Hvordan rejser jeg mest klimavenligt mellem København og Aarhus?
Af Claus Christensen
DSB alene transporterer hvert år mere end 8 millioner personer mellem Øst- og Vestdanmark. Dertil kommer et stort antal rejsende med bil, fly og færge. Men hvilken rejseform er den mest klimarigtige? Og hvilken er den mest klimaskadelige?
Magasinet Råstof har sat Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i VedvarendeEnergi, på opgaven at regne sig frem til den mest grønne og den mest sorte rejse mellem Aarhus Hovedbanegård og Nørreport Station i København.
Som beregningsredskab har han brugt Transportministeriets såkaldte TEMA-model. TEMA (Transporters EMissioner under Alternative forudsætninger) er et beregningsprogram, der kan udregne energiforbrug og emissioner ud fra oplysninger om transportmiddel, rute og afstand. Modellen ejes af Transportministeriet. Beregneren kan tilgås her
Vi gør for en god ordens skyld opmærksom på, at Gunnar Boye Olesen har benyttet sig af de forudindtastede værdier i programmet, så som belægningsgrad og brændstofforbrug/CO2-udledning (og mange andre parametre) for et givent transportmiddel.
Fra København (Nørreport St.) til Aarhus Hovedbanegård

Foto: Pertti Sipilä
Rejse: Fly. Først med Metro til Kastrup og siden med bus fra Tirstrup
a: ATR-72- propelflyver: 50 kg. CO2
b: CRJ-200 – jetflyver 137 kg. CO2
Rejse: Fly. Med bil til og fra lufthavnene
a: ATR-72: propelflyver: 58 kg. CO2
b: CRJ-200: jetflyver: 145 kg. CO2

Foto: René Strandbygaard
Rejse: Lyntog
8 kg. CO2

Foto: Wikimedia.
Rejse: Bus (over Storebæltsbroen)
8 kg. CO2

Foto: Wikimedia.
Rejse: Personbil (over Storebæltsbroen)
a. Benzinbil(13 km/l, 1 pers) 54 kg. CO2
b. Personbil – elbil: 18 kg. CO2

Foto: Molslinjen.
Rejse: Bil (benzin) og færge (Kat Expres 1)
145 kg. CO2
Konklusion:
Den absolut mest klimavenlige måde at komme fra Østdanmark til Vestdanmark på, er at tage enten lyntoget – eller bussen via Storebæltsbroen. Den mest klimaskadelige rejse er jetflyet, eller bilen med én passsager via Molslinjens hurtigfærge.
Den absolut mest klimavenlige måde at komme fra Østdanmark til Vestdanmark er at tage enten lyntoget – eller bussen via Storebæltsbroen.
Claus Christensen er redaktør af RÅSTOF.
Bente Jørgensen
| #
Der mangler lige en beregning for turen med bus over Molslinien (Kombardo ekspressen).
Reply
Claus Christensen
| #
Hej Bente. Jeg spørger lige Gunnar Boye Olesen, om han ikke også lige veil tage den beregning med – og så kan jeg lægge det ud her i kommentarsporet.
Reply
Jesper Thinggaard
| #
Er det udregnet efter at både bus og tog er fyldte? DSB kunne jo optimere ved øge antal vogne.
Reply
Claus Christensen
| #
Hej Jesper. Vi har brugt de forudinstastede i Trafikministeriets beregner. Jeg mener, belægningen i beregneren ligger på 60-70%.
Reply
Rebecca
| #
Og allerbedst er det vel at blaffe med en bil der kører i forvejen 🙂
Rebecca
Reply
Mads Aarup
| #
Så konklusionen er at 3-5 personer i en elbil er vinderen? Selv ved dansk gennemsnits elmix? Og i blæsevejr som idag vil det blot reducere eloverløbet til Norge og være helt klimaneutralt at køre elbil eller eltog 🙂
Reply
Claus Christensen
| #
Hej Mads. Korrekt: 5 personer i en elbil vil vinde.
Reply
Jens Peter Hansen
| #
Hvorfor er cykling ikke medtaget som et alternativ? En hurtig tjek udført ved brug af DOT PendlerTjek https://pendlertjek.dk kan ses på https://www.facebook.com/Klimaaktion/posts/2608971755796405?comment_id=2665776360115944&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D
Reply
Claus Christensen
| #
Hej Jens Peter. Vi kan ikke fremhæve cykling nok! Så på den måde er vi helt enige med dig. Nu var udgangspunktet en tur fra København til Aarhus, og dér vil mange nok mene, at det er til den lige rigeligt friske side at cykle.
Reply