Råstof logo

Inspiration

Blomst_Inspiration_ikon Inspiration


Råstof udgivelse 7 – 2017


Foto: Pixabay

SAVE CORAL REEFS!

UNESCO forudsiger ifølge den engelske avis The Guardian at hvis ikke temperaturstigningen holdes under 1,5 grader C. vil koralrevene være en saga blot.

Kilde: the guardian

“Gud gav os ikke ubegrænsede mængder af kul og olie.”

Chuck Grassley, 84-årig republikansk senator fra Iowa.

Kilde: JP, 29. oktober 2017.

”To tredjedele af verdens reserver af kul, olie og gas skal blive i jorden for at holde de globale temperaturstigninger under to grader C.

Kilde: Det internationale Energiagentur.

Foto: Pixabay

Plant et træ

Én drone kan plante et træ i sekundet og ganger vi op kan 60 droner så en milliard træer årligt. Og det er der brug for, idet der årligt fældes 15 milliarder træer men kun genplantes ni milliarder.

Kilde: 360 grader, udgivet af Udenrigsministeriet, oktober 2017.

San Joaquin-dalen i Californiens vindistrikt nord for San Fransisco har i 2017 været centrum for de værste skovbrande i mands minde. 24 døde og 650 mennesker eftersøges stadig. Når klimaet bliver varmere fremmer det muligheden for skovbrand med yderligere følger for klima og partikelforurening fra brændende huse, veje, mv. Foto: Anadolu Agency.

Indtil videre har mere end 750.000 byer med en samlet befolkning på over 230 millioner mennesker forpligtet sig til at leve op til Paris-aftalens reduktionsmål frem mod 2030.

Kilde: DEO: Kan EU redde klimaet? 2017.

STOREBÆLT

Nedsættelsen af storebæltstaksterne giver ifølge regeringen en ekstra klimaregning på 57.000 ton CO2 om året.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt, 29. september 2017.

Foto: Wikipedia Commons

“Intet er værre end handlekraftig uvidenhed”

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) – Her fra Kjeld Hansen: Det store svigt.

Der er kommunalvalg 21. november. Stem på en politiker der går ind for bæredygtig vedvarende energi samt ressourcebesparelser.

Figur: ”Nogle oplysninger om den jord, vi sammen lever på”, NOAH 1970.
Den tyske brunkulsmine Garzweiler har gennem den seneste snes år været genstand for utallige demonstrationer. Og så er den ikke en gang den største… Foto: Flickr.

Det beskidte dusin

Det mest forurenende brunkulsfyrede kraftværk er polske Belchatow. Blandt de tolv mest forurenende kraftværker er de seks tyske. Tilsammen forurener de tolv kraftværker mere end fire gange så meget som Sveriges udledning af CO2. Dertil kommer udledningerne af NOx og SO2. Opgørelsen er fra perioden 2009-2014.

Kilde: The European Pollutant Release and Transfer Register

Al Gore, Connie Hedegaard og Hillary Clinton er blot nogle af verdens ledere, der besøger Jakobshavn Isfjord ved Ilulissat i Vestgrønland for at diskutere klodens klimaproblemer. År for år har indlandsisen trukket sig tilbage. Bemærk hvor meget hastigere afsmeltningen er sket gennem de seneste årtier.

Klik på billedet, for at se det i oprindelig størrelse. Foto: Wikimedia Commons

boeger_ikon Bøger


BØGER – EU: Klimaets sværvægter eller det tynde øl?

I DEO’s antologi ”Kan EU redde klimaet?” giver fire forfattere en omfattende indsigt i EU’s klimapolitik. Bogen er skrevet så letlæseligt, som man nu kan, når man skriver om EU.

BØGER – Pyntegrønt

Hvis videnskab er at tælle, er Kjeld Hansen en god videnskabsmand. Han er gået antallet af fredningssager, der er registreret i Danmark, efter.

Råstof udgivelse 6 – 2017


Hvis billeder siger mere end tusind ord, så burde Brian Anselms mageløse fotos fra orkanen over Florida september 2017 skabe reaktioner verden over. Kilde: Sierraclub.org. Foto: Bryan Anselm/Redux

HVOR MANGE GANGE SKAL JEG SIGE DET?

Det seneste år er der skrevet knap 20.000 artikler om global opvarmning og klimaforandringer i de danske medier, mens tallet for ti år siden var 12.000 og for 20 år siden 170.

Kilde: Information 23. august 2017.

Færgen er i stik om få minutter

HH Ferries Group, der driver overfarten Helsingør – Helsingborg, har ombygget Tycho Brahe, og i løbet af efteråret følger også Aurora efter. Med nogle kraftige batterier ombord kan færgerne sejle 100 procent på batteridrift.
Det betyder ingen lokal luftforurening og minimal klimabelastning.

Kilde: Dansk Energi 24. august 2017.

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

KAN SNESKOHAREN FØLGE MED KLIMAÆNDRINGERNE?

Den nordamerikanske sneskohare har hvid pels om vinteren og brun om sommeren. Med varmere klima vil den hvide vinterpels i øget grad udsætte sneskoharen for rovdyr. Kan sneskoharen nå at tilpasse sig? Det udføres der nu laboratorieforsøg med 20 sneskoharer på North Carolina State University.

Kilde: Sierra Club, 8. september 2017.

Det er tordnende banalt: Jo senere indsats, jo hårdere og dyrere bliver det.

