Klimakrisens verdenskort viser en skæv verden
Af Laura Katholm Olsen
Hvilke dele af verden bærer hovedansvaret for klimakrisen? Hvor udledes der mest CO2 pr. indbygger? Og hvem er mest sårbare over for klimaforandringer? Tjek denne interaktive klimagrafik ud og bliv klogere på klimakrisens verdenskort.
De fleste af os er klar over, at vi i Vesten historisk set bærer hovedansvaret for den klimakrise, vi befinder os i. Årsagerne er naturligvis den industrielle samfundsudvikling og vores tiltagende høje levestandarder. Og vi ved, at Kina er blandt de lande, hvis befolkningstal og økonomi har været i hastig fremmarch de senere år, hvilket blandt andet har betydet, at Kina nu er verdens største udleder af CO2.
Men vil du gerne have udvidet og præciseret din viden, så kan du her gå på opdagelse i de globale statistikker i den såkaldte ”Carbon Map”, som er udgivet af avisen The Guardian.
Tallene bag grafikken stammer fra 2013, men giver ikke desto mindre et omfattende indblik i de globale emissioner, historik, befolkningstæthed, klimakonsekvenser og meget andet på en visuel, let forståelig måde.
Hvem har ansvaret?
I det interaktive verdenskort er der tre overordnede kategorier, du kan klikke dig ind på: ”Background” (baggrund), ”Responsibility” (ansvar) og ”Vulnerabillity” (sårbarhed).
Under ”baggrund” finder du bl.a. info om befolkning og velstand. Bliver et kontinent stort, når du klikker ”population” (dvs. befolkningstal), forstørres bl.a. Kina og Indien kraftigt, hvilket afspejler, at disse lande huser en stor befolkning.
Kategorien ”responsibility” viser bl.a. hvor i verden, man udvinder flest fossile brændstoffer. Mange af disse brændstoffer eksporteres til andre lande, hvor de anvendes til forskellige formål, og derfor er netop denne kategori et område, hvor ansvaret for den deraf følgende drivhusgasudledning er svært at placere entydigt. Sammenligner man verdenskortene for ”Extraction” (udvinding) og ”Consumption” (forbrug) ses verdenshandlens konsekvenser tydeligt. Godt nok udvinder Asien en hel del, men trykker man ”Consumption” (forbrug) vokser Europa dramatisk ift. størrelsen ved udvinding, og Asien skrumper i samme omgang en del ind.
USA og Europa er de historiske klimasyndere
Klikker man på ”Historical” (historisk) vises det med al tydelighed, at USA og Europa bærer det helt store ansvar for klimaets tilstand. Her er Afrika og Sydamerika derimod svundet ind til ukendelighed. Og ubalancen forstærkes, når vi ser på ”People at risk” (folk i risikozonen), hvor fortrinsvis Asien og dernæst Afrika befinder sig i en usikker situation pga. klimaforandringerne.
Til højre på siden kan du vælge at få vist bl.a. GDP (Brutto Nationalt Produkt, BNP), CO2 pr. indbygger, befolkningstilvækst og udviklingen i landenes drivhusgasudledning fra 1990-2011, hvor blandt andre størstedelen af Asien har haft den mest markante stigning.