Inspiration
Inspiration
Råstof udgivelse 7 – 2017
SAVE CORAL REEFS!
UNESCO forudsiger ifølge den engelske avis The Guardian at hvis ikke temperaturstigningen holdes under 1,5 grader C. vil koralrevene være en saga blot.
Kilde: the guardian
“Gud gav os ikke ubegrænsede mængder af kul og olie.”
Chuck Grassley, 84-årig republikansk senator fra Iowa.
Kilde: JP, 29. oktober 2017.

”To tredjedele af verdens reserver af kul, olie og gas skal blive i jorden for at holde de globale temperaturstigninger under to grader C.
Kilde: Det internationale Energiagentur.

Plant et træ
Én drone kan plante et træ i sekundet og ganger vi op kan 60 droner så en milliard træer årligt. Og det er der brug for, idet der årligt fældes 15 milliarder træer men kun genplantes ni milliarder.
Kilde: 360 grader, udgivet af Udenrigsministeriet, oktober 2017.

Indtil videre har mere end 750.000 byer med en samlet befolkning på over 230 millioner mennesker forpligtet sig til at leve op til Paris-aftalens reduktionsmål frem mod 2030.
Kilde: DEO: Kan EU redde klimaet? 2017.

STOREBÆLT
Nedsættelsen af storebæltstaksterne giver ifølge regeringen en ekstra klimaregning på 57.000 ton CO2 om året.
Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt, 29. september 2017.
“Intet er værre end handlekraftig uvidenhed”
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) – Her fra Kjeld Hansen: Det store svigt.
Der er kommunalvalg 21. november. Stem på en politiker der går ind for bæredygtig vedvarende energi samt ressourcebesparelser.

Det beskidte dusin
Det mest forurenende brunkulsfyrede kraftværk er polske Belchatow. Blandt de tolv mest forurenende kraftværker er de seks tyske. Tilsammen forurener de tolv kraftværker mere end fire gange så meget som Sveriges udledning af CO2. Dertil kommer udledningerne af NOx og SO2. Opgørelsen er fra perioden 2009-2014.

Al Gore, Connie Hedegaard og Hillary Clinton er blot nogle af verdens ledere, der besøger Jakobshavn Isfjord ved Ilulissat i Vestgrønland for at diskutere klodens klimaproblemer. År for år har indlandsisen trukket sig tilbage. Bemærk hvor meget hastigere afsmeltningen er sket gennem de seneste årtier.
Bøger
Råstof udgivelse 6 – 2017

HVOR MANGE GANGE SKAL JEG SIGE DET?
Det seneste år er der skrevet knap 20.000 artikler om global opvarmning og klimaforandringer i de danske medier, mens tallet for ti år siden var 12.000 og for 20 år siden 170.
Kilde: Information 23. august 2017.
Færgen er i stik om få minutter
HH Ferries Group, der driver overfarten Helsingør – Helsingborg, har ombygget Tycho Brahe, og i løbet af efteråret følger også Aurora efter. Med nogle kraftige batterier ombord kan færgerne sejle 100 procent på batteridrift.
Det betyder ingen lokal luftforurening og minimal klimabelastning.
Kilde: Dansk Energi 24. august 2017.


KAN SNESKOHAREN FØLGE MED KLIMAÆNDRINGERNE?
Den nordamerikanske sneskohare har hvid pels om vinteren og brun om sommeren. Med varmere klima vil den hvide vinterpels i øget grad udsætte sneskoharen for rovdyr. Kan sneskoharen nå at tilpasse sig? Det udføres der nu laboratorieforsøg med 20 sneskoharer på North Carolina State University.
Kilde: Sierra Club, 8. september 2017.
Ozon
En ny opgørelse knytter lang tids udsættelse for ozonstråling til forøget dødelighed. I følge undersøgelsen fra tidsskriftet Environmental Health Perspectives vil ozon føre til en overdødelighed på en million på globalt plan. Dette tal er 125% større end angivet i tidligere undersøgelser.
Kilde: www.sei-international.org

