Råstof logo

Delebiler og kollektiv transport kan begrænse antallet af biler på vejene. Foto: Wikipedia.

Nu matcher elbiler fossilbiler økonomisk – men skal vi have 3 millioner af dem?

Af Gunnar Boye Olesen

Hvis vi skal nå målet om 70% drivhusgasreduktion i 2030, skal vi stoppe stigningen i den samlede bilpark, og det antal km vi samlet kører i bilerne.

Jeg har netop været med til at købe en elbil til Bilklubben ved Andelssamfundet i Hjortshøj. Elbiler er nu blevet så billige, at vi kunne betale det meste at bilen ud af klubbens opsparing. Og hvis man sammenligner økonomien, så matcher elbiler nu benzin/diesel biler.  Som det fremgå af tabellen vil det for os være samme pris for en elbil og en dieselbil, hvis vi kører 13000 km/år. Det er lidt dyrere med en elbil, hvis man kører kortere, lidt billigere hvis man kører længere.

Vores nye elbil kører mindst 200 km. på en opladning. Den kører 311 km. ifølge den officielle test; men hvis man kører med varme eller aircondition tændt på motorvej, falder rækkevidden til omkring 200 km. Selvfølgelig falder batteriets kapacitet med årene; men vi har garanti for, at det ikke falder mere end 25% efter 160.000 km (eller 8 år). Det er tilfredsstillende for os, da langt de fleste ture er under 100 km, og vi derfor i det daglige kan køre uden at bekymre os om rækkevidde, hverken nu eller senere i bilens levetid.

Da langt de fleste sjældent kører over 150-200 km. om dagen, og da man på længere ture jo kan oplade undervejs, fx på ferier, er der nu for langt hovedparten af Danmarks bilister hverken økonomiske eller praktiske argumenter for ikke at skifte til elbil, næste gang bilen skal skiftes. Det er i stedet et spørgsmål, om man ønsker at øge eller reducere klimabelastningerne?

 Men elbilerne redder ikke klimaet
Selvom alle danske bilkøbere fra næste år ville tage klimaet seriøst i deres overvejelser, og langt de fleste derfor ville købe elbiler, løser det ikke alene de klimaproblemer, som transporten skaber. Vi er på vej mod 3 millioner biler i 2030, hvis den nuværende udvikling fortsætter. Vi har haft en stigning fra 2 millioner biler i 2010 til 2,6 millioner i dag, og der kommer hvert år ti-tusinder ekstra fossile biler på de danske veje. Hvis vi reelt skal reducere transportens drivhusgasser, så vi kan nå målet om 70% drivhusgasreduktion i 2030, skal vi stoppe stigningen i den samlede bilpark, og i det antal km vi samlet kører i bilerne. Helst skal vi reducere bilkørslen. Først da vil det virkelig hjælpe klimaet med fx en million elbiler i 2030, svarende til at hver anden bil solgt fra og med 2020 bliver en elbil.

 

Renault Zoe Renault Clio Diesel
Købspris 215000 160.100 kr.
Afskrivnings periode 10 10 år
Årlig afskrivning 21500 16010 kr./år
Forsikring 8000 8000 kr./år
Ejerafgift 620 2200 kr./år
Service, anslået 2000 4000 kr./år
El/diesel 4550 6500 kr./år
I alt 36670 36710 kr./år
I alt pr. km. 2,82 2,82 kr./km, 13000 km./år

Det er ikke helt nemt at sammenligne biler, da de alle er lidt forskellige, . og da afskrivningsperioden betyder rigtig meget. De vigtigste forudsætninger for denne beregning er:

Elbilen er en Renault Zoe købt i 2019 som en demo-bil (indregistreret i juni 2019, inkl. alt ekstraudstyr, kabler og vinterdæk samt indkøb og montering af el-ladeboks til i alt 10.000 kr. inkl. moms.

