Råstof logo

Sommerluk og spar 1.000 kroner

Af Benjamin Schultz

Send dit varmeanlæg på en lang og velfortjent sommerferie: En almindelig villafamilie kan spare omkring 1.000 kroner på varmeregningen ved at sommerlukke varmeanlægget. Det er lettere end du tror.

Der er en tendens til, at vi danskere betaler alt for meget for vores varme i sommermånederne, når vi selv tager på solskinsrige ferier i udlandet, eller hygger hjemme i villaen. Ved at lukke varmeanlægget kan en almindelig villafamilie typisk spare 1000 kr. årligt på deres varmeregning. Derfor anbefaler forsyningsselskabet HOFOR og EnergiTjenesten, at vi lukker ned for varmeanlæggets ventil og sender det på en velfortjent lang sommerferie: ”Vi anbefaler, at man sender varmeanlægget på en endnu længere sommerferie, end man selv typisk tager. Den 15. maj markerer vi national sommerluk-dag, for midt i maj plejer foråret at have bidt sig fast, og derfor behøver man hverken have tændt for radiatorerne eller varmeanlægget”, siger Carsten Nielsen, der er energirådgiver hos HOFOR.

Sommerluk kvit og frit

Et sommerluk består ikke kun i at lukke ned for varmen i radiatorerne, som de fleste overvejende gør, når lunere temperaturer kommer ind over landet. Problematikken er nemlig, at hvis vi kun slukker for radiatorerne i huset og glemmer at lukke for sommerventilen på varmeanlægget, cirkulerer der stadig vand rundt i systemet, hvilket kommer til at koste på vores varmeregning. Heldigvis er det let og tilgængeligt at lukke ned for anlægget, ifølge Carsten Nielsen:

”Det tager typisk kun fem minutter at finde sommerventilen, lukke for den og efterfølgende slukke for cirkulationspumpen på fjernvarmeanlægget – så har anlægget fået fri. De få minutters indsats kan du så veksle til sjove ferieaktiviteter for hele familien eller masser af is hele sommeren”.

”Vi anbefaler, at man sender varmeanlægget på en endnu længere sommerferie, end man selv typisk tager. Den 15. maj markerer vi national sommerluk-dag”,  Carsten Nielsen, energirådgiver hos HOFOR.

Mindre CO2-udledning
Ud over at spare cirka 1000 kroner på det årlige varmebudget kan en villafamilie ligeså glæde sig over, at de kommer til at mindske deres CO2-udslip med omkring 100 kilo om året.  Husker du at sommerlukke anlægget, er der ikke kun penge at spare men også CO2. Derfor vil EnergiTjenesten og forsyningsselskabet HOFOR gerne have endnu flere danskere til at sommerlukke deres varmeanlæg. De står bag den landsdækkende kampagne Sommerluk, som hvert forår minder danskerne om, at det er en god ide at sende sit varmeanlæg på en lang sommerferie. Du kan læse mere om kampagnen på http://sommerluk.dk/

Tip: sådan sommerlukker du

Det er nemt at sende dit fjernvarmeanlæg på ferie:

  • Luk for anlæggets sommerventil.
  • Sluk for cirkulationspumpen.
  • Tænd kort for cirkulationspumpen et par gange om sommeren, så den ikke ”sætter sig fast”.
  • Husk også at lufte ud i din bolig, især på de lidt kølige sommerdage.

 

Benjamin Schultz er i feltstudium hos VedvarendeEnergi

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.