Råstof logo

Antallet af oliefyr i Danmark falder drastisk. Alligevel er der langt til mål. Foto: Project Zero.

Oliefyrets sidste dage

Af Troels Knudsen

Antallet af oliefyr i Danmark er faldet drastisk de seneste tre år. Men trods en massiv politisk indsats er der stadig omkring 100.000 mere eller mindre aktive oliefyr tilbage i Danmark.

Den nuværende regering har investeret 25 millioner i en forsøgsordning, som skal gøre det muligt at udbrede varmepumper som en abonnementsordning til erstatning af oliefyr. Spørgsmålet er, om det er nok til at overbevise de sidste efternølere om at skifte oliefyret ud med en alternativ forsyning.

Oliefyret i historisk perspektiv

Oliefyret fik sit indtog i 1950’erne, hvor det var en billig og ligetil form for centralvarme. Men med oliekriserne i 1970’erne voksede behovet for et alternativ til oliefyret, og det kom først og fremmest i form af fjernvarmen.

Samlet set har alternativerne betydet en nedgang i det samlede forbrug af fyringsolie fra 4,5 mio. ton fyringsolie i 1972 til under 500.000 ton i dag.

Senere kom træpillefyr, jordvarme, solvarme og varmepumper som alternativer, der også kunne nå ud til de mere afsides områder. Samlet set har alternativerne betydet en nedgang i det samlede forbrug af fyringsolie fra 4,5 mio. ton fyringsolie i 1972 til under 500.000 ton i dag. (Energistyrelsen)

Den politiske vilje

Det var et klart politisk mål for den daværende SRSF-regering i 2012 i forbindelse med Energiaftalen gradvist at udfase udbygningen med nye oliefyr i Danmark. Her blev det vedtaget, at ingen nye huse måtte installere oliefyr, og pr. 1. juli 2016 har det været ulovligt at installere oliefyr i eksisterende boliger – hvis der allerede findes fjernvarme og naturgas i området, vel at mærke. Samtidig blev der afsat 42 millioner til at omlægge olie- og naturgasfyr til alternativer.

At få de sidste med

På trods af at det er lykkes at få mange oliefyr ud af de danske kældre, er der stadig mange, som ikke har det store incitament til at skifte oliefyret ud. Den lave oliepris har gjort det mere attraktivt at beholde oliefyret. Og oven i det kan eksempelvis en ny varmepumpe koste omkring 60.000 kr. og har en tilbagebetalingstid på omkring 6-9 år. Ikke desto mindre vil den årlige besparelse være omkring 10.000 kr. Det er det, som regeringens abonnementsordning skal forsøge at gøre mere attraktivt.

Hvad du kan gøre

Regeringens grønne håndværkerfradrag er stadig gældende i 2017 til energieffektivisering og klimatilpasning. Samtidig gives der fortsat tilskud til varmepumper, som er i energiklasse A+ eller derover. Dermed kan huset komme ind under en anden energiklasse – særligt hvis huset isoleres, samtidig med at oliefyret udskiftes. Der kan altså være mange gode grunde til at skifte oliefyret ud – allerede inden olieprisen igen stiger.

Troels Knudsen er skribent for RÅSTOF.

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.