JODTABLETTEER
Myndighederne i den vesttyske by Aachen tilbyder nu jodtabletter til de 500.000 mennesker, der bor i området 70 km fra det aldrende belgiske atomkraftværk Tihange.
Beslutningen i den Nord Rhein Westphalske delstat er parallel med den beslutning, den belgiske regering tog i april 2016.
Belgien har planlagt at lukke sine syn atomkraftværker med udgangen af 2025.
Kilde: Nuclear Monitor september 2017.
KLIMAANLÆG
Klimaanlægget er symbol på menneskets adskillelse fra naturen.
Henry Miller I ”The Air-Conditioned Nightmare”, 1945. Forfatter, 1891 – 1980.


Hvis elektriciteten til elbilen produceres fortrinsvist ud fra kul, som det sker i Holland, er elbilen langt mere CO2-belastende end elbilen. Men når de fossile brændstoffer er er udfasede og de vedvarende energikilder har taget over, er elbilen langt mere ressourcevenlig end benzinbilen.
OXFAM Ibis fører kampagne mod skattely i kampen for en mere retfærdig verden.

Børnearbejde i Congo
”Den glamourøse markedsføring af den nyeste teknologi står i kontrast til børn, der slæber sække fulde af sten og minearbejdere, der i trange tunneler risikerer lungeskader.” Mark Dummelt, Amnesty International om brydning af kobolt i Congo.
Kilde: Solarenergie-Förderverein Deuschlande.V.
Bøger
Råstof udgivelse 5 – 2017

SOL OVER KUL
Indien dropper en stribe kulprojekter, fordi el fra solcelleparker bliver ved med at underbyde kulkraft i Indien. Med det er der ikke længere økonomi i en række kulkraftprojekter i landet. Udviklingen vil ifølge en analytiker få vidtrækkende konsekvenser for de internationale energimarkeder.
Kilde: EnergiWatch 3. august 2017.
CICLOVIA
Cyklen symboliserer personlig frihed, menneskerettigheder, ligestilling mellem kønnene, mobilitet, urbanitet og fremtid og selvfølgelig miljøbevidsthed.
Jaime Ortiz Mariño, en af medstifterne af Ciclovia-bevægelsen, der hver søndag får et part af Bogotas otte millioner indbyggere ud at cykle.
Kilde: Information 8. juli 2017
PARIS IKKE NOK…
Få dage efter at præsident Donald Trump bebudede, at USA vil forlade Paris-aftalen er der blevet lækket en rapport, der opgør, hvad der sker, hvis der ikke føres en aktiv klimapolitik, hvis Paris aftalen overholdes og hvad der skal til for at holde den globale temperatur under 2 graders Celcius.
Kilde: www.thinkprogress.org

DEATH VALLEY I JULI
Juli måned 2017 blev registreret som den varmeste enkeltmåned i verden. Gennemsnitstemperaturen var 41,5 grader Celcius (107,44 F). Hidtil har man troet, at den varmeste temperatur blev registreret i Saudi Arabien i august 2014, men det viste sig at være en fejl. Måske skyldes det varmen…
Kilde: www.wunderground.com, 6. august 2017
BAMSE KOMMER TIL HJÆLP
Nu går den svenske tegneseriefigur ”Bamse – verdens stærkeste bjørn” også ind i bekæmpelse af klimaforandringerne. Sagen er den, at farmors produktion af krafthonning, som er basis for Bamses heltegerninger, er truet af ødelæggelse i miljøet. Det er sandsynligvis brugen af neonicotinoider i landbruget, som er årsagen. Neonicotinoider forstyrrer biernes orientering, så de ikke kan finde tilbage til stadet. Dermed er der aldrig ”lig på bordet”. I sandhed en hård sag for Bamse.
Kilder: Svenska Kulturfornöjen 2017 og Science, dec. 2012, samt Dave Goulson: Summen over engen, Don Max, 2015.

