Råstof logo

BØGER – Frøken Smillas fornemmelse for sne

Af Claus Christensen

Peter Høegs berømte Frøken Smillas fornemmelse for sne er genremæssigt, hvad vi i dag vil kalde for en Cli-fi-roman. Altså en klima-fiktion. Men det begreb kendte verden ikke til i 1992, da bogen kom til verden. Siden årtusindeskiftet har man på bogmesser kunne se genren vokse, så meget, at man på dette års bogmesse i København havde et helt afsnit kun forbeholdt Cli-fi bøger.

Høegs roman er en civilisationskritisk af slagsen. En kritik af den moderne fremskridtsoptimisme, af den vestlige verdens forgudelse af teknik og teknologi, af vores umættelige trang til naturbeherskelse. Og hvor konsekvenserne af dette fatale natursyn først ses i øjnene, når det ser ud til at være for sent.

Smilla Qaavigag Jaspersen er den utilpassede kvinde, halvt grønlandsk – halvt dansk, der bliver mistænkelig, da den grønlandske dreng, Esajas, angiveligt ved et uheld, falder i døden fra et snefyldt tag i København. Men Esajas fald er alt andet end tilfældigt. Hvordan skulle han, der var helt fortrolig med at bevæge sig i sne, kunne falde ned? Esajas mystiske død fører Smilla på sporet af en gruppe skruppelløse videnskabsmænd og profitmagere, hvis planer er så globalt megalomane, at de til forveksling minder om skurkens planer i en James Bond film.

”Det fryser ekstraordinære 18 grader celsius, og det sner, og på det sprog, som er ikke mere er mit, er sneen qanik, store næsten vægtløse krystaller, der falder i stabler, og dækker jorden med lag et lag af pulveriseret, hvid frost”. Sådan indleder man på mesterlig vis en roman. Smilla er fortrolig med sneen, hun har sprog for dens utallige former, men hun er også smerteligt opmærksom på sit oprindelige sprogs forfald. Hun er et splittet menneske. Delt mellem det grønlandske liv, med naturen helt tæt på eksistensen, og et liv i modernitetens og højteknologiens Danmark.

Skulle du ikke have læst bogen, kan den anbefales. En page-turner, der fint kan sluges som sommerlæsning.

Peter Høeg: Frk. Smillas fornemmelse for sne. Udgivet af forlaget Rosinante 1992. 

Relaterede artikler

Energiunionen: Ét puslespil og 28 brikker Energiunionen er et afgørende element i implementeringen af Paris-aftalen og for en samlet grøn omstilling. Samtidig er de energipolitiske forventning...
Grønland: Sporene fra Project Iceworm Hvor skal det radioaktive materiale fra den amerikanske base på Grønlands indlandsis opbevares?
Bogotas transport og det globale spøgelse I Colombias hovedstad Bogota har man gjort alt det rigtige: Oprettet 340 km cykelstier, indført begrænsninger af biltrafikken i myldretiden, bilfrie s...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.