Ozon

En ny opgørelse knytter lang tids udsættelse for ozonstråling til forøget dødelighed. I følge undersøgelsen fra tidsskriftet Environmental Health Perspectives vil ozon føre til en overdødelighed på en million på globalt plan. Dette tal er 125% større end angivet i tidligere undersøgelser.

Kilde: www.sei-international.org

Billede af ”billedet” fra 1983. Originalt fotografi: Jesper Carlsen

JODTABLETTEER

Myndighederne i den vesttyske by Aachen tilbyder nu jodtabletter til de 500.000 mennesker, der bor i området 70 km fra det aldrende belgiske atomkraftværk Tihange.
Beslutningen i den Nord Rhein Westphalske delstat er parallel med den beslutning, den belgiske regering tog i april 2016.
Belgien har planlagt at lukke sine syn atomkraftværker med udgangen af 2025.

Kilde: Nuclear Monitor september 2017.

Foto: Pixabay

KLIMAANLÆG

Klimaanlægget er symbol på menneskets adskillelse fra naturen.

Henry Miller I ”The Air-Conditioned Nightmare”, 1945. Forfatter, 1891 – 1980.

Foto: Storbyen New Orleans har nu lagt planer for en evakuering af byen, hvis der igen opstår voldsom nedbør, som da orkanen Katrina rasede for 12 år siden. Kilde: Grist.org

Hvis elektriciteten til elbilen produceres fortrinsvist ud fra kul, som det sker i Holland, er elbilen langt mere CO2-belastende end elbilen. Men når de fossile brændstoffer er er udfasede og de vedvarende energikilder har taget over, er elbilen langt mere ressourcevenlig end benzinbilen.

OXFAM Ibis fører kampagne mod skattely i kampen for en mere retfærdig verden.

Foto: IBIS

Børnearbejde i Congo

”Den glamourøse markedsføring af den nyeste teknologi står i kontrast til børn, der slæber sække fulde af sten og minearbejdere, der i trange tunneler risikerer lungeskader.” Mark Dummelt, Amnesty International om brydning af kobolt i Congo.

Kilde: Solarenergie-Förderverein Deuschlande.V.

boeger_ikon Bøger


BØGER – Advarsel fra Antarktis

Alle ved, at Antarktis sveder. Men hvor meget? Og hvor hurtigt det går? I juli-nummeret af National Geographic er det Pine Island Isshelf, der er eksemplet. Den er 400 meter tyk, men har mistet 45 m. i tykkelse i perioden 1994 til 2012.

BØGER – Lyseslukkere eller lys for enden af tunnelen

På P1-radio kan man for tiden høre klimamagasinet ”Sidste mand slukker lyset”. Udsendelserne er nytænkende, fordi de forsøger at gøre klimaforandringer og grøn omstilling vedkommende samtidig med, at de bevarer en faglig tyngde.

Råstof udgivelse 5 – 2017


Foto: Tamil Nadu i Indien

SOL OVER KUL

Indien dropper en stribe kulprojekter, fordi el fra solcelleparker bliver ved med at underbyde kulkraft i Indien. Med det er der ikke længere økonomi i en række kulkraftprojekter i landet. Udviklingen vil ifølge en analytiker få vidtrækkende konsekvenser for de internationale energimarkeder.

Kilde: EnergiWatch 3. august 2017.

Foto: Pixabay

CICLOVIA

Cyklen symboliserer personlig frihed, menneskerettigheder, ligestilling mellem kønnene, mobilitet, urbanitet og fremtid og selvfølgelig miljøbevidsthed.

Jaime Ortiz Mariño, en af medstifterne af Ciclovia-bevægelsen, der hver søndag får et part af Bogotas otte millioner indbyggere ud at cykle.

Kilde: Information 8. juli 2017

PARIS IKKE NOK…

Få dage efter at præsident Donald Trump bebudede, at USA vil forlade Paris-aftalen er der blevet lækket en rapport, der opgør, hvad der sker, hvis der ikke føres en aktiv klimapolitik, hvis Paris aftalen overholdes og hvad der skal til for at holde den globale temperatur under 2 graders Celcius.

DEATH VALLEY I JULI

Juli måned 2017 blev registreret som den varmeste enkeltmåned i verden. Gennemsnitstemperaturen var 41,5 grader Celcius (107,44 F). Hidtil har man troet, at den varmeste temperatur blev registreret i Saudi Arabien i august 2014, men det viste sig at være en fejl. Måske skyldes det varmen…

Kilde: www.wunderground.com, 6. august 2017

BAMSE KOMMER TIL HJÆLP

Nu går den svenske tegneseriefigur ”Bamse – verdens stærkeste bjørn” også ind i bekæmpelse af klimaforandringerne. Sagen er den, at farmors produktion af krafthonning, som er basis for Bamses heltegerninger, er truet af ødelæggelse i miljøet. Det er sandsynligvis brugen af neonicotinoider i landbruget, som er årsagen. Neonicotinoider forstyrrer biernes orientering, så de ikke kan finde tilbage til stadet. Dermed er der aldrig ”lig på bordet”. I sandhed en hård sag for Bamse.

Kilder: Svenska Kulturfornöjen 2017 og Science, dec. 2012, samt Dave Goulson: Summen over engen, Don Max, 2015.

