Råstof logo

Vedvarende energi i Vestafrika

Af Mika Thorsgaard Frølunde 

Klimaforandringerne mærkes mange steder i verden. I udsatte afrikanske lande mærkes forandringerne ekstra hårdt. Men i mange Vestafrikanske lande forpligter man sig til internationale klimakonventioner, og man udvikler også regionale og nationale handlingsplaner 

VedvarendeEnergis nye klimaprojekt i Vestafrika arbejder netop for at styrke implementeringen af disse aftaler. Der er planer om at implementere vedvarende energi i større grad og indføre energibesparende tiltag i de syv lande, VedvarendeEnergi er involverede i i Vestafrika: Senegal, Burkina Faso, Mali, Côte d’Ivoire, Togo, Benin og Niger.

Pres på politikere
Projektet arbejder blandt andet med at styrke nationale og regionale netværk af forskellige folkeligt forankrede NGO’er i disse lande. Dette øger muligheden for at lægge pres på de forskellige politiske aktører, for at de overholder, hvad de har forpligtiget sig til. Idet projektet omfatter så stort et geografisk område, er det ikke kun det nationale plan, der styrkes, men i høj grad også det regionale – og derved også det internationale.

Økonomiske midler efterlyses
For at sikre en løsning på klimaproblemet er handling på alle tre niveauer vigtig. Joseph Kogbé fra miljø- og udviklingsorganisationen OPED i Togo er optimistisk over for politisk handling grundet Paris-aftalen: ”Det var en historisk aftale mellem både ilande, vækstøkonomier og ulande. På tværs af alle disse lande så man et engagement for og en vilje til at nå en løsning på dette problem”.
Paris-aftalen er en positiv udvikling på det internationale plan, men der er stadig årsag til bekymring: ”Vi har stadig ikke fået stillet midlerne til rådighed, så vi kan nå Paris-aftalens mål”, siger Joseph Kogbé og fortsætter: ”[Klimaforandringerne] påvirker landbrugsproduktionen, og dette påvirker igen helbredet – eksempelvis igennem fejlernæring. Man ser desuden, at folk bliver fattigere og fattigere […]. Befolkningen lever af landbrug, og dette erhverv er ikke længere rentabelt”.

I Afrika er klima i sig selv forbundet med udvikling. I modsætning til Vesten, er der mange samfund, der stadig mangler basale systemer, såsom fungerende og pålidelig strømforsyning. Dette projekt fremmer udviklingen af en strømforsyning baseret på vedvarende kilder såsom solceller og vand. Projektet skaber dermed udvikling – samtidig med at tilgangen er baseret på bæredygtighed.

I videoen kan du se vores interview med Joseph Kogbé. Her fortæller han om klimaforandringer i det vestafrikanske land Togo. Kogbé fortæller også om Paris-aftalens betydning for udviklingslandene. Du kan få danske undertekster, ved at klikke på det markerede ikon i videoen.


Joseph Kogbé fra miljø- og udviklingsorganisationen OPED i Togo er optimistisk over for politisk handling grundet Paris-aftalen

Projektet løber over en tre-årig periode, og er støttet af Danida gennem CISU’s pulje for Klima og Miljø.

 

Mika Thorsgaard Frølunde er projekt og kampagnekoordinator hos VedvarendeEnergi

Relaterede artikler

TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...
Mozambique ramt af to cykloner på to måneder Skyldes det klimaforandringer, og hvis ja, hvem skal så betale for genopbygningen?
Kenya Miniwind: Kan vind give billig og ren energi... Hvert femte menneske i verden har ikke adgang til elektricitet. Et samarbejde mellem VedvarendeEnergi, DTU, Vestas samt to kenyanske partnere om at ud...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.