Råstof logo

Hyundai Ioniq er en af de nye elbiler på markedet. Den fås fra 264.000 kr. Foto: Wikimedia Common.

Myten om elbilen

Af Claus Christensen

Elbiler er for dyre. Deres rækkevidde er for kort i forhold til mit kørselsbehov. Der er ikke noget brugtvognsmarked endnu. Jo, der er mange myter i befolkningen om elbiler. Lars N. Jensen (LNJ) fra VedvarendeEnergi punkterer i dette interview en række af de fordomme, der cirkulerer.

(Red) Du har nævnt den dårlige medieomtale af elbiler, som en faktor der har påvirket folks opfattelse elibilen som et fornuftigt valg. Kan du uddybe det ?

(LNJ)”Den dårlige omtale var især gældende et par år, 2016 og 2017. Elbiler kom ind i registreringsafgifsystemet fra 1. januar 2016, og det gav et knæk på salget. Man brokkede sig over denne indfasning, og flere sagde, at det havde stoppet salget af elbiler. Men faktum var, at det kun var Tesla og en enkelt BMW, der var blevet dyrere. Resten var undtaget. Det er min klare fornemmelse, at det påvirkede salget af elbiler i 16 og 17. Salget er så heldigvis begyndt at stige lidt igen her i 2018.” 

(Red) Undersøgelser viser, at  knap 40 procent af vores ture i bil er 10 km eller kortere. Og faktisk tager vi meget ofte bilen for bare at køre 3, 4 eller 5 kilometer. Har de danske bilister et helt skævt billede af deres kørselsbehov?

(LNJ) For fem-seks år siden, hvor en billig elbil havde en rækkevidde på 100-140 km, var der undersøgelser der viste, at mere end 9 ud af 10 bilisters daglige køreture ligger under 100 km om dagen. Så har man fuldt batteri om morgenen, når man kører afsted, er der faktisk ingen problemer med at komme hjem igen. Men folk har en opfattelse af, at de har brug for langt mere rækkvidde. Typisk har man den opfattelse, at man har brug for 300 km. på en opladning. Det svarer til 40 kW batteri, som i øvrigt er ved at være standard i elbiler nu.
Elbilsforeningen har lavet en figur, de kalder “Hvor stor er din ø?” (Se nedenfor, red.), hvor man ser en ø, der består af arbejde, hjem, indkøb og fritidsordning. Det er jo typisk de steder, man kører imellem, og for de fleste ligger de tæt på hinanden. Og selv på en travl kørselsdag kommer mange ikke over de 100 km. Så de fleste kan sagtens klare sig med en elbil
 »

(Red) Hvordan ser markedet for elbiler ud i dag?

(LNJ) “Man skal huske, at der ikke rigtigt blev lavet elbiler indtil for otte – ti år siden. Så det er også noget nyt, at der er opstået et brugtvognsmarked for elbiler. Hvis man kigger på nye biler i prisklassen mellem 200.000 og 300.000 kr, som for eksempel er dét, en ny VW Golf benzin koster, så er der ihvert fald fire forskellige mærker, Nissan Leaf, Hyundai Ioniq, Renault Zoe, VW Golf, som snildt klarer de her behov, vi lige har talt om. Når de har kørt nogle år, vil de være at finde på brugtvognsmarkedet. Og der er en tommelfingerregel, der siger, at en bil mister ca. halvdelen af sin værdi efter fire år. For eksempel findes Nissan Leaf tilgængelig som brugtvogn fra 80.000 kr. og opefter.
Man skal så også huske, at elbiler er meget billigere på alle andre driftsparametre. Man kan for eksempel få et abonnement, hvor man kan lade al den strøm, man vil for 379 kr. om måneden, og det er der jo ikke mange benzinselskaber, der vil tilbyde bilister. Dertil kommer, at ejerafgiften og forsikringen er lav. Så selvom elbilen kan være lidt dyrere end benzin-eller dieselbilen, kan det sagtens svare sig i forhold til lave driftsomkostninger.

(Red) Mange vil så spørge : Hvis jeg har en elbil med en rækkevidde på fx 100 km, hvad gør jeg så, når jeg skal til Harboøre eller Nykøbing Falster for at besøge min moster ?

(LNJ) Man skal tilpasse sig nye vaner med en elbil. Når man har gjort det, så savner man ikke de gamle vaner. Det man gør, hvis man  for eksempel skal tværs over landet er, at man benytter sig af hurtigladernettet, som er fuldt udbygget i Danmark nu. Standerne er ikke altid lige til at se på de store rastepladser, men de kan findes i en smart app.
Man starter hjemmefra med fuldt batteri og kører så langt, at man kan nå en opladerstation. Og man oplader så dér, så man kan nå den næste opladerstation. Typisk skal man kun stoppe 5-15 minutter for at få strøm på. Man skal helst lade på et næsten tomt batteri, for så lader den hurtigere. Ofte vil man på den første tur være noget nervøs, og man vil afsætte meget tid til turen.
Men allerede tredje gang er man blevet mere fortrolig. For mange gælder det i øvrigt, at man måske kun har én længere tur om måneden.
Man kan så i øvrigt også glæde sig over, at bilen er behagelig og stille at køre i, og at den også har en hurtig acceleration.”

 

 

 

 

Man skal så også huske, at elbiler er meget billigere på alle andre driftsparametre”.

Lars N. Jensen, VedvarendeEnergi.

Claus Christensen er redaktør af RÅSTOF.