FRACKING
Produktionen af skiferolie i USA svarede i 2015 til halvdelen af landets olieproduktion og totredjedele af gasproduktionen.
Kilde: U.S. Energy Information Administration

Når skifergas erstatter kul fører det til nedgang i udslip af CO2, men samtidig fører det til oplagring af enorme mængder spildevand med indhold af radioaktivt materiale, salte, metaller, og hormonforstyrrende stoffer.
Alene i staten Pennsylvania har 10.000 boringer efter skifergas ført til oplagring af 6,4 mia. liter spildevand. Disse spildevandssøer lækker nu. Der er konstateret forøget indhold af ovennævnte stoffer 20 km nedstrøms spildevandslagrene.
Kilde: American Chemical Society i tidsskriftet Environmental Science & Technology
Golfstrømmen fragter hver dag lige så meget varme til Europa, som hele verdens kulforbrug genererer i løbet af ti år.
Kilde: Morten A. Strøksnes: Havbogen, side 205
DET SIDSTE VAND
Lewis Glacier er den største gletscher på Mt. Kenya. Siden 1934 er 90% af gletscheren tørret ud. Derfor slås befolkningen om det sidste vand.
Foto: Chris 73/Wikimedia Commons


Få gode råd til hjemmedyrkning af alt fra citrongræs og bønner til bokchoi hos persilleshjemmedyrk
NEKROLOG:
BENZINBILEN ER DØD

Bøger
Råstof udgivelse 4 – 2017

ADVARSEL fra FN’s generalsekretær, António Guterres
Hvis nogen efterlader et tomrum, så kan jeg garantere for, at andre vil udfylde det. Nu om dage er de økonomiske og samfundsmæssige aspekter forbundet til de miljømæssige aspekter, men de er også forbundet til sikkerhedsaspekter – de er forbundet til risikoen for konflikt, siger han.
Kilde: DR.dk

Trump dump
Den amerikanske præsident siger, at han repræsenterer kulminebyen Pittsburgh, ikke Paris. Men Pittsburghs borgmester mener det modsatte. • En undersøgelse blandt trafikanter i Pittsburghs metro viser, at 68% af voksne i Pittsburgh går ind for faste grænser for CO2-udslippet. For Allegheny County, der inkluderer Pittsburgh er tallet 74%. Og for hele delstaten Pennsylvania er tallet hele 78%.
Kilde: motherjones.com
Grønne kirker
EnergiTjenesten – som er en del af VedvarendeEnergi – har gennem et årti medvirket til at energirenovere danske kirker. Men initiativerne i kirkerne har hos grøn kirke også omfattet økovenlig kirkekaffe, transport og klimavenlige salmer (se salmen nedenfor).
Kilde: www.gronkirke.dk
(Illustration: Tre præster i fuld ornat i trehjulet cykel. Den ene grinende kvindelig præst.).

Tekst: Hans Anker Jørgensen, 2012
Melodi: Caroline Borello Lerche
KOYAANISQATSI er et indiansk ord fra Hopi-stammen, som betyder ”en verden ude af balance”. Det er samtidig titlen på Godfrey Reggio´s kultfilm fra 1982.

Elbiler: Tysk batteri lover 1.000 km på en opladning
Forskningsorganisationen Fraunhofer vil spare 50 procent af batteriets indpakning ved at stable cellerne oven på hinanden. Det skaber plads til flere battericeller og dermed længere rækkevidde. Dansk professor kalder løsningen ‘spændende’.
Kilde: Ingeniøren
Bøger
RÅSTOF udgivelse 3 – 2017

