Råstof logo

Økonomisk er det overkommeligt, når man skal spare på vandet i husholdningen. Foto: Colorbox.

Sådan dræner du dit vandforbrug

Af Troels Knudsen

Det kræver ikke store investeringer eller hårdt arbejde at spare på vandforbruget i hjemmet. Få gode råd til at komme i gang.

Som gennemsnitlig dansker forbruger man 110 liter vand om dagen, som bliver brugt til alt fra tøjvask til bad og vanding i haven. Det bliver til 40 kubikmeter om året eller omkring 2800 kroner med en kubikmeterpris på 70 kroner. Men det er ret nemt at skære drastisk i sit vandforbrug med nogle få justeringer. Udover enkle adfærdsændringer, som fx at tage kortere bade, kommer her en række råd til at spare på dit vandforbrug.

Skift brusehoved

De mest anvendte brusere bruger 12 liter vand i minuttet, men ved at skifte til en sparebruser bruger man kun 6-8 liter i minuttet. På et fem minutters bad kan man i bedste fald altså gå fra et vandforbrug på 60 liter ned til 30 liter. På et år svarer det til 11 kubikmeter vand eller 770 kroner. Det er også en mulighed at skifte hele brusearmaturet ud, så man får vandbegrænser og spærre for over 38 grader, med mindre man udløser spærren.

”En perlator koster ikke mere end en pizza eller en café latte. Der er ingen undskyldninger, når tilbagebetalingstiden er så kort”.

Bjarke Rambøll, VedvarendeEnergi

Udskift toilettet

Et løbende toilet kan forbruge 7-8 kubikmeter vand på et år. Men selv hvis toilettet ikke løber, kan der være gode grunde til at udskifte det. Ved at gå over til et to-skyls-toilet med et forbrug på henholdsvis 2 og 4 liter frem for mellem 9 til 12 liter ved et et-skyls-toilet, kan man årligt spare mellem 1500 og 2000 kroner. Med en investering i et miljøvenligt toilet på 2500 kroner er det sparet hjem på under to år.

Perlator til vandhanen

Ved at investere i en perlator, som blander vandstrålen med luft, kan man halvere sit vandforbrug i håndvasken. En perlator kan fås til den nette sum af 50 kroner. Civilingeniør og sekretariatsleder for VedvarendeEnergi, Bjarke Rambøll, påpeger, at der ikke er nogen undskyldninger for at lade være med at sætte en perlator i: En perlator koster ikke mere end en pizza eller en café latte. Der er ingen undskyldninger, når tilbagebetalingstiden er så kort

Gør brug af regnvandet

Regnvand kan opsamles i en tønde ved at tilkoble et nedløbsrør, og vandet kan bruges i haven under mere tørre tider. Men det er også muligt at etablere et regnvandsanlæg i kælderen eller ved at grave det ned. Det opsamlede vand kan bruges til tøjvask og toiletskyl, og da regnvand ikke indeholder kalk, kan der være store fordele ved at bruge regnvand til netop disse formål.

Du kan læse mere om regnvandsanlæg og få flere gode råd til at reducere dit vandforbrug på EnergiTjenestens hjemmeside.

Troels Knudsen er frivillig skribent for RÅSTOF.

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.