Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordbearbejdning kan øge kulstofindholdet i jorden.
TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde står det stadigt ikke helt klart, hvad der førte til den fatale ulykke den 26. april 1986.
Ganske ofte bliver vi i VedvarendeEnergi stillet spørgsmålet: Hvor megen energi går der til at producere en vindmølle i forhold til hvor meget energi, der går til at producere et atomkraftværk.
Hvert femte menneske i verden har ikke adgang til elektricitet. Et samarbejde mellem VedvarendeEnergi, DTU, Vestas samt to kenyanske partnere om at udforske markedet for minivindmøller kan være med til skubbe udviklingen i en positiv retning, hvor flere kan få del i velstand og fremgang
Er stenlagre svaret på fremtidens energiudfordringer, når de fossile råstoffer er udfaset og solceller og vindmøller har overtaget elektricitetsproduktionen? Foreløbig er lagring af energi i stenlagre i forsøgsfasen.
Udledningen af drivhusgasser skal reduceres væsentligt for at nå de nationale klimamål i 2030. En ny type asfalt kan blive en vigtig spiller for indsatsen i transportsektoren.
Torsdag d. 4. april tilkendegav samtlige partier i Folketinget, at de ønsker reform af EURATOM-traktaten. Kritik af traktaten har været rejst i Folketinget gennem årtier og flere revisionsforslag er blevet fremsat. Beslutningen kommer i rette tid, eftersom EU-kommissionen netop har offentliggjort et udspil om traktatens fremtid.
Grundig udluftning et par gange dagligt plejer at klare problemet med skimmelsvampe i huset. Mange boligejere glemmer, at den naturlige ventilation forsvinder, når isolering gør huset tæt. Dermed stiger luftfugtigheden i boligen, og risikoen for skimmelsvamp øges.
Grønne Danmark er blevet en magnet for nogle af verdens største tech-virksomheder, der de kommende år bygger gigantiske datacentre flere steder i landet. Alt imens det vækker stolthed og forventning om vækst og arbejdspladser, udfordrer det tårnhøje elforbrug også Danmarks grønne omstilling.
Utallige gange er vi i VedvarendeEnergi blevet stillet spørgsmålet: Hvor lang tid tager det før en vindmølle har produceret den mængde energi, der opvejer den CO2, der blev brugt til at fremstille den? Og tilsvarende spørgsmål er blevet stillet om et atomkraftværk.
Her er svarene.
På Ærø knokles der i øjeblikket på, at el-færgen Ellen kan blive klar til at stævne ud af Søby Havn. Der er høje forventninger til Danmarks første nybyggede el-færge, og den er samtidig med til at male et grønnere billede af fremtidens færgefart i en ellers sort transportsektor.
Over to tredjedele af planeten er dækket af vand, men ikke meget af det areal kan udnyttes af traditionelle havvindmøller, der også skal kunne bunde. Heldigvis åbner ny teknologi i disse år de blæsende have for vindmøllerne.
Hvis Naturstyrelsen på Livø i praksis kan vise, at det kan lade sig gøre at være selvforsynende med energi uden at være tilkoblet det globale net på fastlandet, vil der være store muligheder for at kunne sælge erfaringerne til andre øer over hele verden.
Der er gjort mange forsøg på at forklare den danske succes på det internationale vindmøllemarked. Men måske begynder historien mere end 100 år før, vindkraften blev “genopdaget” efter oliekrisen i 1973-74.
Sidst i 1800-tallet oprettede Poul la Cour en forsøgsmølle i Askov. Her uddannede han tillige ”Landlige Elektrikere” som gjorde at vindmøller kunne drive tærskeværker og landbrugsredskaber på gårde.
Flygtninge der kommer til Danmark kan have stor gavn af grøn oplysning. Energibesparelser, mindre forbrugsregninger, grønne vaner og måske en nystartet interesse for grønne uddannelser er blot få af de potentielle gevinster, som kan plukkes.
I årevis har det internationale energi agentur (IEA) undervurderet, hvor hurtigt den globale udbygning med solcellestrøm vil foregå. Hollandske Auke Hoekstra fra Eindhoven University of Technology har kigget nærmere på usikkerheden i prognoserne
Indrømmet – det er nok de færreste, der drømmer om, at gaven under juletræet er en gang rørskåle til isolering af hjemmets varmerør. MEN den lidt kedelige pakke, kan vise sig rigtig god i længden – du sparer nemlig hurtigt op mod 2000 kroner om året på at isolere dine varmerør. De penge kan jo bruges på andre gode gaver – år efter år efter år.
De Østeuropæiske lande har en stor udfordring med at omstille til vedvarende energi. INFORSE arbejder både for omstillingen og for at få civilsamfundet med.
I 1981 blev Vestbirk Højskoles nye vindmølle indviet. I den forbindelse holdt lærer på højskolen, Annelise Grøn, en tale, der både hylder skolens nye grønne vartegn, men også med næsten profetisk visdom forudsiger klimaproblemer, atomkraftulykker og vedvarende energiløsninger.
På Brenderup Højskole på Fyn er eleverne ved at færdiggøre et hus, der hverken er tilsluttet det lokale vandsystem eller elnettet. Røgen fra pillefyret renses i et jordfilter i en sådan grad, at der overhovedet ikke kommer hverken PAH-partikler eller anden forurening ud i miljøet. Træ til bygningen er hentet i den nærliggende skov og savet op i et mobilt savværk på stedet. Beboerne kender således alle detaljer i huset og har dermed det fulde ansvar for højskolens nye off-gridhus.