Det kolde Nord bliver varmere
Vintertemperaturen 2016-2017 i Arktis er 35 grader F (1,7 grader C) højere end normal.
Kilde: Environmental News ICYMI, 19. april 2017.
Kæmpe fald i kulkraft
I 2016 faldt byggeriet af nye kulkraftværker med næsten to tredjedele på verdensplan, viser en ny rapport. Greenpeace kalder året for et vendepunkt i kampen mod kul.
Kilde: Verdens bedste nyheder, 23.04.2017
Sæt Trump på sagen
I Louisiana, der hvor Mississippifloden munder ud i den mexicanske golf, ligger øen Isle de Jean Charles. Her har en indianerstamme levet i mere end 200 år. Men det er slut nu. 98% af øen er allerede skyllet væk og hver time forsvinder der et areal svarende til seks håndboldbaner.
Hovedårsagen er, at olieindustrien, hver gang de skulle bore, har gravet en kanal. Saltvandet trængte ind og slog træerne ihjel. De menneskeskabte klimaændringer har gjort situationen værre.
Kilde: DR/Horisont 24. april 2017

Stop sprøjtegifte
Lad være med at bruge sprøjtegifte i din have. En enkelt dråbe er nok til at forurene 60.000 liter rent drikkevand. Det er ligeså meget vand, som der kan være i en bus og svarer til en enkelt persons forbrug af drikkevand i mere end ét år.
Kilde: Køge Kommune

Vi ved mere end vi næsten kan bære og går ind i katastrofen med åbne øjne,” siger den finsk-svenske forfatter Cia Rinnes om sammenstødet mellem teknologi og natur. Hun citerer Max Frisch ”Homo Faber”, hvor den rationelt og teknisk tænkende ingeniør, Walter Faber sværger til sin Hermes skrivemaskine. I løbet af bogen forlader han sin tro på, at tilværelsen kan sættes på formel, og i bogens slutning starter han en erkendelse om sin egen og mennesket skæbne.
Da han får frataget sin skrivemaskine siger han:
Aldrig flyve igen.
Ønske om at lugte hø.
Ønske at gå på jorden,
der under de sidste fyrretræer,
der står i solen
At lugte deres harpiks og lytte til vandet,
formentlig et brøl.
At drikke af vandet.
Jeg ved alt.
Alting forgår som en film.
At være i verden,
at være i lyset,
at være evigt,
at have været.
Cia Rinne ”Skal vi blinde os selv og forlade Theben”, 60 sider. Kr. 149. Forlaget VIRKELIGHED, 2017.
Cykel, ja tak
“Knap 40 procent af vores ture er 10 km eller kortere. Og faktisk tager vi meget ofte bilen for bare at køre 3, 4 eller 5 kilometer.”
Kilde: DR VIDEN 30.04.2017

Fast arbejde
UK har afsat 109-250 mia. Euro til nedbrydning og deponering af deres 17 atomkraftværker, når den tid kommer. Frankrig har kun afsat 23 mia. Euro til den tilsvarende nedlæggelse af deres i alt 58 atomkraftværker. Tyskland har afsat 38 mia. til afviklingen af deres 17 atomkraftværker. Under alle omstændigheder vil der være fast arbejde de næste 120 år.
Kilde: Nuclear Monitor 839.

NGO’er i alle lande forener Eder – 2
En nyorientering af vores udenrigspolitik, der tager klimaændringerne alvorligt, må tage i betragtning, at:
- de største udfordringer, vi må adressere, er globale, ikke nationale,
- klimaændringerne er tæt sammenknyttet med en lang række andre, ligeledes globale, udfordringer,
- disse udfordringer har en tidshorisont der er meget længere, end hvad der er tilfældet for stort set alle andre politik-områder, og
- vores lands og vores generations forpligtelser over for resten af verden og kommende generationer må respekteres.
Kilde: Kjeld Rasmussen: Klimaet i dansk udenrigspolitik. Slagmark, maj 2016. Se artiklen af Melina Buns “Har klimaet tabt sine aktivister?”
Illustration: Ina Graneberg
Tøj er energi
10% af verdens energiudslip stammer fra tøjproduktion.
Kilde: DR/Orientering, 5. april 2017.

