Råstof logo

VedvarendeEnergi spiser kirsebær med giganten Vestas. Illustration: Ina Graneberg

Vestas og VedvarendeEnergi sammen om lokal grøn strøm i Kenya

Af Claus Christensen

Små vindmøller i lokalsamfund skal skabe velstand og lokale arbejdspladser i Østafrika, og samtidig skal lokalsamfundene sikres en bæredygtig energiforsyning

Danmarks nye udviklingspolitik lægger i høj grad op til samarbejder mellem private virksomheder og udviklingsorganisationer. Et innovativt projekt mellem vindmølleproducenten Vestas, DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og VedvarendeEnergi har fået stor bevågenhed. Så stor, at både udenrigsminister Kristian Jensen og udviklingsminister Ulla Tørnæs var med under præsentationen af projektet, hvilket foregik i Aarhus hos Vestas.

Bæredygtig strøm betyder også vækst
Projektet handler om at skaffe kenyanere adgang til billig og bæredygtig strøm, som skal frembringes af små vindmøller i lokalsamfund. Men målet er ikke kun at sikre grøn energi. Energien skal også skabe vækst og jobs, og i det hele taget sætte skub i lokal udvikling i Kenya. Der er ikke tale om kæmpe vindmøller, der transporterer strømmen væk fra lokalområdet og videre ud på det store elnet, men derimod om små møller, der skal indgå i den lokale elproduktion. På den måde kan lokalsamfundets borgere få umiddelbar glæde af elproduktionen. Forskellige dele til møllerne skal produceres i Kenya og vil dermed også bidrage til industriel udvikling og lokale arbejdspladser.

“Vi er rigtig glade for, at Vestas har mod på at satse på en ny type projekt med små vindmøller, hvor strømproduktionen næsten bogstaveligt talt er i øjenhøjde med den lokale befolkning”.

Bjarke Rambøll, projektleder i VedvarendeEnergi

Fordele for lokalbefolkningen
”I VedvarendeEnergi har vi i årevis arbejdet med borgernær udvikling i afrikanske lokalsamfund, og vi tror på, at den bedste måde at sikre de lokales opbakning til et projekt er, at fordelene umiddelbart kommer lokalbefolkningen til gode. Vi er rigtig glade for, at Vestas har mod på at satse på en ny type projekt med små vindmøller, hvor strømproduktionen næsten bogstaveligt talt er i øjenhøjde med den lokale befolkning,” siger Bjarke Rambøll, projektleder i VedvarendeEnergi.

Partnerskaber
Udenrigsminister Kristian Jensen lagde vægt på, at fremtiden kræver, at både den offentlige og private sektor bliver involveret i udviklingsarbejdet: ”Der blæser nye vinde i regeringens udviklingspolitiske engagement. Nøgleordet er partnerskaber med den private sektor, fonde, civilsamfund, internationale organisationer og regeringer. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal leve op til de 17 nye ambitiøse verdensmål om at fjerne al fattigdom og skabe bæredygtig udvikling inden 2030.”

Læs også om projektet i magasinet Ingeniøren: www.ing.dk

Claus Christensen er redaktør af Råstof.

Relaterede artikler

Moder Jord på Herrens Mark Et er at forsøge at gemme CO2 fra energiproduktion og industrivirksomheder i underjordiske hulrum. Denne artikel handler om, hvordan en mindsket jordb...
TV-serien om atomkraftværket i Tjernobyl: Når det ... TV-serien Chernobyl lærer os, at det ikke kun er i krig, at sandheden altid er det første offer. Her 33 år efter den værste atomkraftulykke nogensinde...
Atomkraftværker eller vindmøller? Ganske ofte bliver vi i VedvarendeEnergi stillet spørgsmålet: Hvor megen energi går der til at producere en vindmølle i forhold til hvor meget energi,...

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.