Hulmursisolering til debat
Af Lea Munkholm
I januar i år satte DR-Kontant fokus på hulmursisolering på baggrund af henvendelser fra boligejere, som havde fået udført efterisolering af deres hulmur. Debatten har raset: Kan man stole på isoleringsfirmaerne, når hulmuren skal isoleres?
Det er en rigtig god idé at efterisolere sin hulmur, hvis den er uisoleret, eller hvis isoleringen er faldet sammen ad åre. I huse fra 1920’erne og frem til 1970 har byggeskikken været at lave ydermur med uisoleret hulrum. Efterisolering af ældre huse vil give en økonomisk besparelse og forbedring af husets klimaskærm. Man skal dog være klar over, at efterisolering af ældre bygninger aldrig bliver så energieffektiv som nybyggeri. Men man kan nå rigtig langt.
Komforten øges
Isolering af hulmuren giver et mindre varmetab gennem ydervæggen. Dette giver en lavere varmeregning, og du mindsker dit CO2 udslip. Du vil tydeligt kunne mærke, at overfladetemperaturen på væggene bliver hævet flere grader, og det giver et mindre kuldenedfald ved ydervægge, og fornemmelsen af træk hen over gulvet vil være langt mindre. Det betyder helt konkret, at det er muligt at flytte fx sofaen helt hen til væggen, uden man får følelsen af at blive kold ned af ryggen, når man sidder tæt på ydervæggen.
Isolering af hulmuren giver et mindre varmetab gennem ydervæggen. Dette giver en lavere varmeregning, og du mindsker dit CO2 udslip
Ved at efterisolere kan du opnå en besparelse på 92 kWh/m2/år, hvis en uisoleret ydervæg bliver isoleret med 75-80 mm isolering. I et standardhus vil det årligt give en energibesparelse på 7.820 kWh. eller 6.600 kr. hvis huset opvarmes med naturgas.
Værdien øges
Ud over den økonomiske besparelse og bedre komfort i boligen vil en efterisolering også hæve husets værdi, hvis det skal sælges. Undersøgelser viser, at husets værdi i gennemsnit stiger med 50.000,- kr., hver gang energimærket forbedres et bogstav på energimærkningsskalaen. Det giver et ekstra råderum, når efterisolering tænkes ind i boligforbedringer.
Når efterisoleringen skal foretages, er der en række anbefalinger:
- Find et specialiseret isoleringsfirma som er tilknyttet en garantiordning. Du kan evt. finde en lokal håndværker på: http://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/haandvaerkerlisten. Håndværkerne på denne liste er alle uddannet energivejledere.
- Få håndværkeren til at undersøge hulmurens tilstand ved at tage enkelte mursten ud forskellige steder eller ved at bore huller i fugen og inspicere hulmuren med et endoskop. Få håndværkeren til at tjekke at inder og ydermur er i god stand, samt om murbindere er i orden. Hvis der er efterladt murbrokker og meget mørtel i hulmuren, er det en god ide af få undersøgt om dette kan fjernes.
- Vær hjemme når håndværkeren udfører eftersyn og selve efterisoleringen, da det er din garanti for at opgaven bliver gennemført korrekt. Sæt dig ind i hvad der skal laves af efterisolering, så du er klædt på til at stille håndværkeren spørgsmål.
Uvildig rådgivning
Står du over for en større renovering, eller har du brug for en uvildig rådgivning, er det en god idé at kontakte EnergiTjenestens rådgivere, som dels kan hjælpe dig med at finde en håndværker, læse tilbud igennem, men også hjælpe dig med at få tilskud til gennemførelse af arbejdet. Find EnergiTjenestens rådgivere på: www.energitjenesten.dk/find-os
Lea Munkholm er fagansvarlig i EnergiTjenesten.