VE I USA
Præsident Donald Trump har indsat Daniel Simmons til leder af Department of Energy´s Office of Energy Efficency and Renewable Energy.
Simmons er kendt som en fremtrædende kritiker af vedvarende energi.
Så kan det da vel ikke blive meget værre!
Kilde: Environmental News ICYMI, 7. maj 2017.
Bøger
RÅSTOF udgivelse 2 – 2017
Et materialeministerium – tak
I Japan genbruges mælkekartonen på følgende måde: Man vasker mælkekartonen. Derpå skæres kartonen op og bredes ud til en plade. Sluttelig afleveres den på et af indkøbsstederne og sendes til kartonfabrikken.
Kilde: Arkitekt Søren Nielsen i DR/P1 25. februar 2017 om genbrug af materialer inden for boliger.

“Phosphorus is vital for life on Earth – and we’re running low”

Odense, Odense, Odense…
Lige nu bor 3½ mia. af verdens befolkning i byer, men andelen af byboere stiger, således at der skal bygges en by af Odenses størrelse hver dag de næste 30 år.
Kilde: Torben Klitgaard, direktør i BLOXHUB i Den2Radio.

Fut fut
26 nye ellokomotiver får deres debut i 2020. De skal trække DSBs dobbeltdækkere og erstatte dieseldrevne ME-lokomotiver.
Kilde: Ud & Se, marts 2017.
Snyd med test?
Anklage: Renault har fusket med
forureningstest i 25 år. Hele Renaults ledelse har angiveligt været indblandet i svindel med forureningstest. Bilproducenten afviser anklagen.
Kilde: RITZAU 15.marts 2017
Miljø må vige for militær
Trumpadministrationen (se JP artikel) ønsker at skære 31 pct. på Miljøbeskyttelsesagenturet (EPA) svarende til 2,5 mia. dollars. ”Vi betragter det som spild af penge,” siger Det Hvide Hus´ budgetdirektør Mick Mulvaney.
Nu skal budgetforslaget behandles i Kongressen. Dertil kommer at budgetforslaget er oppe imod en Højesteretsdom fra 2007, der forpligter EPA til at regulere udslip af drivhusgasser fra biler, kraftværker og andre kilder.
Kilde: Mother Jones, marts 2017.
Atomaffald
I Texas arbejder atomaffaldsspecialister på at anbringe 40.000 tons brugt atombrændsel i et midlertidigt lager. Atomaffaldet skal transporteres fra hele USA gennem byer og landbrugsområder og oplagres, mens man håber på at kunne få tilladelse til at opbygge et permanent lager for atomaffald i et øde område af Texas.
Se mere på: www.nirs.org
Fast arbejde
UK har afsat 109-250 mia. Euro til nedbrydning og deponering af deres 17 atomkraftværker, når den tid kommer. Frankrig har kun afsat 23 mia Euro til den tilsvarende nedlæggelse af deres i alt 58 atomkraftværker. Tyskland har afsat 38 mia til af viklingen af deres 17 atomkraftværker. Under alle omstændigheder vil der være fast arbejde de næste 120 år.
Se mere på: Nuclear Monitor 839.
Skulpturen: Survival of the Fattest
En udslidt afrikansk mand, bærer på en enorm fed hvid kvinde med en vægt i hånden. Kvinden er Justitia – vestens retfærdighedsgudinde. Hun udtaler:
Jeg sidder på ryggen af en mand, han er ved at segne under byrden. Jeg vil gøre alt for at hjælpe ham, undtagen at stige ned fra hans ryg.
Skulpturen havde 263.361 facebook-delinger i Brasilien. Den spredte sig til Mexicanske Facebook sider og andre lande, som delte det yderligere. Billedhuggeren hedder Jens Galschiøt.

