år er kunstigt lys blevet tidoblet i I-landene.

USA’s forsvar brænder dagligt lige så meget olie af som hele Sverige.

Kilde: Svenska Dagbladet 26.8.2019

UngEnergi har blandt andet lavet byg-selv mobilopladere på festivaller. Foto: Hjalte Andersen.

Til gavn for miljøet

Danske projekter af enhver art bliver i stigende grad afhængige af fonde. Inden for vores verden – vedvarende energi og miljø – har vi haft god gavn af ”Miljø- og energifonden.” Det er en selvstændig fond, som nu søger om at blive godkendt efter ligningsloven, således at fonden fremover kan modtage donationer og arv.

Miljø- og energifonden støtter iværksættere og arrangementer inden for miljø og energi.

Yderligere informationer

Selv når alle eksperter er enige, kan det tænkes, at de tager fejl

 

Bertrand Russell, walisisk Nobelpristager (1872-1970).

boeger_ikon Bøger


BØGER: Skovlandbrug

Relaterede artikler Sammenbrud Man kan kalde ham amerikansk litteraturs graverjournalist. Jared Diamond har gennem et snart langt liv skrevet et antal bøger, der alle koncentrerer s… Vi må deles om klodens ressourcer The Green New Deal blev i 2008 foreslået som en del af amerikansk lovgivning, der sigter mod at tackle klimaændringer og økonomisk ulighed. […]

BØGER: Slap af

Relaterede artikler BØGER: Skovlandbrug Atomkraftværker eller vindmøller? Ganske ofte bliver vi i VedvarendeEnergi stillet spørgsmålet: Hvor megen energi går der til at producere en vindmølle i forhold til hvor meget energi,… Glem ikke energien om sommeren Det varme sommervejr betyder heldigvis, at vi bruger mindre el og mindre varme. Så hvorfor bekymre sig? Men inden […]

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.