Råstof logo

Sandet i Hvide Sande er fuldt på højde med sandet i Thailand. Foto: Pixabay

Thailand er overvurderet: Oplev 4 bæredygtige sommerferier i Danmark, Norden eller Europa

Af Josefine Aude Raas

Det er fristende at hoppe på flyveren med de billige flybilletter og lade sig transportere mod svajende palmer og blide bølger. Sidste år rejste intet mindre end 140.000 danskere på ferie i Thailand. Ifølge forskere ved Chalmers Tekniske Højskole i Göteborg udleder en direkte returrejse fra København til Bangkok lige under 3 ton CO2. Skal vi prøve at se, hvad der ligger i den anden ende af skalaen, hvis vi tager klimahatten på?

Af klimaårsager bliver man mere og mere samvittighedsplaget af de lange flyrejser mod varmere himmelstrøg, så hvad gør man? Danskere elsker at rejse, og som H. C. Andersen skrev: ”At rejse er at leve”. Der skal tænkes i alternative baner, så man kan leve op til Hr. Andersens ordsprog. Derfor er her 4 bud på anderledes rejser til inspiration for familien, vennerne eller parret, som gerne vil ud og opleve verden og samtidigt passe på klimaet. Og det er ikke sværere, end at det hele kan bestilles over nettet. For kort at demonstrere med et eksempel så giver en flyrejse fra København til New York et klimaaftryk på 2.025 kg, hvilket svarer til 15.577 km i bil eller 50.625 km i tog, så det kan betale sig at overveje andre transportmidler i klimaregnskabet.

Derudover fortæller Aske Wieth-Knudsen, underdirektør i DSB og ansvarshavende for internationale og nationale produkter, at:

”Det, vi kan se, er, at der generelt er en øget interesse i at rejse ud med tog i Europa. I 2019, fra januar til april, har vi set en stigning på togrejser over grænsen på 11 % i forhold til 2018.”

 1. Vandreferien – for jer der elsker den danske natur 

  Danmark har et væld af smukke vandreture. Mange af dem med havudsigt. Foto: Pixabay

Skal sommerferien foregå i Danmark, er der masser af muligheder. Hvis man ovenikøbet ønsker at rejse så CO2-venligt som muligt, så kan du tage Kyst til kyst stien fra Blåvandshuk til Vejle. Det er en 130 km vandretur fra Vesterhavet og tværs henover Jylland med både shelters, bålpladser, vand og das.

Få overblikket her:
Stien går fra Blåvandshuk til Vejle på tværs af Jylland langs Varde Å, Holme- og Vejle Å. Du kommer helt tæt på naturen og langt fra trafikken.

Turen er ideel for: Gåtur med vennerne eller for det aktive par.

Tid: 6-7 dage, svarende til 25 km om dagen (det afhænger selvfølgelig af kræfter og tempo).

Det er en fredelig, men lang rute, så ordentligt fodtøj anbefales.

Stien passerer forbi en lang række kultur- og fortidsminder.

Hvis de 130 km virker for uoverskuelige, så kan man også korte turen over, og der er parkeringspladser flere steder tæt på ruten, så man kan starte, hvor man vil.

Kort over ruten samt endnu mere information om turen, kan du finde her

 1. Togtur i Skandinavien – for jer der elsker storbylivet 

  Tog er en særdeles klimavenlig rejseform. Her Stockholm. Foto: Wikimedia

Hvis det alligevel bliver for meget natur og vandring med mulighed 1, så frygt ej, du kan stadig passe på miljøet og tage på storbyferie i stedet. Tag eksempelvis toget fra København til Stockholm og oplev, hvad den svenske hovedstad kan byde på med sit varierende madkammer og flotte seværdigheder.

Få overblikket her:
Turen tager: Fra København H. til Stockholm mellem 5½-8½ timer afhængig af rejsetidspunkt.

Den er ideel for: Parret eller familien.

