Råstof logo

Sigurd Wandel var en årrække tilknyttet VedvarendeEnergis internationale afdeling. Foto: VedvarendeEnergi

Mindeord: Sigurd Wandel

Af Finn Tobiesen

En markant skikkelse i det århusianske ulandsmiljø er død efter kort tids sygdom 75 år gammel.

Programkoordinator i miljøorganisationen VedvarendeEnergi Finn Tobiesen har skrevet dette mindeord om Sigurd Wandel:

Vores veje mødtes allerede i 1976, hvor Sigurd efter en orlovsperiode vendte tilbage til Arkitektskolen i Aarhus, hvor han havde et lektorat i byplanlægning. Han kom hjem efter et flerårigt undervisningsjob på ARDHI instituttet i Dar es Salaam og satte hurtigt en række ulandskurser i gang for de studerende. Det blev en hel del år senere til efteruddannelsestilbud til arkitekter og byplanlæggere først i regi af Arkitektskolen, senere i regi af Danidas Fellowship Center.

Sigurd var stædig og insisterende. Hans engagement og tilgang til verdens uretfærdigheder var ikke til at tage fejl af. Han befandt sig godt som lærer – i den bedste betydning – nemlig ud fra en velbegrundet tillid til, at der var noget han vidste og havde erfaret gennem mange års arbejde og studier, som han synes alle skulle nyde godt af. Drevet af indignation og nysgerrighed har han i de snart 30 år jeg nåede at være tæt på ham påvirket og med et glimt i øjet drevet vores diskussioner rundt i mange hjørner af tilværelsen.

Hans ulandsengagement bragte ham og Lotte, og i de unge år børnene, til flerårige udstationeringer: som underviser på ARDHI instituttet i Dar es Salaam, som landekoordinator for MS i Kenya, kort tids udsendelser for Dansk International Bosætningsservice (DIB) i Bolivia, som rådgiver for Danida i Morogoro og for Svenska Afghanistankommittén i Pakistan/Afghanistan.

Fra 2007 til 2013 var Sigurd deltidsansat i VedvarendeEnergi, i perioden blandt andet 7 måneder i vores program i Kisumu, Kenya.

Sigurd har været her, sat sine spor, påvirket vores opfattelse af ulandsarbejde, og vil blive husket for alt dette og meget, meget mere.

Finn Tobiesen er programkoordinator i VedvarendeEnergi

Relaterede artikler

TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...
Mozambique ramt af to cykloner på to måneder Skyldes det klimaforandringer, og hvis ja, hvem skal så betale for genopbygningen?
Kenya Miniwind: Kan vind give billig og ren energi... Hvert femte menneske i verden har ikke adgang til elektricitet. Et samarbejde mellem VedvarendeEnergi, DTU, Vestas samt to kenyanske partnere om at ud...

Kommentarer (1)

  • Avatar

    Ejvin Beuse

    |

    Rigtig fint og godt med mindeord om Sigurd – også selv de færreste nuværende læsere kendte ham.

    Reply

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.