Se lyset
Der skal 800 stearinlys til at lyse lige så meget som en moderne elpære, hvilket vil udlede 7000 gange så meget CO2. Så hvis du slukker for det elektriske lys og i stedet tænder et par stearinlys i anledning af Earth Hour, vil du udlede væsentlig mere CO2.
Kilde: Fyns Stifttidende marts 2017
Til husbehov
- 8 rummeter bøgebrænde svarer til ⇒ 1000 liter olie.
- 1 rummeter bøgebrænde svarer til ⇒ 0,6 m³ tørret masse.
- Et parcelhus bruger ca. 3.000 liter olie om året ⇒ eller 24 rummeter bøgebrænde.

Bøger
RÅSTOF udgivelse 1 – 2017
Den blå cykelhjelm
En sammenfoldelig cykelhjelm fremstillet af vandfast genbrugspapir er opfundet af New York-designeren Isis Shiffer. Den skal kunne trækkes i en automat, hvor man starter cykelturen, og genbruges efter.
Kilde: www.ecohelmet.com

Hedebølger på Nordpolen
Der har været to hedebølger på Nordpolen i 2016. En 15.-16. november og en 24.-25. december. Havtemperaturen har begge gange været 25 grader C.
Dette er problematisk, da arealet ved Nordpolen er langt mindre end ved Ækvator. Indtil videre er der ikke konstateret en tilsvarende temperaturstigning ved Sydpolen.
Videoen her ved siden af understreger forskellen mellem land og hav. Varmt Arktis, kolde kontinenter.
Kilde: www.jasonbox.net

Vegetar-slagteren
Siden 2010 har Jaap Korteweg haft sin butik i Haag, men nu har han udvidet sit salg af vegetabilske kødprodukter til 13 lande. Særlig stor er interessen i Tyskland. Alene i Berlin bor der 80.000 veganere.
Men hvad er det for noget pjat, at grøntsager skal hedde ”kød?”
Se mere på: www.devegetarischeslager.nl
Kilde: Norwegian, the green issue nr. 49.

En forening af mennesker er i gang med at starte et offgrid samfund ved Ebeltoft færgehavn.
Målet er et affaldsfrit, gældfrit og selvforsynende samfund, hvor lokale arbejdspladser og primære erhverv kan genopstå og blomstre, understøttet af cirkulær økonomi, kunst og kulturelle aktiviteter.
Se mere på: www.grobund.org
Gammel vin på nye flasker
Allerede I 1992 lancerede Gunnar Asplund I ABB (den svensk-Sweiziske elgigant) en samlet europæisk energiløsning. Asplunds kongstanke var den indlysende, at energien skal produceres, hvor der er mest af den. Det vil sige vind fra havvindmøller og sol fra Syd-Europa og Sahara. Energien skulle så fordeles via det europæiske elnet (se fig.). I alt 700 GW fra solen, 300 GW fra vind og 200 GW fra vandkraft var spådommen.
Kilde: Acid News, december 2016.
Zombie energi
Nyt studie påviser at man vil spare 37 gigaton CO2 ved at fjerne støtten til fossilt brændsel (2017-2050) globalt set.
Se mere på: www.sdg.iisd.org

Klimauge i Favrskov fra 11. til 19. marts 2017
Klima Favrskov er en initiativgruppe med udspring i DN Favrskov.
Anmeldelser
Råstof udgivelse 4 – 2016
Nytænkning eller hjernedød?
”Din hjerne er et dovent stykke kød, der belønner vanetænkning og gentagelser.”
Kilde: Gregory Berns, neuroscientist.
Bæredygtig konference
30 internationale forskere mødtes i Budapest med det erklærede formål at diskutere en strategi til fremme af bæredygtigt forbrug. Workshoppen, der varede fra den 29. til 30 august, kostede i alt 10,2 t CO2, hvilket svarer til 2 gange det årlige CO2-forbrug for en ungarer. Alene flytransporten fra Köln til Budapest kostede 220 kg CO2/person. Var rejserne foregået med tog havde det kostet 20 kg CO2/person.
Kilde: CEEweb for Biodiversity.
Vand på møllen
Et nyt tysk projekt bringer integrationen mellem vindmøller og vandkraft op i nye højder. Møllerne skal stå på en bakketop ved siden af en dal med en sø. Når møllerne skal gemme deres energi, pumper de vand op fra søen til reservoirer samt inden i møllerne. Ved vindstille kan der produceres strøm ved at lade vandet løbe tilbage i rørene til et vandkraftværk nede ved søen.
Amerikanske GE og tyske Max Boegi Wind står bag projektet, der knyttes til nettet i 2018.