Den koster: Prislejet for to voksne tur-retur ligger på omkring 3000 kr. afhængig af rejsetidspunkt (her er søgt fra torsdag d. 4. juli til søndag d. 7. juli). Prisen svinger en del, og man kan gøre det billigere, hvis man vælger at rejse på skæve tidspunkter. Der er mange afgange pr dag at vælge imellem. Man kan også finde nattog, hvis man ønsker at vågne op i smukke Stockholm.

Du kan søge på togbilletter her

Tid: Stockholm er ideel til en forlænget weekend.

At se: Man kan besøge Vasa Museet og se det smukke krigsskib Vasa, som sank på sin jomfrurejse. Find priser og mere her. Derudover kan det anbefales at besøge Gamla Stand, som er Stockholms oprindelige bymidte og ligger på øen Stadsholmen. Bydelen daterer sig tilbage til højmiddelalderen og er meget charmerende med sine brostensbelagte labyrintiske gader. Tjek bydelen ud her.

Til dem der ikke kan få nok: Aske Wieth-Knudsen fra DSB udtaler, at der allerede i sommeren i år går en del togforbindelse fra København H. til Hamborg på under 6 timer. Og de er i gang med at forbedre rejseoplevelsen med nye tog. Med Femern Bælt-forbindelsen lover han afgange hver anden time på under tre timer, så det bliver lettere at tage det grønne valg og smutte på storbysferie.

 1. Badeferie i Europa med tog – for jer der elsker sol og strand

  Lido de Jesolo, tæt ved Venedig, byder på langstrakte sandstrande. Foto: Wikimedia.

Er storbyferien heller ikke lige dig? Så findes der en tredje mulighed, som byder på smukke togture og badestrand i det sydlige Europa, for hvad har Thailand, som Venedig ikke har? Tæt på Venedig finder du sandstranden Lido di Jesolo, som strækker sig over 17 km langs Adriaterhavskysten. Det er en af verdens mest berømte sandstrande og byder på noget for hele familien med leg ved vandet og en livlig bydel med butikker og restauranter.

Få overblikket her:
Turen er ideel for: Familien.

Her følger et bud på en rejseplan med tog fra Aarhus til Hamborg i sommerferien, hvorfra der går tog mod mange destinationer i Europa heriblandt Venedig:

Dag 1: Tog fra Aarhus H. kl. 9.26 – ankomst i Hamborg kl. cirka 14 fra cirka 760 kr. tur-retur pr. voksen. Her har du 4 timer før næste tog, hvor du eksempelvis kan bruge pausen på at tage børnene med på kunstmuseet Kunsthalle, som også byder på underholdning til de små. I kan også besøge Miniatur Wunderland, som er verdens største modeltogbane.

Kl. 18.09 tager I nattoget til Verona, hvor I ankommer kl. 10 om morgenen. Turen til Verona koster 2385 kr. tur-retur pr. voksen.

Dag 2: Fra Verona går der tog til Venedig hver halve time, som tager lidt over en time og koster 270 kr. tur-retur pr. voksen. I Verona kan I vælge at tage en lille pause og spise morgenmad. Så kan I regne med at ankomme til Venedig ved frokosttid.

Dag 3: I kan nyde jeres første hele dag i Venedig ved at slentre rundt og kigge på de mange seværdigheder.

Dag 4: På dag 4 kan I tage en tur ud og nyde kysten og den smukke strand Lido di Jesolo. Der er flere måder at komme til kysten på, man kan både vælge bus, færge, tog, taxi eller lej selv bil.

Dag 5: Nyd endnu en dag i smukke Venedig og måske undersøg dets smagfulde køkken, hvor der er alt fra Pizza til fisk og skaldyr.

Dag 6: Hjemrejse. Det er den samme tur som rejsen herned, og den tager cirka 26 timer i alt inklusiv den fire timers pause i Hamborg, hvor I kan nå det, som I ikke nåede på udrejsen.

Til dem der ikke kan få nok: I forbindelse med togrejser i Europa er det også nødvendigt at nævne Interrail-billetter, som udstedes både til unge, voksne og seniorer.