Foto: Billede taget fra Upptäckts resan

FRACKING

Produktionen af skiferolie i USA svarede i 2015 til halvdelen af landets olieproduktion og totredjedele af gasproduktionen.

Kilde: U.S. Energy Information Administration

Foto: Flickr - Nicholas T

Når skifergas erstatter kul fører det til nedgang i udslip af CO2, men samtidig fører det til oplagring af enorme mængder spildevand med indhold af radioaktivt materiale, salte, metaller, og hormonforstyrrende stoffer.

Alene i staten Pennsylvania har 10.000 boringer efter skifergas ført til oplagring af 6,4 mia. liter spildevand. Disse spildevandssøer lækker nu. Der er konstateret forøget indhold af ovennævnte stoffer 20 km nedstrøms spildevandslagrene.

Kilde: American Chemical Society i tidsskriftet Environmental Science & Technology

Luftfoto af Conemaugh River Lake hvor forskere har fundet aflejringer af spildevand fra skifergasproduktionen med indhold af radioaktivt materiale og hormonforstyrrende stoffer. Foto: US Army Corps of Engeniers

Golfstrømmen fragter hver dag lige så meget varme til Europa, som hele verdens kulforbrug genererer i løbet af ti år.

Kilde: Morten A. Strøksnes: Havbogen, side 205

DET SIDSTE VAND

Lewis Glacier er den største gletscher på Mt. Kenya. Siden 1934 er 90% af gletscheren tørret ud. Derfor slås befolkningen om det sidste vand.

Foto: Chris 73/Wikimedia Commons

Foto: Banner fra persilleshjemmedyrk.dk

Få gode råd til hjemmedyrkning af alt fra citrongræs og bønner til bokchoi hos persilleshjemmedyrk

NEKROLOG:

BENZINBILEN ER DØD

boeger_ikon Bøger


BØGER – Tell them

Nødråb fra Marshalløerne. Klimapoesi fra en øgruppe, der har klimaændringerne helt inde på livet.

Råstof udgivelse 4 – 2017


Langtidsparkering ved Aarhus H.
Langtidsparkering ved Aarhus H.

ADVARSEL fra FN’s generalsekretær, António Guterres

Hvis nogen efterlader et tomrum, så kan jeg garantere for, at andre vil udfylde det. Nu om dage er de økonomiske og samfundsmæssige aspekter forbundet til de miljømæssige aspekter, men de er også forbundet til sikkerhedsaspekter – de er forbundet til risikoen for konflikt, siger han.

Kilde: DR.dk

Trump dump

Den amerikanske præsident siger, at han repræsenterer kulminebyen Pittsburgh, ikke Paris. Men Pittsburghs borgmester mener det modsatte. • En undersøgelse blandt trafikanter i Pittsburghs metro viser, at 68% af voksne i Pittsburgh går ind for faste grænser for CO2-udslippet. For Allegheny County, der inkluderer Pittsburgh er tallet 74%. Og for hele delstaten Pennsylvania er tallet hele 78%.

Kilde: motherjones.com

Lise Haurum – Hånden for Solen. 60 sider. Kr. 99. Forlaget Virkelighed, 2017.

Grønne kirker

EnergiTjenesten – som er en del af VedvarendeEnergi – har gennem et årti medvirket til at energirenovere danske kirker. Men initiativerne i kirkerne har hos grøn kirke også omfattet økovenlig kirkekaffe, transport og klimavenlige salmer (se salmen nedenfor).

Kilde: www.gronkirke.dk

(Illustration: Tre præster i fuld ornat i trehjulet cykel. Den ene grinende kvindelig præst.).

Tekst: Hans Anker Jørgensen, 2012
Melodi: Caroline Borello Lerche

KOYAANISQATSI er et indiansk ord fra Hopi-stammen, som betyder ”en verden ude af balance”. Det er samtidig titlen på Godfrey Reggio´s kultfilm fra 1982.

Kilde: IMDB – 1982 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Elbiler: Tysk batteri lover 1.000 km på en opladning

Forskningsorganisationen Fraunhofer vil spare 50 procent af batteriets indpakning ved at stable cellerne oven på hinanden. Det skaber plads til flere battericeller og dermed længere rækkevidde. Dansk professor kalder løsningen ‘spændende’.

Kilde: Ingeniøren

boeger_ikon Bøger


BØGER – Frøken Smillas fornemmelse for sne

Peter Høegs berømte Frøken Smillas fornemmelse for sne er genremæssigt, hvad vi i dag vil kalde for en Cli-fi-roman. Altså en klima-fiktion. Men det begreb kendte verden ikke til i 1992, da bogen kom til verden. Siden årtusindeskiftet har man på bogmesser kunne se genren vokse, så meget, at man på dette års bogmesse i København havde et helt afsnit kun forbeholdt Cli-fi bøger.

BØGER – Klimaets Kommunale Tilstand

Kommunerne spiller en central rolle i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Alligevel er emnet generelt underbelyst i den offentlige debat, hvor fokus primært har været på nationale klimamål. Det forsøger bogen ”Klimaets Kommunale Tilstand” at gøre op med.

RÅSTOF udgivelse 3 – 2017


Det kolde Nord bliver varmere

Vintertemperaturen 2016-2017 i Arktis er 35 grader F (1,7 grader C) højere end normal.

Kilde: Environmental News ICYMI, 19. april 2017.