Dieselbilen er en Renault Clio, som er næsten lige så stor som Renault, kampagnetilbud inkl. mindre ekstraudstyrspakke, exkl. vinterdæk

Afskrivningsperioden er 10 år, baseret på bilklubbens erfaring om, at man efter 8 års brug kan sælge en bil til 20% af nypris.

Elomkostninger er med en antagelse om en rækkevidde på 5 km./kWh og 1,75 kr./kWh. Det forventes dermed at være billigere at købe egen ladeboks og bruge el inkl. afgifter end at købe el via Eon eller Clever. Prisen er en gennemsnitspris med forventede reduktioner i elpris med udfasning af PSO.

Dieselomkotninger er med en dieselpris på 10 kr./ltr og en rækkevidde på 20 km./ltr, svarende til gennemsnit fra spritmonitor.de

Selvom alle danske bilkøbere fra næste år ville tage klimaet seriøst i deres overvejelser, og langt de fleste derfor ville købe elbiler, løser det ikke alene de klimaproblemer, som transporten skaber.

Gunnar Boye Olesen er politisk koordinator i VedvarendeEnergi.

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
Dejlig er jorden – tips til en grønnere jul. Med den globale klimakrise som bagtæppe til julens traditioner er der god grund til at flytte fokus fra gaveræs og overlæsset julebuffet til de mindre...
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.

Kommentarer (1)

 • Avatar

  Poul Møller Andersen

  |

  Køb en el-bil eller kør el-delebil Det kan betale sig!

  Det burde være overskriften på artiklen, for når det kommer til stykket i familien, så vælger man ud fra privatøkonomien.
  Jeg har stået sammen med klima-aktivister, som jeg følgende har oplevet, at de købte en diesel-bil.
  Derfor er det vigtigt at være meget entydig!
  Jeg har kørt Renault Zoe i 1 år og er enig i regnestykket – trods en lidt friskere kørestil, grundet et enormt moment ved alle hastigheder, er forbruget 18 kWh/100 km.
  13.000 km/ år bliver således til 2340 kWh
  I dieselbilen skal der bruges 650 liter dieselolie, der repræsenterer 6500 kWh
  Altså bruger man næste 3 gange så meget energi på at køre på diesel!
  Eller sagt på en anden måde – elbilen kører 50-60 km/ liter energi ækvivalent dieselolie.

  Så skulle man jo tro et det var en kæmpe overskudforretning et køre på el?
  Nej – Gunnars regnestykke går op – det kan netop lige betale sig at køre på el – til gengæld er det en langt behageligere oplevelse!
  Afgifterne er nemlig forskellige!
  En liter diesel betales der 3,121 kr i afgift: 650 liter udløser en afgift på 2028 kr
  En kilowatt time koster 0,892 kr i afgift: 2340 kWh udløser en afgift på 2087 kr
  – tænk sig! – man betaler næsten 3 gange så meget i afgift på el!
  Gevinsten ligger altså i at el-bilen bruger meget mindre energi.
  Man kan så hævde at der tabes meget energi på vej til ladestanderen – virkningsgraden på elværket, ledningstab med mere. Men der bruges også meget energi på at fremstille og distribuere en liter dieselolie.
  Hvis alle biler var elbiler, ville vi formodentlig reducere energiforbruget til det halve!

  Og det er jo blot en bivirkning af det væsentlige:

  Vi slipper for en kæmpe støj- og luftmæssig forurening.
  Vi slipper for CO2 og NOx udledning
  Vi skaffer kunder til vindmølleparkerne og kan formodentlig bruge bilerne som el-lagre.

  Det er forkasteligt at diesel kun skal koste 10 kr/liter
  For flere år siden kostede diesel 12 kr/liter, det forhindrede ingen i at komme på arbejde. En sådan afgiftstigning på forurenende brændstof kan gøre meget gavn i den grønne omstilling. Det er noget sludder at vi skal følge EU! I Grækenland er prisen ca 12 kr/l diesel.

  Reply

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.