”Interrail-passene er blevet vildt populære. Tilbage i 2016 solgte vi omkring 5000 interrail-pas, knap 10.000 i 2018, og indtil videre i 2019 sælger vi 50% flere end sidste år, hvilket betyder, at vi, hvis tendensen fortsætter, ender op på omkring 15.000 pas. Så vi oplever en stigende efterspørgsel på internationale rejser”, fortæller underdirektør Aske Wieth-Knudsen i DSB. De mest populære interraildestinationer er Italien, Frankrig og Spanien.

Både med stigningen på 11 % på togrejser over grænsen i 2019 og med Interrail-passets popularitet forklarer underdirektøren, at der er flere faktorer, som spiller ind:

”For det første er der det store fokus på at rejse miljøvenligt, det er en stor driver af væksten. Sammenligner man el-tog med bil, så er det fem gange så CO2-venligt. Derudover er det 10 gange så CO2-venligt at rejse med tog end at flyve. Selv dieseltog er stadig væsentligt bedre end bil og fly”.

 1. Ærø-tur med el-færge – for jer der elsker cykelferien

  Smukke brostensgader og velbevarede huse på Ærø. Foto: Wikimedia Commons

Slutteligt er her et sidste alternativ på en bæredygtige ferierejse denne gang i det danske. Her skal cyklen findes frem, og ferien inkluderer også en tur på el-færge. Den starter i Aarhus, og man kommer omkring både Als, Søby, Marstal, Svanninge Bakker og Faaborg.

Få overblikket her:
Turen er ideel for: Parret eller den aktive børnefamilie.

Her følger et bud på en rejseplan, som strækker sig over 5 dage:

Dag 1: Med tog fra Aarhus H. til Als, hvor I skal af i Sønderborg. Så er det op på cyklerne over Als og med el-færgen fra Als til Søby på Ærø. Her kan I eventuelt vælge at tage en overnatning. Hold øje med drift af el-færgen her.

Dag 2: Grib fat om cyklerne og nyd den skønne natur på Ærø og end ud i den hyggelige by Ærøskøbing på Ærøs nordside i en naturlig havn. Her kan I overnatte på campingplads. 

Dag 3: Endnu en gang er det op på cyklerne og nu mod Marstal, som er Ærøs centrum for søfart og sejlads og øens største by, så der er rigeligt at give sig til. Det kunne eksempelvis være Marstal Søfartsmuseum, hvor der er underholdning for både voksne og børn. Her kan I overnatte på enten campingplads eller hotel.

Dag 4: I dag går cykelturen tilbage til Søby, hvor I tager el-færgen over til Faaborg og tilbringer et par timer der, før I cykler videre ind over Fyn. Her kan I overnatte i Svanninge Bakker, som også kaldes De Sydfynske Alper, i fri teltning i Sollerup Skov og i Komtessens Plantage nord for Svanninge Bakker. Her er masser af storslået natur.

Dag 5: Så går cykelturen gennem Assens mod Middelfart og med toget tilbage til gode gamle Aarhus.

Så overvej at spare lidt på de 3 ton CO2 på den direkte returrejse fra København til Bangkok og hop i stedet på toget, cyklen, el-færgen eller grip fat i vandrestøvlerne. Hvis man vender blikket mod Frankrig, er de allerede godt på vej med togene. Det franske nationale flyselskab Air France skærer ned på indenrigsruter på grund af konkurrence fra højhastighedstog, skriver Jyllands-Posten. Tog er det nye sort – eller skulle vi sige grønt!

Fakta: 

Tjek dit klimaaftryk ved forskellige destinationer med fly:

For kort at demonstrere med et eksempel så giver en flyrejse fra København til New York et klimaaftryk på 2.025 kg, hvilket svarer til 15.577 km i bil eller 50.625 km i tog, så det kan betale sig at overveje andre transportmidler i klimaregnskabet

Josefine Aude Raas er freelancer for RÅSTOF.

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.
Nyt format erstatter Råstof i 2020 Denne udgivelse af Råstof er sidste nummer af VedvarendeEnergis klimamagasin, og Råstof nedlægges ved udgangen af dette år.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.