Råstof logo

Chaufførerne hos Dania Trucking bliver målt på deres klimabelastning, når de sidder bag rattet i lastbilerne. Foto: Dania Trucking

SYNSPUNKT: Grøn kørsel kan ses på bundlinjen

Af Anders Bahn Christensen

Uhensigtsmæssig køreadfærd – som f.eks. at lade en lastbil holde i tomgang – betyder højt brændstofforbrug og belaster miljøet med unødigt CO2-udslip. Det er vi meget bevidste om hos Dania Trucking, så for godt 2 år siden investerede vi i et nyt computersystem til vores biler ved navn ”Dynafleet”. 

Systemet Dynafleet er monteret direkte på lastbilens computer og sender løbende oplysninger til en central server om den enkelte chaufførs kørsel. Ud over almindelig køre-/hviletidsudlæsning sender den meget specifik data om chaufførens adfærd inden for faktorer som forudseenhed/opbremsning, brug af motor og gear, hastighedstilpasning og stilstand.

Den enkelte chauffør kan på en tablet følge med i sin egen adfærd, som uafhængigt af andre faktorer (bilmærke, lastvægt osv.) resulterer i en score på 0-100% ideel køreadfærd. Chaufføren kan naturligvis også følge med i sit eget brændstofforbrug og CO2-emission, og så kan han bl.a. se sig selv på en rangliste sammen med de øvrige chaufførers køreadfærd.

Vi har løbende gennemført træning i optimal køreadfærd og har været i tæt dialog med vores dygtige chauffører om optimering af adfærden. Vi har derved løftet vores køreadfærd fra en gennemsnitlig score på 60% til nu over 85%. Nogle kan endda vedvarende præstere tæt på 100% ideel score (og en enkelt har endda scoret en flot sølvmedalje ved en international konkurrence).

Vi kan se en særdeles tæt sammenhæng mellem køreadfærd, dieselforbrug og ikke mindst CO2-emission.

Anders Bahn Christensen, direktør i Dania Trucking.

Vi kan se en særdeles tæt sammenhæng mellem køreadfærd, dieselforbrug og ikke mindst CO2-emission! Ovennævnte forbedring af vores køreadfærd har allerede reduceret vores samlede brændstofforbrug med langt over 10%! Men det stopper ikke her: Vi har for nyligt introduceret en bonusplan, hvor vi deler besparelsen i brændstof med den enkelte chauffør og vi forventer, det fører til en yderligere, betydelig besparelse.

Vi kan derfor kun opfordre alle andre vognmandsvirksomheder – såvel som virksomheder med firmabiler eller privatbiler, for den sags skyld – til at rette skarp fokus mod sammenhængen mellem den enkeltes køreadfærd og dieselforbrug. Både af hensyn til miljøet og ikke mindst af hensyn til bundlinjen!

Vores idé i Dania Trucking er til fri benyttelse – også i andre brancher.

Anders Bahn Christensen er direktør i Dania Trucking

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.