Kæmpe fald i kulkraft

I 2016 faldt byggeriet af nye kulkraftværker med næsten to tredjedele på verdensplan, viser en ny rapport. Greenpeace kalder året for et vendepunkt i kampen mod kul.

Kilde: Verdens bedste nyheder, 23.04.2017

Sæt Trump på sagen

I Louisiana, der hvor Mississippifloden munder ud i den mexicanske golf, ligger øen Isle de Jean Charles. Her har en indianerstamme levet i mere end 200 år. Men det er slut nu. 98% af øen er allerede skyllet væk og hver time forsvinder der et areal svarende til seks håndboldbaner.

Hovedårsagen er, at olieindustrien, hver gang de skulle bore, har gravet en kanal. Saltvandet trængte ind og slog træerne ihjel. De menneskeskabte klimaændringer har gjort situationen værre.

Kilde: DR/Horisont 24. april 2017

Stop sprøjtegifte

Lad være med at bruge sprøjtegifte i din have. En enkelt dråbe er nok til at forurene 60.000 liter rent drikkevand. Det er ligeså meget vand, som der kan være i en bus og svarer til en enkelt persons forbrug af drikkevand i mere end ét år.

Kilde: Køge Kommune

Vi ved mere end vi næsten kan bære og går ind i katastrofen med åbne øjne,” siger den finsk-svenske forfatter Cia Rinnes om sammenstødet mellem teknologi og natur. Hun citerer Max Frisch ”Homo Faber”, hvor den rationelt og teknisk tænkende ingeniør, Walter Faber sværger til sin Hermes skrivemaskine. I løbet af bogen forlader han sin tro på, at tilværelsen kan sættes på formel, og i bogens slutning starter han en erkendelse om sin egen og mennesket skæbne.

Da han får frataget sin skrivemaskine siger han:

Aldrig flyve igen.
Ønske om at lugte hø.
Ønske at gå på jorden,
der under de sidste fyrretræer,
der står i solen
At lugte deres harpiks og lytte til vandet,
formentlig et brøl.
At drikke af vandet.
Jeg ved alt.
Alting forgår som en film.
At være i verden,
at være i lyset,
at være evigt,
at have været.

Cia Rinne ”Skal vi blinde os selv og forlade Theben”, 60 sider. Kr. 149. Forlaget VIRKELIGHED, 2017.

Cykel, ja tak

“Knap 40 procent af vores ture er 10 km eller kortere. Og faktisk tager vi meget ofte bilen for bare at køre 3, 4 eller 5 kilometer.”

Kilde: DR VIDEN 30.04.2017

Fast arbejde

UK har afsat 109-250 mia. Euro til nedbrydning og deponering af deres 17 atomkraftværker, når den tid kommer. Frankrig har kun afsat 23 mia. Euro til den tilsvarende nedlæggelse af deres i alt 58 atomkraftværker. Tyskland har afsat 38 mia. til afviklingen af deres 17 atomkraftværker. Under alle omstændigheder vil der være fast arbejde de næste 120 år.

Kilde: Nuclear Monitor 839.

NGO’er i alle lande forener Eder – 2

En nyorientering af vores udenrigspolitik, der tager klimaændringerne alvorligt, må tage i betragtning, at:

  1. de største udfordringer, vi må adressere, er globale, ikke nationale,
  2. klimaændringerne er tæt sammenknyttet med en lang række andre, ligeledes globale, udfordringer,
  3. disse udfordringer har en tidshorisont der er meget længere, end hvad der er tilfældet for stort set alle andre politik-områder, og
  4. vores lands og vores generations forpligtelser over for resten af verden og kommende generationer må respekteres.

Kilde: Kjeld Rasmussen: Klimaet i dansk udenrigspolitik. Slagmark, maj 2016. Se artiklen af Melina Buns “Har klimaet tabt sine aktivister?

Illustration: Ina Graneberg

Tøj er energi

10% af verdens energiudslip stammer fra tøjproduktion.

Kilde: DR/Orientering, 5. april 2017.

VE I USA

Præsident Donald Trump har indsat Daniel Simmons til leder af Department of Energy´s Office of Energy Efficency and Renewable Energy.

Simmons er kendt som en fremtrædende kritiker af vedvarende energi.

Så kan det da vel ikke blive meget værre!

Kilde: Environmental News ICYMI, 7. maj 2017.

boeger_ikon Bøger


BØGER – Den demokratiske magt

”Måske har vi bare den bedste regering, der kan købes for penge”, sagde Joseph Stiglitz, tidligere vicedirektør i Verdensbanken til Mogens Lykketoft i en privat samtale (i flg. DRs Supertanker, 20. april 2017, red.). Stiglitz refererede umiddelbart til amerikanske forhold, hvor ulighed og politikerlede har nået hidtil uanede højder.

BØGER – Nationens tilstand

Siden 1990 er der arbejdet på at afkoble udviklingen i bruttonationalproduktet og udledningen af drivhusgasser. I følge Danmarks Statistik ville udslippene af drivhusgasser fra danske erhverv have været 37 tons CO2-ækvivalenter større i 2015 end i 1990, hvis den havde fulgt stigningen i efterspørgslen af danskproducerede varer og tjenester. I stedet blev der tale om et fald på i alt 20,5 mio. tons.

RÅSTOF udgivelse 2 – 2017


Et materialeministerium – tak

I Japan genbruges mælkekartonen på følgende måde: Man vasker mælkekartonen. Derpå skæres kartonen op og bredes ud til en plade. Sluttelig afleveres den på et af indkøbsstederne og sendes til kartonfabrikken.