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.
Nyt format erstatter Råstof i 2020 Denne udgivelse af Råstof er sidste nummer af VedvarendeEnergis klimamagasin, og Råstof nedlægges ved udgangen af dette år.

Kommentarer (6)

  • Avatar

    Michael Skands

    |

    tak for spændende artikel om elbiler og fint skema med sammenligning af køretid for benzinbiler og “el-biler”. Der burde vel stå batteridrevne el-biler, da der jo også findes el biler drevet af brint via en brændselscelle. Og da de kan oplades på 3 minutter vil køretiden være den samme som benzinbiler.

    Reply

    • Avatar

      L. Jensen

      |

      Hej Michael.
      Tak for kommentaren.
      Det er almindeligt at tale om elbiler og brintbiler. Kategorierne få navn af den form energien har når den kommer ind i bilen – ligesom benzin- og dieselbiler, der jo også har en el(start)motor.

      Brintbiler er en dyr teknik. Berlingske gætter på at Hyundais kommende brintbil Nexo vil koste mellem 550.000 kr. og 650.000 kr., hvor Hyundais elbil Ioniq koster det halve. Den sælger, så der er 9 måneders ventetid. Man kan heller ikke få alt det brint man vil have for 379 kr. måned, og der er flere dele, der skal vedligeholdes af en mekaniker i en brintbil.

      Det kan være at du får ret, og at min næste bil bliver en brintbil, når min nuværende elbil er slidt op. Lige nu er øjebliksbilledet imidlertid:
      Brintbilerne kommer (måske). Elbilerne er her.

      Reply

  • Avatar

    olaf erichsen

    |

    Det er fint at promovere el-biler da der kører alt for få i Danmark. Jeg har selv en (siden marts 2016) og min erfaring er at lademulighederne er for få. Det skal være sådan at man skulle kunne bruge en hver stikkontakt til at lade, da bilen som bekendt ikke bliver brugt det meste af dagen, MEN strømkvaliteten i vore almindelige husinstallationer kan ikke bruges. Det er kun når man får installeret stærkstrøm at det virker, og det kan man ikke forvente at alle gør. Ladetiden i stærkstrøms laderne (supercharger) tager altså længere tid end der normalt oplyses. Alt under 20 minutter er “fake news”. Der skal altid påregnes 30-45 minutter. Min erfaring er såfremt moster Oda i København skal besøges kan el-bilen ikke bruges, hvis man ikke vil bruge 20-30% mere tid på transporten.El-bilen er bil nr. 2 og er glimrende til det daglige behov. Det er derfor bydende nødvendig at batterikapaciteten øges og at den bruges på at køre fra A til B og ikke på en hel masse komfort der ofte kan være ekstrem energitunge.

    Reply

    • Avatar

      L. Jensen

      |

      “Fake news” er stærke ord. De tal, der er nævnt i artiklen er konkret den tid, der plejer at stå på standeren på et ladestop på en tur, jeg kører ofte. Så går der jo også lidt tid med at stoppe op og komme i gang igen.

      Det er helt rigtigt, at den samlede rejsetid vil være længere i en elbil på længere ture end i visse benzinbiler, som det også fremgår af skemaet. For mig har det været et spørgsmål om vane, hvor den længere rejsetid på de par lange ture hver måned skal vejes op mod at spare tid på at tanke til dagligt, støj, køreglæde, grøn omstilling osv.

      Eons direktør sagde på Dansk Elbilsfestival i Struer at han måtte erkende at han ikke havde en ladestander i byen, så jo, der er steder, der stadig kan komme en lader. Der var dog stadig standere nok på vej derop til at de mange elbiler der deltog, både kom til Struer og hjem igen.

      Hyundai og Nissan har vistnok præsenteret 2019-modeller med 60 kWh, så vil man have 450 km-rækkevidde i en almindelig mellemklassebil så skal man ikke vente længe. Man kommer nu også langt (bogstaveligt talt) med en bil, som den på billedet, som kan købes i dag.

      Reply

    • Avatar

      Kim Bohn

      |

      Olaf, med “strømkvaliteten” mener du nok “kabelkvaliteten” da det er den som er afgørende for om elbilen kan lade via ens alm. installation- uden problemer.

      I nogle elbiler, kan man bestemme hvor “kraftig” en opladning bilen skal lade fra en alm. 230v stikkontakt (med mormor-lader). Hvis man sætter ladestyrken ned, tager det selvfølgelig længere tid, men det fleste elinstallationer kan klare det.

      Det er meget for groft at påråbe “Fake News”. Der står ingen steder at de ladestop som er nævnt, er opladninger til 100%. Alle der har med elbiler at gøre, ved, og vil nok også råde til- at man IKKE lader op til 100% når man er på tur og hurtiglader.
      Ofte er det hurtigere at lade- fx. op til 80% ! Og så køre videre til næste ladestation.

      Bedste hilsner
      Kim Bohn, BMW i3 REx

      Reply

  • Avatar

    Jan Ravnmark

    |

    Fin artikel om fordele/ulemper (med tilhørende skema) ved el-biler. Såfremt man vil spare på resourcer og kun have een bil i familien, er plug-in hybridbil den rigtige (overgangs-)løsning. Det kunne fremhæves i artiklen. Støttekroner til ladestation ved arbejdsgiver kunne gøre meget for udbredelsen af disse biler. Min Optima kører i gennemsnit (sommer!) reelt ca 50km/l benzin (med mit kørselsbehov) og kan nemt køre 800km med fulde tanke, når der er behov for det. DET kan bruges til noget!

    Reply

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.