Pas på proportionerne – tak!
Det er blevet beregnet, at gedemælk forårsager dobbelt så stor udledning af drivhusgasser sammenlignet med komælk. Men i USA er det helt uden betydning. Dels er produktionen af gedemælk ikke særlig stor, men først og fremmest udgør udslippet af drivhusgasser fra den samlede mængde husdyr i USA blot 8,3% af det nationale udslip. Transporten udgør 26%. Så der må ikke gå ged i debatten.
Kilde: UN Food and Agriculture Organization.

Selvlysende vejtræer
Almindelig Gåsemad (Aradopsis thaliana) er i særlig grad genstand for forskning i gensplejsning. Ved at overføre et gen for lys, som det bl.a. kendes fra ildfluer, kan planten bringes til at lyse. Gåsemad er udbredt over store dele af den nordlige halvkugle. Hvis denne egenskab kan overføres til vejtræer, kan vi undvære lygtepæle og ledninger samt spare udledning af CO2.
Kilde: www.smithsonianmag.com
Bøger
Råstof udgivelse 3 – 2016
Danmark som foregangsland?
I 2015 blev der solgt 550.000 elbiler globalt, og globalt er der nu solgt omkring 1,3 millioner elbiler. Og mens elbilsalget i 2015 udgjorde 23% af nybil-salget i Norge, så er salget i Danmark gået helt i stå i 2016.
Kilde: Foreningen af Energi- og Miljøjournalister 16. august 2016.

39% af elforbruget i en gennemsnitlig dansk husholdning går til underholdning.
Kilde: Energi.dk, 12. august 2016.
Afgift knækker problem med plastposer
En afgift på 50 øre pr købt plasticpose har fået salget til at styrtdykke i England. I oktober sidste blev afgiften indført, og på rekordtid er lykkedes at få salget af de miljøskadelige poser til at skrabe bunden.
Helt eksakt blev der brugt omkring en halv milliard plastikposer i årets første seks måneder, mens der i 2015 blev brugt det svimlende tal af syv milliarder.
Kilde: The Telegraph. 01.08.16

8. august var det slut
Kun godt halvvejs inde i 2016 havde vi brugt de ressourcer på landjorden, i havene og atmosfæren, som er vi havde til rådighed for hele året. Dagen har fået navnet Earth Overshoot Day 2016, og den markerer så også, at vi stadig ikke er i stand til at gendanne de ressourcer, vi som befolkning trækker på.
Kilde: Information.dk. Den 03.08.16

Mere end tre gange så meget!
I USA blev de fossile energikilder i 2014 støttet med 490 milliarder $, mens vedvarende energikilder blev støttet med 135 milliarder $.
Kilde: Monitor 825

Kan solceller lære noget af mudderbakterier?
Svovlbakterien C. tepidum lever i mudderlaget på bunden af søer og have. Den er så ekstrem, at den kan omdanne sollys til brugbar energi, selvom det for os mennesker at se er bælgravende mørkt omkring den.
Netop C. tepidum er særdeles interessant i en solcelle-sammenhæng, da forskere længe har været imponerede over, at den kan omdanne sollys til brugbar energi og vækst, selvom kun meget få lysfotoner nogensinde når ned i mørket, hvor den lever.
Kilde: Jyllands-Posten. Den 20.08.16

