Råstof logo

Energimærke skalaen går fra A+++ til G. Det er vigtigt at du går efter den mørkegrønne pil, for at spare penge og skåne miljøet. Foto: Colourbox

Skån miljøet og spar penge: Skift dine hårde hvidevarer ud

Af Benjamin Schultz

Har du ældre hårde hvidevarer, som du ønsker at skifte ud? Du kan spare op mod 950 kr. på elregningen, samtidig med at din husstand kan nedsætte CO2-udslippet. Men du skal især være opmærksom på elapparaternes energimærke.

Mange har ældre hårde hvidevarer i køkkener og bryggers. Det er som oftest køleskabe, vaskemaskiner, opvaskemaskiner, frysere m.fl. Men det kan faktisk være en fordel at skifte dem ud, selvom apparaterne ikke er mere end 8-10 år gamle. Du kan nemlig opnå store besparelser på din elregning – helt op mod 950 kr. om året. Samtidig mindsker du også miljøbelastningen på flere områder ved at købe nyt, siger Kim Jørgensen fra EnergiTjenesten:

”Ved at købe nye hårde hvidevarer kan du spare på din elregning, men du kan også nedsætte dit vandforbrug, eks. ved opvaskemaskiner, da de bruger mindre vand, som skal opvarmes. På længere sigt gavner det også miljøet, når man køber nye hårde hvidevarer. Det skyldes særligt, at det i 1980’erne blev forbudt at anvende ozon som belastende materiale i eks. køleskabe”.

Det skal du kigge efter

Ved køb at nye hårde hvidevarer er det væsentligt at kigge efter miljøvenlige materialer, en god garanti fra producenten og energimærket.
Energimærkningen er særlig vigtig, da mærket giver forbrugeren mere information om produkternes energiforbrug, da formålet med ordningen er at gøre det nemmere at vælge de mest energieffektive hårde hvidevarer. Helt konkret angiver energimærket en skala for elapparatets energieffektivitet. Skalaen varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, hvor A er den bedste klasse for elapparater. Den bedste energiklasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil. Derudover oplyser energimærket også om andre relevante informationer omkring produktet, såsom vandforbrug, støjniveau mm. Du kan se et eksempel på et energimærke herunder:

Kilde: Sparenergi.dk

Det sparer du
Selvom det er en bekostelig affære at købe nye, energibesparende hårde hvidevarer til hjemmet, kan det faktisk godt betale sig. Ser man på den samlede økonomi i hele investeringen, så plejer det at være bedst at købe det apparat, der har den bedste energimærkning – fordi det i længden er den billigste på elregningen. Derudover er det vigtigt, at du ser på hele apparatets levetid, da produkter der er lavet af bedre materialer og komponenter har en længere levetid.

Skemaet nedenfor viser, hvilken årlig besparelse på elregningen udvalgte elappararter giver, samt tiden det tager at tjene det nye elapparat ind igen. Tallene er fra EnergiTjenesten.

Benjamin Schultz er i feltstudium hos VedvarendeEnergi

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.
Nyt format erstatter Råstof i 2020 Denne udgivelse af Råstof er sidste nummer af VedvarendeEnergis klimamagasin, og Råstof nedlægges ved udgangen af dette år.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.