Kilde: Arkitekt Søren Nielsen i DR/P1 25. februar 2017 om genbrug af materialer inden for boliger.

“Phosphorus is vital for life on Earth – and we’re running low” 

www.theconversation.com

Vestsahara er verdens centrum for udvinding af fosfor. Der er en endelig mængde fosfor på denne klode, og derfor er der kamp om områderne i Vestsahara. 

Odense, Odense, Odense…

Lige nu bor 3½ mia. af verdens befolkning i byer, men andelen af byboere stiger, således at der skal bygges en by af Odenses størrelse hver dag de næste 30 år.

Kilde: Torben Klitgaard, direktør i BLOXHUB i Den2Radio.

Fut fut

26 nye ellokomotiver får deres debut i 2020. De skal trække DSBs dobbeltdækkere og erstatte dieseldrevne ME-lokomotiver.
Kilde: Ud & Se, marts 2017.

Snyd med test?
Anklage: Renault har fusket med forureningstest i 25 år. Hele Renaults ledelse har angiveligt været indblandet i svindel med forureningstest. Bilproducenten afviser anklagen.

Kilde: RITZAU 15.marts 2017

Miljø må vige for militær

Trumpadministrationen (se JP artikel)  ønsker at skære 31 pct. på Miljøbeskyttelsesagenturet (EPA) svarende til 2,5 mia. dollars. ”Vi betragter det som spild af penge,” siger Det Hvide Hus´ budgetdirektør Mick Mulvaney.
Nu skal budgetforslaget behandles i Kongressen. Dertil kommer at budgetforslaget er oppe imod en Højesteretsdom fra 2007, der forpligter EPA til at regulere udslip af drivhusgasser fra biler, kraftværker og andre kilder.

Kilde: Mother Jones, marts 2017.

Atomaffald

I Texas arbejder atomaffaldsspecialister på at anbringe 40.000 tons brugt atombrændsel i et midlertidigt lager. Atomaffaldet skal transporteres fra hele USA gennem byer og landbrugsområder og oplagres, mens man håber på at kunne få tilladelse til at opbygge et permanent lager for atomaffald i et øde område af Texas.

Se mere på: www.nirs.org

Fast arbejde
UK har afsat 109-250 mia. Euro til nedbrydning og deponering af deres 17 atomkraftværker, når den tid kommer. Frankrig har kun afsat 23 mia Euro til den tilsvarende nedlæggelse af deres i alt 58 atomkraftværker. Tyskland har afsat 38 mia til af viklingen af deres 17 atomkraftværker. Under alle omstændigheder vil der være fast arbejde de næste 120 år.

Se mere på: Nuclear Monitor 839.

Skulpturen: Survival of the Fattest

En udslidt afrikansk mand, bærer på en enorm fed hvid kvinde med en vægt i hånden. Kvinden er Justitia – vestens retfærdighedsgudinde. Hun udtaler:

Jeg sidder på ryggen af en mand, han er ved at segne under byrden. Jeg vil gøre alt for at hjælpe ham, undtagen at stige ned fra hans ryg.

Skulpturen havde 263.361 facebook-delinger i Brasilien. Den spredte sig til Mexicanske Facebook sider og andre lande, som delte det yderligere. Billedhuggeren hedder Jens Galschiøt.

Se lyset

Der skal 800 stearinlys til at lyse lige så meget som en moderne elpære, hvilket vil udlede 7000 gange så meget CO2. Så hvis du slukker for det elektriske lys og i stedet tænder et par stearinlys i anledning af Earth Hour, vil du udlede væsentlig mere CO2.

Kilde: Fyns Stifttidende marts 2017

Til husbehov

  • 8 rummeter bøgebrænde svarer til ⇒ 1000 liter olie.
  • 1 rummeter bøgebrænde svarer til ⇒ 0,6 m³ tørret masse.
  • Et parcelhus bruger ca. 3.000 liter olie om året ⇒ eller 24 rummeter bøgebrænde.

boeger_ikon Bøger


BØGER – Skitse til alternativ energiplan for Danmark

Der er ja eller nej-beslutninger, og der er mere eller mindre beslutninger. Det står der i ”Skitse til alternativ energiplan for Danmark”, som blev udgivet i 1976 som modtræk til handelsministeriets redegørelse ”Dansk Energipolitik” som var udkommet samme år. Af Ja/Nej-beslutninger på den tid var opbygningen af et naturgassystem og indførelse af atomkraft. I begge tilfælde kan man ikke starte småt og så bygge ud.

RÅSTOF udgivelse 1 – 2017


Den blå cykelhjelm

En sammenfoldelig cykelhjelm fremstillet af vandfast genbrugspapir er opfundet af New York-designeren Isis Shiffer. Den skal kunne trækkes i en automat, hvor man starter cykelturen, og genbruges efter.

Kilde: www.ecohelmet.com

Foto: www.ecohelmet.com

Hedebølger på Nordpolen

Der har været to hedebølger på Nordpolen i 2016. En 15.-16. november og en 24.-25. december. Havtemperaturen har begge gange været 25 grader C.

Dette er problematisk, da arealet ved Nordpolen er langt mindre end ved Ækvator. Indtil videre er der ikke konstateret en tilsvarende temperaturstigning ved Sydpolen.

