Masterspild – UngEnergi gør op med madspild
Af Lasse Rasmussen
Hvert år smider hver eneste dansker mellem 47 og 99 kg god spiselig mad ud. Dette er ikke bare et enormt ressourcespild, men også en stor klimamæssig omkostning, som let kan undgås. Hele vejen fra jord til bord kan alle tage ansvar, da det ikke kun handler om spildet under produktion og transport, men i ligeså høj grad ændringer i vaner og adfærd. Det valgte UngEnergi Aalborg at sætte fokus på med konkurrencen ”Masterspild”.
Med inspiration fra tv-programmet Masterchef, hvor kendisser kæmper om at lave de bedste retter, arrangerede UngEnergi en lignende kokkekamp i april 2016 med navnet ”Masterspild”. I Skipper Clement skolens hjemmekundskabslokaler i Aalborg stillede fem hold op til dyst, om at lave de bedste retter af overskudsmad leveret af Nordjysk Fødevareoverskud – en non-profit organisation, der fordeler overskudsvarer til forskellige organisationer i Nordjylland. Dommerpanelet bestod af Johanne Mosgaard (kogebogsforfatter og indehaver af den veganske madblog ”Englerod”) samt Charnette Pedersen, frivillig i UngEnergi Aalborg.
Madspildens enorme klimabelastning
En af kræfterne bag eventet, Lisbeth Roesen fra UngEnergi Aalborg, fortæller, at ”de klimamæssige udfordringer som vi står over for i dag, betyder at vi har behov for en omstilling i forskellige sektorer. Dette arrangement tager udgangspunkt i vores forbrug af mad, både i forhold til hvilken slags mad der er klimavenlig, samtidig med alt den producerede mad bliver brugt.” Undersøgelser har vist, at ca. halvdelen af al den mad, der smides ud i skraldespanden, godt kunne have været spist. Dermed følger også et stort udslip af CO2 som kunne have været undgået. Den amerikanske tænketank World Resources Institute har beregnet, at det globale spild i fødevareproduktionen og udsmidning af spiselige madvarer årligt forårsager et udslip på mellem 3,3 og 5,6 mia. tons CO2, hvilket omtrent svarer til USA’s samlede årlige udledning på 5,2 mia. tons CO2 (2013).
Velsmagende, billig og klimavenlig ret
”Tanken bag arrangementet er, at det skal vise, at det er muligt at lave rigtig gode retter ud fra vegetarisk overskudsmad, og samtidig give deltagerne en masse inspiration, som de kan tage med hjem og anvende”, fortsætter Lisbeth Roesen. Dette viste sig i den grad muligt, da dommerne skulle smage på de velsmagende retter. Vinderholdet bestod af Maria, Mitra og Ingeborg, som alle vandt et forklæde samt en kogebog for deres velkomponerede ret med bl.a. bagte rodfrugter, stegte champignons og avocadocreme serveret med cremet kokossauce, friske forårsløg og radisser. ”Vinderretten havde lidt af det hele”, fortæller dommer Johanne Mosgaard, som gav point for især kreativitet og smag, men som også noterede sig, at vinderholdet havde orden i køkkenet undervejs, og virkede meget strukturerede og målrettede. ”Men alle holdene præsenterede flotte tallerkener – det var en hård konkurrence” afslutter Johanne Mosgaard, som var yderst imponeret over holdenes indsats.
Den amerikanske tænketank World Resources Institute har beregnet, at det globale spild i fødevareproduktionen og udsmidning af spiselige madvarer årligt forårsager et udslip på mellem 3,3 og 5,6 mia. tons CO2

Lasse Rasmussen er projektansat hos VedvarendeEnergi som event- og kommunikationsmedarbejder