Råstof logo

Om bord på Fællesskibet, Øresund. Foto: Morten Risom Nielsen

Vi er alle i samme båd

Af Morten Risom Nielsen

Om bord på ”Fællesskibet” bliver besætningen udfordret på vaner og komfort. Til gengæld oplever de glæden ved samværet, når de sætter fokus på en klimavenlig hverdag med mindre materiel velstand og mere fællesskab.

Som frivillig i UngEnergi oplevede Morten Risom, at budskabet om en klimavenlig livsstil kunne være komplekst at kommunikere, og ofte kun nåede en målgruppe, som allerede kendte til klimaforandringer.

Morten fik derfor idéen til Fællesskibet, som blev til et kandidatspeciale på DTU i samarbejde med ungdoms- og miljøorganisationen UngEnergi. Skibet sejler med skiftende besætning rundt til de danske havne som et levende eksempel på, hvordan man kan leve simpelt og godt.

Skibet som billede på ressourceforbrug

Fællesskibet er et forsøg på at overskueliggøre en mere bæredygtig hverdag, og at nå ud til andre end de i forvejen overbeviste i klimabevægelsen, som UngEnergi ellers møder rundt på festivaler og på diverse kulturhuse i de større danske byer.

Her viste et skib sig at være en oplagt platform, eftersom det kan simulere et lukket kredsløb, hvor besætningens ressourceforbrug let kan anskueliggøres. Samtidig er et skib mobilt, og projektet kunne derfor nå nogle afkroge af Danmark, som UngEnergi normalvis ellers ikke besøger.

Projektet startede i sommeren 2017, hvor en danskbygget sejlbåd blev købt billigt af en sød familie, som ikke længere havde tiden til at holde et ældre træskib.

Solpanel, minivindmølle og genbrugsmaterialer

Båden blev lagt på land i Snave på Fyn, hvor første del af eksperimentet havde til formål at istandsætte båden udelukkende med genbrugsmaterialer og frivillig hjælp fra lokalsamfundet.

Båden lå i skolegården på den nyligt lukkede folkeskole, og vakte stor opsigt hos unge og ældre i den lille landsby, hvor det gamle sløjdlokale dannede rammerne for fælles arbejdsdage og workshops. Gamle vandrør blev til nyt søgelænder, og gamle lister samt pedellens store værktøjssamling blev brugt til at reparere det slidte træskrog.

Derudover donerede VedvarendeEnergi et solpanel, og Nordea Fonden en lille vindmølle, så skibet kunne være helt selvforsynende med grøn energi.

På naturens præmisser 

Derpå var Fællesskibet klar til sommerens togt, og blev søsat en vindblæst forårsformiddag fra Agernæs havn med jubel fra de lokale, som havde fulgt projektets udvikling i løbet af vinteren.

På jomfrurejsen som først gik mod København, lærte besætningen først og fremmest, at hvis man vil sejle udelukkende med naturens kræfter, så er det også på naturens præmisser. Og med en svag østenvind betød det altså, at det gik meget, meget langsomt. Allerede fra starten kom den vigtige erkendelse, som er sandt for sejltogter og livet generelt, at det ikke kun handler om at komme hurtigst muligt fra A til B, men at nyde rejsen derimellem.

Intet affald måtte forlade skibet

Om bord på skibet blev en skiftende besætning præsenteret for en række udfordringer, som i første omgang handlende om at forbruge som sædvanligt – blot med den forskel at intet affald måtte forlade skibet. På den måde blev det hurtigt og enkelt visualiseret hvor meget vi egentligt sender i kloakken og skraldespanden.
Dernæst blev udfordringen så at sænke dette forbrug til et minimum, med et primært fokus på plastik, vand og el, da det er de ting, den danske forbruger nemmest kan implementere i sin hverdag.

Udover at der straks gik konkurrence i af genere mindst muligt affald, blev det også hurtigt klart at mange af de forbrugsvaner, vi har, netop blot er vaner, og at der findes alternativer, som kan opfylde samme behov. At det slet ikke er svært at tage sin egen beholder med til bageren i stedet for at få engangsposer, og at det er ok at gå glip af den nye tv-serie for til gengæld at nyde en flot solnedgang på dækket i godt selskab.

Fællesskabet motiverer til klimahandling

Det blev naturligvis også klart hvilke behov og forbrugsgoder, der ikke kunne undværes blandt gæsterne om bord. Og det gæsterne kunne tage med sig fra borde, var altså 1) en større forståelse for hvad vi hver især let kan undvære i vores hverdag, og 2) hvad vi absolut ikke kan undvære – men så til gengæld med en bevidsthed om at sætte større pris på det.

Og fælles for alle, der var med om bord, var en enighed om, at fællesskabet, både det nære og det fjerne, er det mest motiverende i forhold til at leve mere klimavenligt – vi er trods alt alle i samme båd.

Morten Risom er aktiv i UngEnergi og civilingeniør.

Artiklen er redigeret af Laura Katholm Olsen.

”Det er ok at gå glip af den nye tv-serie for til gengæld at nyde en flot solnedgang på dækket i godt selskab”.

Morten Risom Nielsen, initiativtager til Fællesskibet

Relaterede artikler

Test dit personlige klimaaftryk på to minutter Nu kan du på blot to minutter få overblik over dit personlige klimaaftryk. VedvarendeEnergi har nemlig udviklet en simpel klimaberegner.
At vinde langsomt er det samme som at tabe Anmeldelse af Jørgen Steen Nielsens bog: Som gjaldt det livet – til den nye Klimabevægelse.
Nyt format erstatter Råstof i 2020 Denne udgivelse af Råstof er sidste nummer af VedvarendeEnergis klimamagasin, og Råstof nedlægges ved udgangen af dette år.

Kommenter indlægget

Kolofon

Udgiver:
VedvarendeEnergi
Klosterport 4F., 8000
Aarhus C

www.ve.dk
Redaktion:
Claus Christensen (ansv.) og Hans Pedersen
Næste nummer af RÅSTOF digital udkommer: 28. februar 2019.

VedvarendeEnergi er en dansk miljøorganisation, der i mere en 40 år har arbejdet for at fremme den grønne omstilling. Vi er uafhængige af kommercielle og partipolitiske interesser, og ser CO2-reduktion, miljøhensyn, social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed i lokal og global sammenhæng.

Artikler i RÅSTOF afspejler ikke nødvendigvis organisa-
tionens holdning.

Gengivelse af artikler m.v. ses gerne – men med kildeangivelse.

Få vores nyhedsbrev

Vil du vide mere om alt det, der foregår i VedvarendeEnergi, UngEnergi, EnergiTjenesten og de lokale foreninger, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Nyhedsbrevet udkommer 8 gange om året med seneste nyt om vores aktiviteter i ind- og udland.

Følg os

Har du lyst til at følge VedvarendeEnergis aktiviteter og blive klogere på problemstillinger og løsninger inden for klima, miljø og energi?

Klik på ikonerne og hold dig opdateret via de sociale medier.