Sådan sparer du på varmen i hjemmet – 8 gode råd
Af Laura Katholm Olsen
Kalenderen siger september, og i de sidste par uger har et markant køligere vejr gjort krav på udetemperaturerne. Snart skal vi til at tænde for varmen, og måske har du allerede drejet lidt på radiatorerne i hjemmet. VedvarendeEnergi guider dig her, til hvordan du holder varmen inden døre og samtidig sparer både dig selv og klimaet for unødige regninger.
- Sørg for et stabilt varmeniveau. Skru gradvist op og ned; det er mest hensigtsmæssigt for energiregningen. Fx bør du ikke flytte pilen fra 1 til 4 på termostaten op og ned inden for korte tidsintervaller. Er du er væk fra boligen i længere tid, kan du med fordel skrue ned, men det anbefales at have en smule varme på, hvis du er væk i kortere tid. På den måde bliver rummene ikke unødigt afkølede – det kræver nemlig meget energi at varme et rum op fra fx 15 til 21 grader.
- Indstil radiatorerne i samme rum ens. Radiatorer i samme rum bør indstilles ens. Er døren ikke lukket mellem flere rum, så skal radiatorerne ligeledes være synkroniseret ift. varmeniveau. Man kan derimod godt kan have forskellig temperatur i forskellige rum, hvis bare døren er lukket. Det er langt mere besparende at have 4 radiatorer, der kører på lavt blus end ét, der kører på fuldt tryk.
- Husk udluftning. Udluftning er vigtig for at have et godt indeklima. Men når man har varme på indenfor, og der er kolde temperaturer udenfor, bør du lufte ud kort og intenst. Du kan nøjes med ca. fem minutter ad gangen. Til gengæld anbefaler vi at gøre det 2-3 gange om dagen og især efter bad og madlavning. Om vinteren er udluftning især vigtig for at modvirke fugt, men luft ikke ud længe ad gangen.
- Hold indetemperaturen på omkring 20-21 grader. Der kan selvfølgelig være individuelle behov at tage hensyn til, men vi anbefaler 20-21 grader. Vil du vide, hvor mange penge du kan spare ved at skrue ned for temperaturen, er en tommelfingerregel, at prisen stiger med fem procent, for hver grad varmen skrues op.
- Fjernvarme: Afkølingen af vandet skal være mindst 30 grader. Har du fjernvarme, er det vigtigt, at afkølingen af vandet er på mindst 30 grader. Afkølingen er forskellen på fjernvarmevandets fremløbs- og returtemperatur. Jo større temperaturforskellen er, jo bedre er udnyttelsen af din fjernvarme. De fleste fjernvarmeselskaber ønsker, at afkølingen skal være mindst 30 grader. For at tjekke, om din radiator fungerer, som den skal, kan du starte med at lægge en hånd på det nederste af radiatoren; den skal gerne være kølig. Du kan også tjekke dit fjernvarmeanlæg; her kan man som regel aflæse forskellen mellem fremløbs- og returtemperatur på et display, der typisk er placeret ved fjernvarmeindløbet i kælderen eller bryggerset.
Det kan betale sig økonomisk at undgå at temperaturen kommer under de 30 grader, da man ellers skal betale et afkølingsbidrag til sit fjernvarmeselskab. - Skru gradvist op: Selvom det er blevet køligere uden for, er der god grund til at starte lavt frem for at skrue maksimalt op for varmeanlægget. Skru i stedet gradvist op i takt med, at udetemperaturen falder. Sæt i begyndelsen af sæsonen termostaten på fjernvarmeanlægget, så temperaturen på vandet, der løber frem til radiatorerne, er mellem 35-40 grader. Når vejret bliver køligere, kan du så hæve temperaturen med fem grader. Hvis dit anlæg har temperaturstyring installeret, justerer anlægget selv temperaturen. Som tommelfingerregel kan du i begyndelsen af sæsonen indstille termostaten på radiatoren til 1 og derfra gradvist skrue op, når det bliver koldere.
- Der skal være luft imellem radiatoren og rummet. Det er nemlig vigtigt, at radiatoren måler temperaturen i rummet. Stiller du fx en sofa lige op ad radiatoren eller lægger tøj på den, forstyrrer du radiatorens måling samtidig med, at radiatoren får problemer med at komme af med varmen.
- Sluk for radiatoren, når du lufter ud. Når du lufter ud, som du især i de kolde måneder bør gøre kort og intenst, skal du slukke for varmen. Skru op på samme niveau, når du har lukket vinduerne. Skruer du ikke ned, reagerer radiatoren nemlig på kulden og øger varmen.
Tommelfingerreglen om at skrue gradvist op gælder også, når vi nærmer os sommerhalvåret – her er det så naturligvis “1”, at pilen skal bevæge sig gradvist ned mod.
God fyringssæson!
”Skru gradvist op og ned; det er mest hensigtsmæssigt for energiregningen”.
Laura Katholm Olsen er skribent på RÅSTOF.
Villads Claes
| #
Du glemte at sige at der ikke skal være varme i soveværelset.
Reply