Vedvarende energi i Vestafrika
Af Mika Thorsgaard Frølunde
Klimaforandringerne mærkes mange steder i verden. I udsatte afrikanske lande mærkes forandringerne ekstra hårdt. Men i mange Vestafrikanske lande forpligter man sig til internationale klimakonventioner, og man udvikler også regionale og nationale handlingsplaner
VedvarendeEnergis nye klimaprojekt i Vestafrika arbejder netop for at styrke implementeringen af disse aftaler. Der er planer om at implementere vedvarende energi i større grad og indføre energibesparende tiltag i de syv lande, VedvarendeEnergi er involverede i i Vestafrika: Senegal, Burkina Faso, Mali, Côte d’Ivoire, Togo, Benin og Niger.
Pres på politikere
Projektet arbejder blandt andet med at styrke nationale og regionale netværk af forskellige folkeligt forankrede NGO’er i disse lande. Dette øger muligheden for at lægge pres på de forskellige politiske aktører, for at de overholder, hvad de har forpligtiget sig til. Idet projektet omfatter så stort et geografisk område, er det ikke kun det nationale plan, der styrkes, men i høj grad også det regionale – og derved også det internationale.
Økonomiske midler efterlyses
For at sikre en løsning på klimaproblemet er handling på alle tre niveauer vigtig. Joseph Kogbé fra miljø- og udviklingsorganisationen OPED i Togo er optimistisk over for politisk handling grundet Paris-aftalen: ”Det var en historisk aftale mellem både ilande, vækstøkonomier og ulande. På tværs af alle disse lande så man et engagement for og en vilje til at nå en løsning på dette problem”.
Paris-aftalen er en positiv udvikling på det internationale plan, men der er stadig årsag til bekymring: ”Vi har stadig ikke fået stillet midlerne til rådighed, så vi kan nå Paris-aftalens mål”, siger Joseph Kogbé og fortsætter: ”[Klimaforandringerne] påvirker landbrugsproduktionen, og dette påvirker igen helbredet – eksempelvis igennem fejlernæring. Man ser desuden, at folk bliver fattigere og fattigere […]. Befolkningen lever af landbrug, og dette erhverv er ikke længere rentabelt”.
I Afrika er klima i sig selv forbundet med udvikling. I modsætning til Vesten, er der mange samfund, der stadig mangler basale systemer, såsom fungerende og pålidelig strømforsyning. Dette projekt fremmer udviklingen af en strømforsyning baseret på vedvarende kilder såsom solceller og vand. Projektet skaber dermed udvikling – samtidig med at tilgangen er baseret på bæredygtighed.
I videoen kan du se vores interview med Joseph Kogbé. Her fortæller han om klimaforandringer i det vestafrikanske land Togo. Kogbé fortæller også om Paris-aftalens betydning for udviklingslandene. Du kan få danske undertekster, ved at klikke på det markerede ikon i videoen.
Joseph Kogbé fra miljø- og udviklingsorganisationen OPED i Togo er optimistisk over for politisk handling grundet Paris-aftalen
Projektet løber over en tre-årig periode, og er støttet af Danida gennem CISU’s pulje for Klima og Miljø.
Mika Thorsgaard Frølunde er projekt og kampagnekoordinator hos VedvarendeEnergi