Råstof logo

Pigerne i Kisumu har taget initiativ til at udvikle et genbrugs-hygiejnebind. Foto: Søren Bøge

Genbrugsbind sender kenyanske piger tilbage i skolen

Af Claus Christensen

Et møde mellem Søren Bøge og Johanne Kristensen fra UngEnergi og en gruppe kenyanske piger i sommeren 2016 såede frøet til et nyt projekt. Projektet handler om at få skolepiger til at passe deres skole under menstruation

Det er muligt at købe en pakke med hygiejnebind i slumområdet Nyalenda i Kisumu, Kenya. Men prisen er så høj, at langt de fleste unge piger ikke har råd til at købe dem. At møde op i skolen med risiko for at bløde igennem, fremavler en skamfølelse, og derfor bliver pigerne hjemme, indtil de er færdige med at menstruere.

Skamfølelse
”Det har store konsekvenser for pigerne, som i menstruationsperioden rent fysisk ikke har mulighed for at tage i skole. Ikke blot giver det en følelse af skam og stigmatisering, det har også afgørende betydning for pigernes skolegang og arbejdsliv og dermed muligheden for at kæmpe sig ud af fattigdom”, fortæller Søren Bøge, der fik kontakt til den kenyanske ungdomsgruppe Vuka Sasa, da han og Johanne Kristensen var i Kisumu. Den gode nyhed er, at pigerne i Vuka Sasa har fundet på en smart løsning på problemet. De har udviklet et genbrugsbind – produceret lokalt og af bæredygtige materialer, som skal vinde udbredelse og dermed eliminere den megen fravær, som skolepigerne har.

”Det har store konsekvenser for pigerne, som i menstruationsperioden rent fysisk ikke har mulighed for at tage i skole”.

Søren Bøge, UngEnergi

Hygiejnebindet er lavet af genbrugsmaterialer. Foto: Henriette Vest Jensen

Crowdfunding som opstart
Men hvordan rejser man tilstrækkeligt mange midler til at kunne sætte genbrugsbindene i egentlig produktion? Det har Søren Bøge en mulig løsning på: ”Vores planer er at lave crowdfunding her i Danmark, som gerne skulle fungere som kickstarter for ideen, som så økonomisk skal hvile i sig selv på baggrund af indsamlingen. Vi er meget spændte på crowdfundingen og håber på, at mange vil støtte opstarten af projektet, som jo meget gerne må brede sig til andre områder end lige slummen i Kisumu”.

50.000 kr. i indsamling
Der er sat nogle meget specifikke krav til indsamlingen i projektet: ”Det samlede mål for indsamlingen er 50.000 kr. Projektet er baseret på frivillige danske og kenyanske kræfter, og 100% af indsamlingen går til selve projektet. Det vil sige 0% til administration. ”Vi har lagt et klart budget for, hvad pengene skal bruges på for at opnå aktiviteterne og dermed de forventede resultater”, fortæller Søren Bøge.

Sypiger og symaskiner
For at få en egentlig produktion i gang skal der investeres i symaskiner, der skal ansættes sypiger, og der skal være penge til at indkøbe materialer til genbrugsbindene. Og så skal der laves en egentlig business-plan, der gør, at der både kommer gang i udbredelse og salg. Men ud over produktion og markedsføring er der også en vigtig social og samfundsmæssig opgave. Projektet vil nemlig også sikre, at skolernes lærere og rektorer både bliver bedre til at forstå pigernes problemer og bliver bedre til at få skabt åbenhed om emnet.

Claus Christensen er redaktør af Råstof.

Relaterede artikler

TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...
Mozambique ramt af to cykloner på to måneder Skyldes det klimaforandringer, og hvis ja, hvem skal så betale for genopbygningen?
Kenya Miniwind: Kan vind give billig og ren energi... Hvert femte menneske i verden har ikke adgang til elektricitet. Et samarbejde mellem VedvarendeEnergi, DTU, Vestas samt to kenyanske partnere om at ud...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.