Videoen her ved siden af understreger forskellen mellem land og hav. Varmt Arktis, kolde kontinenter.

Kilde: www.jasonbox.net

www.jasonbox.net
Foto: www.devegetarischeslager.nl

Vegetar-slagteren

Siden 2010 har Jaap Korteweg haft sin butik i Haag, men nu har han udvidet sit salg af vegetabilske kødprodukter til 13 lande. Særlig stor er interessen i Tyskland. Alene i Berlin bor der 80.000 veganere.

Men hvad er det for noget pjat, at grøntsager skal hedde ”kød?”

Se mere på: www.devegetarischeslager.nl

Kilde: Norwegian, the green issue nr. 49.

En forening af mennesker er i gang med at starte et offgrid samfund ved Ebeltoft færgehavn.
Målet er et affaldsfrit, gældfrit og selvforsynende samfund, hvor lokale arbejdspladser og primære erhverv kan genopstå og blomstre, understøttet af cirkulær økonomi, kunst og kulturelle aktiviteter.

Se mere på: www.grobund.org

Hvad skal ind?

I 1986 skrev Alfred Jacobsen en børnebog ”Historien om solen og vinden”, inspireret af det nul-energihus han selv havde bygget i Vivild ved Randers.

Gammel vin på nye flasker

Allerede I 1992 lancerede Gunnar Asplund I ABB (den svensk-Sweiziske elgigant) en samlet europæisk energiløsning. Asplunds kongstanke var den indlysende, at energien skal produceres, hvor der er mest af den. Det vil sige vind fra havvindmøller og sol fra Syd-Europa og Sahara. Energien skulle så fordeles via det europæiske elnet (se fig.). I alt 700 GW fra solen, 300 GW fra vind og 200 GW fra vandkraft var spådommen.

Kilde: Acid News, december 2016.

Foto: www.elways.se

Zombie energi

Nyt studie påviser at man vil spare 37 gigaton CO2 ved at fjerne støtten til fossilt brændsel (2017-2050) globalt set.

Se mere på: www.sdg.iisd.org

Klimauge i Favrskov fra 11. til 19. marts 2017
Klima Favrskov er en initiativgruppe med udspring i DN Favrskov.

Se programmet her!

boeger_ikonAnmeldelser


Anmeldelse: Klima fiktion

Som dreng læste jeg helt selvfølgeligt som andre drenge om Jules Vernes udforskning af denne klode fra jordens indre og dybhavet til luftrummet over Nordpolen. Det er et åbent spørgsmål, om bøger kan redde verden, men specielt Vernes bøger er sprængfyldt med leksikalsk viden om denne klode.

Boganmeldelse: Livet efter væksten

Egentligt er det ejendommeligt, men debatten om vækst er ikke kommet ud af stedet. Den blev startet i 1972, hvor Romklubben – en række af verdens fremmeste virksomheder – udgav bogen ”Grænser for vækst.”

Råstof udgivelse 4 – 2016


Niveauet for klodens indhold af CO2 har passeret 400 ppm – for evigt!

Kilde: The Guardian

Nytænkning eller hjernedød?
”Din hjerne er et dovent stykke kød, der belønner vanetænkning og gentagelser.”

Kilde: Gregory Berns, neuroscientist.

Bæredygtig konference

30 internationale forskere mødtes i Budapest med det erklærede formål at diskutere en strategi til fremme af bæredygtigt forbrug. Workshoppen, der varede fra den 29. til 30 august, kostede i alt 10,2 t CO2, hvilket svarer til 2 gange det årlige CO2-forbrug for en ungarer. Alene flytransporten fra Köln til Budapest kostede 220 kg CO2/person. Var rejserne foregået med tog havde det kostet 20 kg CO2/person.

Kilde: CEEweb for Biodiversity.

Principskitse af vind-vandkraft-koncept og dets samspil med elnettet og den nærliggende by. Kilde: Max Boegl Wind

Vand på møllen

Et nyt tysk projekt bringer integrationen mellem vindmøller og vandkraft op i nye højder. Møllerne skal stå på en bakketop ved siden af en dal med en sø. Når møllerne skal gemme deres energi, pumper de vand op fra søen til reservoirer samt inden i møllerne. Ved vindstille kan der produceres strøm ved at lade vandet løbe tilbage i rørene til et vandkraftværk nede ved søen.
Amerikanske GE og tyske Max Boegi Wind står bag projektet, der knyttes til nettet i 2018.

Kilde: ww.energiwatch.dk

Foto: Liv Mygind

Jorden bærer dit aftryk!

Indskrift i fortovet ved indgang til Assistens kirkegård på Nørrebrogade i København.

Det minder om parasitter, der æder deres vært op indefra.

Kilde: Solarenergie-Förderverein Deutschland

Pas på proportionerne – tak!

Det er blevet beregnet, at gedemælk forårsager dobbelt så stor udledning af drivhusgasser sammenlignet med komælk. Men i USA er det helt uden betydning. Dels er produktionen af gedemælk ikke særlig stor, men først og fremmest udgør udslippet af drivhusgasser fra den samlede mængde husdyr i USA blot 8,3% af det nationale udslip. Transporten udgør 26%. Så der må ikke gå ged i debatten.

Kilde: UN Food and Agriculture Organization.

