Råstof logo

Inspiration 2 2019

Verdens udslip af CO2 målt i Gigaton pr. år.

De to kurver angiver bestræbelserne på at nå nul i henholdsvis 2055 og 2040.

Virksomheden Original Beans, der er hollandsk, har eksisteret siden 2008 og arbejder for at bevare regnskov og gamle, sjældne kakaosorter. Det sker gennem produktion af luksuriøs chokolade i samarbejde med lokale småbønder verden over. Dyrkning af skov-kakao er et bæredygtigt og grønt alternativ til mere destruktiv landbrugspraksis som f.eks. palmeolie.

I dag har samfundet veje nok. Der er grænser for, hvor mange veje dette lille land kan anlægge. Nu er der brug for at bygge en ordentlig planlægning op omkring biler og baner. Det er tungt at bruge jernbanen og de store veje. Systemet bør fremstå fleksibelt og kundevenligt. Det skal være let køre hen til stationen, parkere bilen og tage toget ind til byen.”

Tidligere, nu afdøde, vejdirektør Per Milner i et interview af Birgitte Marfelt i Ingeniøren den 6. oktober 2006.

”Point of no return” forude

Hvis du tænker, at en sådan U-vending er usandsynlig, nu hvor præsident Trump gør alt, hvad han kan for at omstøde klima- og miljølove, så er du ikke alene.

Kilde: ThinkProgress.org

Elbils boom

Der kom 33.000 flere plug-in biler (PHEVs) på Europas veje i januar 2019, hvilket er 28% mere end i januar sidste år.

I samme periode (januar 2019) steg antallet af egentlige elbiler (PEV) til 21.000.
Og det inden Tesla 3-tsunamien…

Kilde: Cleantech.com

Økoturisme i Indonesien

Raja Ampat er en perle for dykkere og snorklere. Nu kan man opleve mere end 1300 fiskearter og 75% af klodens koraller fra emissionsfri elektrisk drevne dykkerbåde. Så mangler vi bare den emissionsfri transport fra Odense til Indonesien!

Kilde: www.torqeedo.com

Stormfulde højder 2

Prisen for vækst betales i tørke, storme og oversvømmelser. Så længe vækst er mit kriterium for succes, så er det her, jeg ender. I styrehuset på en olietanker, på vej ud over afgrunden.

Kilde: Fra anmeldelse af computerspillet Civilization: Gathering Storm i Information 1. marts 2019.

230

meter er skovgrænsen flyttet opad i løbet af de seneste 50 år på fjeldet Njullá i Nordsverige.

Kilde: Svenska Turistföreningens tidning, nr.1 februar 2019.

Energiforbruget steg i 2018 med 2,3 pct. Den største stigning i 10 år, skriver Det Internationale Energiagentur (IEA) i en ny rapport. Samtidigt blev CO2-udslippet rekordhøjt.

Kilde: EnergiWatch 28. marts 2019.

boeger_ikon Bøger


Bøger: En ægte græsrodsorganisation

I disse år vælder der grønne organisationer op i hele verden. Årsagen er indlysende: Klimaproblemerne er reelle. Stadig flere borgere ønsker at gøre noget for at råbe politikerne op. Extinction Rebellion, Den Grønne Studenterbevægelse, skoleelever der strejker, Globale Seniorer.

Bøger: Rigtige mænd spiser kikærter

”Tilbage til rødderne” (gulerødder, pastinak og selleri forstås). Kirsten Skaarup er ikke karrig med vegetar og veganer slogans i sin nye bog ”Klimakærlige frikadeller, bøffer & postejer.”

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.