Glem ikke energien om sommeren
Af Claus Christensen og Bjarke Rambøll
Det varme sommervejr betyder heldigvis, at vi bruger mindre el og mindre varme. Så hvorfor bekymre sig? Men inden man smider sig i hængekøjen, er der nogle sæsonbetonede energisparetips, man kan tage med sig.
Et tip, der kræver så lidt, at du er tilbage i hængekøjen inden for 5 minutter, er sommerluk. Faktisk kan du spare op mod 1.500 kr. ved at lukke for din fjernvarme i de varme måneder. Alt du behøver at gøre er at dreje på sommerventilen – så slukker du nemlig for fjernvarmen, som du ikke har brug for om sommeren. Dernæst skal du slukke for cirkulationspumpen, hvis din bolig altså har en sådan. En fordel mere ved sommerluk er, at det samtidig giver massive besparelser på landets samlede CO2-regnskab. Gå ind på EnergiTjenesten og se, hvordan du gør.
Energi og adfærd
Der er flere lavthængende frugter, der (næsten) kan nås fra hængekøjen. For eksempel er det oplagt at hænge sit vasketøj udenfor, så man sparer strømmen til tørretumbleren, som jo er lidt af energisluger. Og hvad angår elforbruget, så betyder lyse sommerdage og -aftener jo også mindre brug af belysning. Her får vi ydermere fordel af moderne LED-belysning, som efterhånden findes i rigtig mange hjem. Hvor vi tidligere havde 60 watt glødepærer i vores lamper, så har langt de fleste nu LED-pærer i lamperne, der kun bruger 8 watt. Lidt malurt i bægeret er der dog: Når vi får flere ting i hjemmet med lavt energiforbrug, viser det sig nemlig, at vi har en tendens til at sløse mere. Så husk at holde fast i god energiadfærd.
Forbruget har ændret sig
Og mens vi er ved elforbruget. Hvor meget strøm vi bruger til forskellige formål, har ændret sig over de seneste årtier. I dag fylder ”underholdning”, det vil sige strømforbrug til computere, spillekonsoller, hi-fi osv. hele 20% af en gennemsnitsfamilies samlede strømforbrug. Det viser en undersøgelse fra Energistyrelsen. Så apropos god energiadfærd: Der er god grund til at holde øje med, om sønnike får slukket for sin Play-Station, når han går i seng, om man får slukket for Wi-Fi om natten, og om der i det hele taget står ting tændt, som ikke burde være det. Heldigvis har fornuftige EU-direktiver sørget for, at elapparater har et langt mindre stand-by forbrug end tidligere og generelt også bruger mindre strøm.
Tager vi et nærmere kig på undersøgelsen fra Energistyrelsen, så viser den også, at vaske- og køle-fryse apparater fylder hele 36% af en gennemsnitsfamilies elforbrug. Investerer man for eksempel i et nyt køleskab eller en ny fryser, er der altså god grund til at købe det mest energibesparende af slagsen.
Energimærket
Får man hurtigt nok af at dase på terrassen, så er sommeren også et godt tidspunkt at energirenovere på. For eksempel er det fornuftigt at åbne husets klimaskærm (tagkonstruktionen som en fin mulighed), mens vejret er til det. Er der tale om større renoveringer, der kræver håndværkerassistance, så skal man huske at planlægge i god tid, da det generelt kan være svært at hyre håndværkere med kort varsel. De såkaldt ”dybe energirenoveringer” kan i reglen bedst betale sig i boliger opført før 1979. Mange af de huse kan flyttes fra for eksempel energimærke G til energimærke C, og det kan betyde meget i en salgssituation. Der er tilfælde, hvor man med en meget lille investering kan flytte boligen ét energimærke op, men vil man flytte mærket fra for eksempel G til C, skal man som tommelfingerregel regne med en udgift på 300.000 til 500.00 kr. til renovering. Lofts- eller hulmursisolering hører øvrigt til til i den billige ende af energirenoveringer, der batter noget. Her kommer man langt for 20.000 kr. og investeringen har oftest betalt sig tilbage efter kun 3-4 år. Husk at du ikke kun får lavere energiregning, når du renoverer, men også kan nyde godt af et bedre indeklima og en forbedret komfort. Vi kan i øvrigt kun råde til, at man med de store renoveringsprojekter allierer sig med en energirådgiver og evt. en arkitekt.
Oliefyr til varmepumpe
Går man med planer om at udskifte boligens varmekilde, fra et oliefyr til en varmepumpe som et virkelig klimavenligt skifte, så er sommeren et godt tidspunkt, fordi man alligevel ikke bruger sin varmekilde. Skifter man fra oliefyr til varmepumpe af typen luft-vand, kan man i øvrigt nedsætte sin årlige varmeregning med mindst en faktor 2 og ofte en faktor 3. Af klimagrunde skal vi have udfaset vores oliefyr, så der er gode grunde til at kigge sig om efter en mere energibesparende og mere grøn opvarmningskilde.
Der er til gengæld gode klimagrunde til at blive i hængekøjen på sin terrasse i Danmark, hvis alternativet er en rejse for fire til Thailand til sommer. Hvis en familie på fire, som bor i et ældre hus på 200 m, opvarmet med oliefyr, tager en rejse til Thailand, så udleder udleder de lige så mange drivhusgasser som hele deres hus i et år.
God klimavenlig sommer!
Der er flere lavthængende frugter, der (næsten) kan nås fra hængekøjen. For eksempel er det oplagt at hænge sit vasketøj udenfor, så man sparer strømmen til tørretumbleren.
Bjarke Rambøll er sekretariatsleder i VedvarendeEnergo og Claus Christensen er redaktør af RÅSTOF.