Foto: Antony Evans

Selvlysende vejtræer

Almindelig Gåsemad (Aradopsis thaliana) er i særlig grad genstand for forskning i gensplejsning. Ved at overføre et gen for lys, som det bl.a. kendes fra ildfluer, kan planten bringes til at lyse. Gåsemad er udbredt over store dele af den nordlige halvkugle. Hvis denne egenskab kan overføres til vejtræer, kan vi undvære lygtepæle og ledninger samt spare udledning af CO2.

Kilde: www.smithsonianmag.com

boeger_ikon Bøger


Anmedelse: No Planet B

Midt i et venteværelse konstruerer skuespillerne Maibritt Saerens og Sidsel Agensø klimaets tilstand. Med kakerlakkostumer, stand-up og body-performance, drages publikum ind i en fortælling om klimaforandringernes konsekvenser, og menneskehedens ustabile fremtid: Hvis vi altså lader jordens temperatur stige med 4,8 grader gennem de næste 80 år. En fremtid, der byder på klimaflygtninge, øget vandstande, og epidemier.

BØGER – Plusenergihuset

Det første plusenergihus i Danmark blev bygget i 1978. Jean Fischer byggede det på Østfyn og udgav dokumentation for projektet i 1982. Huset blev bygget som en konkret reaktion på energikriserne i begyndelsen af 1970-erne.

BØGER – Bæredygtig global udvikling

”Finder vi ikke de langsigtede løsninger på adgangen til bæredygtig energi, lægger vi kimen til nye konflikter.” Disse alvorstunge ord i kapitlet om ”Vedvarende, billig og tilgængelig energi til alle” bliver efterfulgt af en kurve, der viser den verdenssucces, som Danmark kan fremvise ved at have fastholdt energiforbruget på samme niveau siden 1980

Råstof udgivelse 3 – 2016


Danmark som foregangsland?

I 2015 blev der solgt 550.000 elbiler globalt, og globalt er der nu solgt omkring 1,3 millioner elbiler. Og mens elbilsalget i 2015 udgjorde 23% af nybil-salget i Norge, så er salget i Danmark gået helt i stå i 2016.

Kilde: Foreningen af Energi- og Miljøjournalister 16. august 2016.

39% af elforbruget i en gennemsnitlig dansk husholdning går til underholdning.

Kilde: Energi.dk, 12. august 2016.

plastik_poser_raastofAfgift knækker problem med plastposer

En afgift på 50 øre pr købt plasticpose har fået salget til at styrtdykke i England. I oktober sidste blev afgiften indført, og på rekordtid er lykkedes at få salget af de miljøskadelige poser til at skrabe bunden.
Helt eksakt blev der brugt omkring en halv milliard plastikposer i årets første seks måneder, mens der i 2015 blev brugt det svimlende tal af syv milliarder.

Kilde: The Telegraph. 01.08.16

Foto: www.ilcorsivocorsaro.it/

8. august var det slut

Kun godt halvvejs inde i 2016 havde vi brugt de ressourcer på landjorden, i havene og atmosfæren, som er vi havde til rådighed for hele året. Dagen har fået navnet Earth Overshoot Day 2016, og den markerer så også, at vi stadig ikke er i stand til at gendanne de ressourcer, vi som befolkning trækker på.

Kilde: Information.dk. Den 03.08.16

Økonomien i atomkraft viser sig gentagne gange er være ringere end forventet. Illustration: Colorbox

Mere end tre gange så meget!

I USA blev de fossile energikilder i 2014 støttet med 490 milliarder $, mens vedvarende energikilder blev støttet med 135 milliarder $.

Kilde: Monitor 825

4.000 MW solkraft i 2030. Det foreslår VedvarendeEnergi.

Kan solceller lære noget af mudderbakterier?

Svovlbakterien C. tepidum lever i mudderlaget på bunden af søer og have. Den er så ekstrem, at den kan omdanne sollys til brugbar energi, selvom det for os mennesker at se er bælgravende mørkt omkring den.
Netop C. tepidum er særdeles interessant i en solcelle-sammenhæng, da forskere længe har været imponerede over, at den kan omdanne sollys til brugbar energi og vækst, selvom kun meget få lysfotoner nogensinde når ned i mørket, hvor den lever.

Kilde: Jyllands-Posten. Den 20.08.16

Tvedelt plan for New Yorks energifremtid

På den ene side insisterer New Yorks guvernør Mario Cuomo på at NY skal have 30% af sin elektricitet fra VE i 2020 og 50% i 2030. Men samtidig sikrer han massiv støtte til at nogle af de aldersstegne atomkraftværker kan fortsætte.

Kilde: Monitor no. 818

Atomkraftværker skal ikke ligge inde i landet

Rådet fra den kinesiske atomkraftindustri er, at atomkraftværker skal ligge ved havet. Det skyldes afkølingen. Et typisk atomkraftværk på 1000 MW170.000 m3 kølevand i timen. Af denne mængde fordamper 1.000 m3. Resten vender tilbage, til hvor det kom fra, med en højere temperatur.

Kilde: Monitor 819

fukushima_raastofTing ta´r tid

I Fukushima håber det ansvarlige firma TEPCO, at kunne begynde at fjerne reaktorbrændstof og reaktorbrændstof, der er omdannet il andre materialer, i løbet af måske fem år. Et af usikkerhedspunkter er, at kameraer, der skal undersøge materialet, ikke kan fungere på grund af den intensive stråling. TEPCO pointerer, at det er nødvendigt at udvikle mange, mange nye teknologier. Vigtigst at der endnu ikke er noget sted at placere det højradioaktive affald. Den japanske regering overvejer at bygge et undersøisk depot for højradioaktivt affald 13 km fra Fukushimas kyst.