Tre ingeniørstuderende fra SDU har sat sig for at gøre beton mere klimavenligt. I fremstillingen af beton udledes store mængder CO2, derfor har de udviklet ideen til en hybridovn, som udnytter vindmøllers overskudsenergi. Ideen er så god, at den netop har vundet en international konkurrence.
Store mængder klimaskadelig kulstof bliver frigivet, når vi graver spagnum op til gartnerierne og planteskolerne. Samtidig gør vi uoprettelig skade på de gamle højmoser. Drop surbundsbedet og lav din egen plantemuld, lyder rådet til haveejerne.
Sølvpapir. Ofte en kær ven af familien med fast plads i skuffen ved siden af husholdningsfilm og bagepapir. Men sølvpapir indeholder aluminium. Og vores store forbrug af aluminium bør ikke være en kær ven, men et sort får i familien.
D. 26. september indgik regeringen og Dansk Folkeparti en ny aftale om støtte til sol og vind. Gunnar Boye Olesen fra VedvarendeEnergi er skeptisk over for aftalen.
I sommeren 2014 besøgte RÅSTOF-redaktør Hans Pedersen Færøerne og vendte hjem fuld af begejstring for deres ødrift, hvor grøn energi skal udgøre 100% i 2030 i elproduktionen.
37.000 tusinde danske og internationale spejdere fandt sammen i Sønderborg d. 22. til d. 30. juli i år på Danmarks største spejderlejr, ifølge tal fra spejderneslejr.dk.
En række elselskabers fejlslagne investeringer har kostet dyrt. Det har givet anledning til debat om de forbrugerejede selskabernes økonomiske ansvar. Dansk Energi svarer i dette synspunkt på kritikken.
Antallet af oliefyr i Danmark er faldet drastisk de seneste tre år. Men trods en massiv politisk indsats er der stadig omkring 100.000 mere eller mindre aktive oliefyr tilbage i Danmark.
RESTONE hedder et projekt i Horsens med genbrug af gamle gravsten. Projektet skal føre til nye arbejdspladser og mindsket brug af knappe stenressourcer i et land uden høje bjerge.
I takt med de stigende temperaturer slukker man naturligt nok for sine radiatorer. Men mange lukker ikke deres sommerventil på varmeanlægget i samme omgang. Det er penge lige ud af vinduet. Læs her, hvordan du sommerlukker.
Der er nogenlunde enighed om, at man skal frem til 2050-60, før 100% selvkørende biler helt har overtaget vejene. Til gengæld er der meget forskellige bud på, hvad de vil betyde for trafikudviklingen.
Små vindmøller i lokalsamfund skal skabe velstand og lokale arbejdspladser i Østafrika, og samtidig skal lokalsamfundene sikres en bæredygtig energiforsyning
Da VedvarendeEnergi (dengang OVE) i 1998 lavede sin første energivision for 2030, var nogle af os naive nok til at bruge ”Kinatesten” for at tjekke, om de løsninger, vi havde valgt, var bæredygtige. Det samme kunne man passende gøre i dag på elbilområdet.
Udfasningen af bly i benzinen er en succeshistorie. En blanding af videnskabelige undersøgelser og folkelige protester førte til en markant nedgang i blyindholdet i mennesker og miljø.
Vil du bruge mindre varme i vinterperioden? Så tænd langsomt op, når kulden tager til – og husk at isolere dine rør. Du kan spare op mod 2.400 kr. på varmeregningen.
Sammenholdt med den mest potente af de vedvarende energikilder, nemlig vindenergi, har udbredelsen af solceller vist markante fremskridt på betydelig kortere tid, end det har taget for vindmøllerne at nå til det stade, de har i dag.
Mens salget af elbiler stagnerer, er der fuld fart på afsætningen af ”hybridbiler”. Skal vi glæde os over det som et nyt skridt i retning af ”forureningsfri” biler?
Formeringsreaktorer baseret på thorium vil i heldigste fald kunne være i drift efter 2030. Effektiviteten kan i bedste fald blive som moderne kulkraftværker. Økonomien snakker vi ikke om.
Der er stort potentiale for at spare på energi i etageboliger. Efter gennemgang af 10 andelsboligforeninger og ejerforeninger i Lyngby-Taarbæk, er der fundet store besparelser.
Send dit varmeanlæg på en lang og velfortjent sommerferie: En almindelig villafamilie kan spare omkring 1.000 kroner på varmeregningen ved at sommerlukke varmeanlægget. Det er lettere end du tror.
Arkitekter, rådgivere og byggefirmaer har igennem mange år forsøgt at finde den optimale måde til integration af solceller i bygninger, der opfylder det basale behov for absolut tæthed, samtidig med at det er hurtigt og billigt at montere og tager hensyn til ressourceforbrug, genanvendelse og æstetik.
Bornholm er velegnet til at afprøve det intelligente el-net i fuld skala. Solcellernes indpasning på private hjem, offentlige bygninger og erhverv er ved at være analyseret som del af smart grid-teknologien.
Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C
www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.
VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.
Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.
Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.
Få vores nyhedsbrev
Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.
Følg os
Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?
Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.