Tvedelt plan for New Yorks energifremtid
På den ene side insisterer New Yorks guvernør Mario Cuomo på at NY skal have 30% af sin elektricitet fra VE i 2020 og 50% i 2030. Men samtidig sikrer han massiv støtte til at nogle af de aldersstegne atomkraftværker kan fortsætte.
Kilde: Monitor no. 818
Atomkraftværker skal ikke ligge inde i landet
Rådet fra den kinesiske atomkraftindustri er, at atomkraftværker skal ligge ved havet. Det skyldes afkølingen. Et typisk atomkraftværk på 1000 MW170.000 m3 kølevand i timen. Af denne mængde fordamper 1.000 m3. Resten vender tilbage, til hvor det kom fra, med en højere temperatur.
Kilde: Monitor 819
Ting ta´r tid
I Fukushima håber det ansvarlige firma TEPCO, at kunne begynde at fjerne reaktorbrændstof og reaktorbrændstof, der er omdannet il andre materialer, i løbet af måske fem år. Et af usikkerhedspunkter er, at kameraer, der skal undersøge materialet, ikke kan fungere på grund af den intensive stråling. TEPCO pointerer, at det er nødvendigt at udvikle mange, mange nye teknologier. Vigtigst at der endnu ikke er noget sted at placere det højradioaktive affald. Den japanske regering overvejer at bygge et undersøisk depot for højradioaktivt affald 13 km fra Fukushimas kyst.
Kilde: Monitor 819
Bøger
Råstof udgivelse 2 – 2016
Nytænkning eller hjernedød?
”Din hjerne er et dovent stykke kød, der belønner vanetænkning og gentagelser.”
Kilde: Gregory Berns, neuroscientist.
Bæredygtig konference
30 internationale forskere mødtes i Budapest med det erklærede formål at diskutere en strategi til fremme af bæredygtigt forbrug. Workshoppen, der varede fra den 29. til 30 august, kostede i alt 10,2 t CO2, hvilket svarer til 2 gange det årlige CO2-forbrug for en ungarer. Alene flytransporten fra Köln til Budapest kostede 220 kg CO2/person. Var rejserne foregået med tog havde det kostet 20 kg CO2/person.
Kilde: CEEweb for Biodiversity.
Vand på møllen
Et nyt tysk projekt bringer integrationen mellem vindmøller og vandkraft op i nye højder. Møllerne skal stå på en bakketop ved siden af en dal med en sø. Når møllerne skal gemme deres energi, pumper de vand op fra søen til reservoirer samt inden i møllerne. Ved vindstille kan der produceres strøm ved at lade vandet løbe tilbage i rørene til et vandkraftværk nede ved søen.
Amerikanske GE og tyske Max Boegi Wind står bag projektet, der knyttes til nettet i 2018.

Pas på proportionerne – tak!
Det er blevet beregnet, at gedemælk forårsager dobbelt så stor udledning af drivhusgasser sammenlignet med komælk. Men i USA er det helt uden betydning. Dels er produktionen af gedemælk ikke særlig stor, men først og fremmest udgør udslippet af drivhusgasser fra den samlede mængde husdyr i USA blot 8,3% af det nationale udslip. Transporten udgør 26%. Så der må ikke gå ged i debatten.
Kilde: UN Food and Agriculture Organization.

Selvlysende vejtræer
Almindelig Gåsemad (Aradopsis thaliana) er i særlig grad genstand for forskning i gensplejsning. Ved at overføre et gen for lys, som det bl.a. kendes fra ildfluer, kan planten bringes til at lyse. Gåsemad er udbredt over store dele af den nordlige halvkugle. Hvis denne egenskab kan overføres til vejtræer, kan vi undvære lygtepæle og ledninger samt spare udledning af CO2.
Kilde: www.smithsonianmag.com