Kilde: Monitor 819

boeger_ikon Bøger


BØGER – Madsens mad

Frederik Madsen levede i 12 måneder udelukkende af kartofler og margarine. Han var hele tiden i fin fysisk form og i godt humør. Han var forsøgsperson på ”Laboratoriet og Kontoret for Ernæringsundersøgelser,” der blevet drevet af lægen Mikkel Hindhede.

BØGER – Nummer 1

OVE (nu VedvarendeEnergi) er blevet 40 år & blad no.1, 1. årgang udkom fra en kælder på Østerbro i 1975.

BØGER – Meget mere grønt

Læs om hvordan vi bliver nødt til at omstille vores fødevareproduktion, hvis vi skal kunne brødføde 9 milliarder mennesker i 2050.

BØGER – Uran og Rigsfællesskabet

Anmeldelse af bogen Uran og Rigsfællesskabet. Læs om den store konflikt i Grønland, hvor både politikere, befolkning, virksomheder og andre aktører er voldsomt uenige om uranudvinding.

Råstof udgivelse 2 – 2016


Niveauet for klodens indhold af CO2 har passeret 400 ppm – for evigt!

Kilde: The Guardian

Nytænkning eller hjernedød?
”Din hjerne er et dovent stykke kød, der belønner vanetænkning og gentagelser.”

Kilde: Gregory Berns, neuroscientist.

Bæredygtig konference

30 internationale forskere mødtes i Budapest med det erklærede formål at diskutere en strategi til fremme af bæredygtigt forbrug. Workshoppen, der varede fra den 29. til 30 august, kostede i alt 10,2 t CO2, hvilket svarer til 2 gange det årlige CO2-forbrug for en ungarer. Alene flytransporten fra Köln til Budapest kostede 220 kg CO2/person. Var rejserne foregået med tog havde det kostet 20 kg CO2/person.

Kilde: CEEweb for Biodiversity.

Principskitse af vind-vandkraft-koncept og dets samspil med elnettet og den nærliggende by. Kilde: Max Boegl Wind

Vand på møllen

Et nyt tysk projekt bringer integrationen mellem vindmøller og vandkraft op i nye højder. Møllerne skal stå på en bakketop ved siden af en dal med en sø. Når møllerne skal gemme deres energi, pumper de vand op fra søen til reservoirer samt inden i møllerne. Ved vindstille kan der produceres strøm ved at lade vandet løbe tilbage i rørene til et vandkraftværk nede ved søen.
Amerikanske GE og tyske Max Boegi Wind står bag projektet, der knyttes til nettet i 2018.

Kilde: ww.energiwatch.dk

Foto: Liv Mygind

Jorden bærer dit aftryk!

Indskrift i fortovet ved indgang til Assistens kirkegård på Nørrebrogade i København.

Det minder om parasitter, der æder deres vært op indefra.

Kilde: Solarenergie-Förderverein Deutschland

Pas på proportionerne – tak!

Det er blevet beregnet, at gedemælk forårsager dobbelt så stor udledning af drivhusgasser sammenlignet med komælk. Men i USA er det helt uden betydning. Dels er produktionen af gedemælk ikke særlig stor, men først og fremmest udgør udslippet af drivhusgasser fra den samlede mængde husdyr i USA blot 8,3% af det nationale udslip. Transporten udgør 26%. Så der må ikke gå ged i debatten.

Kilde: UN Food and Agriculture Organization.

Foto: Antony Evans

Selvlysende vejtræer

Almindelig Gåsemad (Aradopsis thaliana) er i særlig grad genstand for forskning i gensplejsning. Ved at overføre et gen for lys, som det bl.a. kendes fra ildfluer, kan planten bringes til at lyse. Gåsemad er udbredt over store dele af den nordlige halvkugle. Hvis denne egenskab kan overføres til vejtræer, kan vi undvære lygtepæle og ledninger samt spare udledning af CO2.

Kilde: www.smithsonianmag.com

boeger_ikon Bøger


Anmedelse: No Planet B

Midt i et venteværelse konstruerer skuespillerne Maibritt Saerens og Sidsel Agensø klimaets tilstand. Med kakerlakkostumer, stand-up og body-performance, drages publikum ind i en fortælling om klimaforandringernes konsekvenser, og menneskehedens ustabile fremtid: Hvis vi altså lader jordens temperatur stige med 4,8 grader gennem de næste 80 år. En fremtid, der byder på klimaflygtninge, øget vandstande, og epidemier.

BØGER – Plusenergihuset

Det første plusenergihus i Danmark blev bygget i 1978. Jean Fischer byggede det på Østfyn og udgav dokumentation for projektet i 1982. Huset blev bygget som en konkret reaktion på energikriserne i begyndelsen af 1970-erne.

BØGER – Bæredygtig global udvikling

”Finder vi ikke de langsigtede løsninger på adgangen til bæredygtig energi, lægger vi kimen til nye konflikter.” Disse alvorstunge ord i kapitlet om ”Vedvarende, billig og tilgængelig energi til alle” bliver efterfulgt af en kurve, der viser den verdenssucces, som Danmark kan fremvise ved at have fastholdt energiforbruget på samme niveau siden 1980

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.