Råstof logo

UngEnergi har blandt andet lavet byg-selv mobilopladere på festivaller. Foto: Hjalte Andersen.

Spejderlejr: Fra coladåser til grøn energi

Af Josefine Aude Raas

37.000 tusinde danske og internationale spejdere fandt sammen i Sønderborg d. 22. til d. 30. juli i år på Danmarks største spejderlejr, ifølge tal fra spejderneslejr.dk. UngEnergi og VedvarendeEnergi i Sønderborg satte en fælles lejr op og udfordrede spejderne på deres innovative evner med vedvarende energi. Med energipakker fra Green Makerspace og et aktivitetstelt slog de unge frivillige fra UngEnergi og Karin og Søren Jensen fra VE i Sønderborg teltdørene op med alt fra coladåser og plastik-tagrender til fyrfadslys og cykler.

Coladåserne blev til varmluftssolfangere, plastik-tagrenderne til små vindmøller med LED-pærer, fyrfadslysene til mindre vindmøller, og cyklerne skulle bruges som generatorer til opladning af mobiltelefonen, til lysskilte og til et springvand.

Coladåserne blev til varmluftssolfangere, plastik-tagrenderne til små vindmøller med LED-pærer, fyrfadslysene til mindre vindmøller, og cyklerne skulle bruges som generatorer

Derudover endte det også ud med en bærbar mobiloplader af solceller. Spejderne kunne hægte den på deres tasker og så oplade deres mobiltelefon ude i det fri.

Samarbejdet mellem UngEnergi og VE i Sønderborg og mødet med spejderne skulle gerne skabe grobund for videre leg og udvikling af måder at udvinde bæredygtig energi på. Samtidigt skulle nogle af projekterne, som blev lavet i lejrene, også gerne fortsætte ind i fremtiden og vise sig at være brugbare.

Nedenfor har vi samlet et udsnit af de mange opfindelser og nye måder at skabe vedvarende energi på. Tag et kig.

Josefine Aude Raas er freelancer for RÅSTOF.

Relaterede artikler

Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...
Atomkraftværker eller vindmøller? Ganske ofte bliver vi i VedvarendeEnergi stillet spørgsmålet: Hvor megen energi går der til at producere en vindmølle i forhold til hvor meget energi,...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.