Råstof logo

Syn for sagen: De voldsomme kræfter i isen gjorde en fatal ende på Project Iceworm. Foto: gombessa.tripod.com Foto af bolig fra Camp Century mast af isen, 1959.

Grønland: Sporene fra Project Iceworm

Af Hans Pedersen

Hvor skal det radioaktive materiale fra den amerikanske base på Grønlands indlandsis opbevares?

Der var møde i Rigsfællesskabet 14. juni. Mødet foregik på Christiansø. Her underskrev formanden for det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut Kim Kielsen og statsminister Lars Lykke Rasmussen en hensigtserklæring om at fjerne det radioaktive affald, som amerikanerne har efterladt på Grønlands indlandsis. I alt blev der afsat 30 mio. kr. om året de næste fem år. Altså samlet 150 mio. kr.

Voldsomme iskræfter

Baggrunden er, at amerikanerne i al hemmelighed i 1958 begyndte at bygge en base under den grønlandske indlandsis. Omkring 200 mand boede i to år under isen med butik, teatersal, kirke og en barbersalon.

I 1966 blev projektet opgivet, fordi iskræfterne var for store – atomkraftreaktoren kunne ikke modstå presset. 

Varme og el til basen blev leveret af et transportabelt atomkraftværk. På denne base skulle forskellige materialer afprøves med hensyn til, hvordan de opførte sig under påvirkning af is. Basen var placeret 250 km øst for Thule, og Project Iceworm skulle afgøre, om det var muligt at anbringe 600 atombevæbnede mellemdistanceraketter i en 4000 km lang istunnel 10 meter under isen. I 1966 blev projektet opgivet, fordi iskræfterne var for store – atomkraftreaktoren kunne ikke modstå presset.

Det er efterladenskaberne fra dette projekt, som nu skal fjernes.

Deponering – hvor?

Det store spørgsmål er nu, hvorledes oprydningen af det radioaktive materiale skal foregå, og ikke mindst hvor det skal deponeres.

Gennem de seneste 12 år har Dansk Dekommissionering arbejdet på at få forsvarligt anbragt det radioaktive materiale fra atomforskningsanlægget på Risø. Her drejer det sig om 10.000 m3 radioaktivt materiale, hvoraf 233 kg er højradioaktivt. Indtil videre er seks geografiske områder i fem kommuner blevet foreslået som deponeringssteder, men intet er besluttet.

Nu skal en tilsvarende situation afvikles. I den hensigtserklæring, der blev underskrevet på Christiansø, er der ikke udstukket retningslinjer for deponeringen, velvidende at der intet steds i verden er fundet en løsning på den endelige deponering af radioaktivt materiale.

De 150 mio. danske kroner er således givet ud i den blå luft.

Hans Pedersen er redaktør af RÅSTOF.

Relaterede artikler

TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...
Mozambique ramt af to cykloner på to måneder Skyldes det klimaforandringer, og hvis ja, hvem skal så betale for genopbygningen?
Kenya Miniwind: Kan vind give billig og ren energi... Hvert femte menneske i verden har ikke adgang til elektricitet. Et samarbejde mellem VedvarendeEnergi, DTU, Vestas samt to kenyanske partnere om at ud...

Kommentarer (2)

 • Avatar

  Per Andreasen

  |

  Hej Hans Pedersen.
  Hvis du har fulgt med, så er det ikke til oprydning efter atomkraft at pengene er givet, det er til at rydde op efter alle de gamle militærbaser amerikanerne har haft på den grønlandske kyst.
  Der er afsat 30 mil. kr. om året, og man begynder hvor der er mest brug for det.

  Reply

 • Avatar

  Hans Pedersen

  |

  Det er rigtigt, at det drejer sig om at rydde op “efter gamle militæranlæg i Grønland.” Men dette omfatter de 9000 t affald og kølevand fra en atomreaktor på Camp Century. Netop nu er en danske ekspedition på vej til Camp Century for at undersøge, hvornår afsmeltningen af is i området er blevet så voldsom, at det begravede affald bliver blotlagt. Når der er atomkølevand i området, er der også radioaktivitet.

  Reply

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.